COVID-19 Geçiren Kişiler Ne Zaman Aşı Olmalı?
COVID-19 enfeksiyonu sonrası aşı olunup olunmayacağı, aşının gerekli olup olmadığı ve ne zaman aşı olunacağı ve ideal aşılanma süresi sıklıkla merak edilmektedir. COVID-19 enfeksiyonu sonrası Covid 19 aşısı olmanın gerekip gerekmediğine dair aşağıdaki yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
COVID-19 pandemisi halen tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de etkisini sürdürüyor. Havaların giderek soğuması ve kapalık mekanlarda daha çok bulunulacağı gerçeği nedeniyle Covid 19' enfeksiyonundan korunmada aşının da büyük önemi bulunmaktadır. COVID-19 ( SARS-CoV-2) virüsü hakkında, enfeksiyonun seyri, enfeksiyondan sonra doğal yolla kazanılan antikorların koruyuculuğu ve koruyuculuk oranına dair halen bilim adamlarınca bir çok bilimsel araştırma yapılmakta ve veri toplanılmaktadır.
Ortaya konulan bilimsel araştırmalar, geçirilen enfeksiyon sonrası kazanılan doğal bağışıklığın kişileri ne kadar süre ile koruyacağına dair kesin bir bilgi vermemektedir.Bu nedenle ''COVID-19 enfeksiyonu geçirdim, doğal bağışıklığım var, aşı olmama gerek yok düşüncesİ '' çok doğru değildir. Ortaya konulan bilimsel çalışmalar, geçirilen enfeksiyonu takiben COVID-19’a karşı gelişen doğal bağışıklığın ve antikorların kişileri uzun süreli korumadığı konusunda bilgi vermektedir.
Bilim adamları COVID-19 enfeksiyonu geçirmiş kişilerin, COVID-19 aşısı olmalarında bir engel bulunmadığını ifade etmektedirler. Bu nedenle hastalıktan korunmada aşının önemi büyüktür. Enfeksiyondan 3 ay, veya 6 ay sonra aşı olunabileceğine inanan bir çok kişi vardır.Oysa COVID-19 geçirmiş kişilerin, enfeksiyonu takip eden birinci aydan sonra aşı olması bu kişilerde bulunan doğal bağışıklığı çok daha arttıracak ve kişileri enfeksiyona karşı çok daha fazla koruyacaktır.Bu nedenle COVID-19 geçiren bireylerin, enfeksiyonu takip eden birinci aydan sonra inaktif (Çin aşısı) veya mRNA (Biontech) COVID-19 aşılarından birini seçerek aşı olmaları önerilmektedir..
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|