Kan Şekeri Değerleri Ne Kadar Olmalıdır?

Yayın Tarihi : 2015/07/07 09:33 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/13 15:36 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Şeker yani glukoz, karbonhidratların yapı taşıdır. En temel enerji kaynağıdır ve enerjiye dönüşümü neticesinde vücudun metabolik faaliyetleri gerçekleşir.

Kan Şekeri Değerleri Ne Kadar Olmalıdır?

Şeker yani glukoz, karbonhidratların yapı taşıdır. En temel enerji kaynağıdır ve enerjiye dönüşümü neticesinde vücudun metabolik faaliyetleri gerçekleşir.

Kan Şekerinin Normal Değeri Nedir?

Kan şekeri yüksek diyebilmek için; her desilitre kanda 100  mg’dan fazla oran kişinin diyabet riski altında olduğu anlamına gelir. 
Normal bir kişide bu değer 70 - 75 arası ve en fazla 100 olmalıdır. 
Diyabet hastalığını önlemek için kan şekerleri yüksek olan kişiler kesinlikle diyetisyen veya doktorlarının önerilerine uygun olarak öğünlerini ayarlamalıdır.

Kan şekeri değerleri açlık ve tokluk şekerleri olmak üzere iki aşamalıdır. Açlık durumunda vücudun hissettiği şeker ihtiyacı ve beslenme sonrasında olan şeker durumu değerlendirmek için yapılır. Ancak kan şekeri düşüklüğü ve yüksekliğinde bir süre ilaç kullanılmalı ve hastanın genel durumundaki değişim ona göre kaydedilmelidir. Yani basit bir stresten dolayı kan şekerinde değişim olabilirken, ciddi bir böbrek rahatsızlığını da ifade edebilir. Bunun doğru tanısı için farklı zamanlarda ölçülen ve yükseklik veya düşüklükte tutarlılık görülen testler için ilave tahliller yapılmalıdır.

Kan Şekeri Ölçülürken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Şeker tüm canlılarda enerji kaynağıdır. Kan şekeri testinin yapılması için kişinin en az 10-12 saat arası yemek yememesi gerekir.

Ölçüm öncesinde kişi kafein tüketmemelidir.

Ölçüm öncesi; sigara, alkol, ilaç kullanılmamalıdır.

İlaç kullanılmadan ölçüm yapılmalıdır.

Bu hususlara dikkat edildiğinde doğru bir ölçüm sağlanmış olur.

Kan Şekeri Düşüklüğü Neden Olur?

Uzun süren açlıklar,

Kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği,

Pankreas tümörü,

Aşırı stres ve yorgunluk,

Bazı ilaçların yan etkisi sebebiyle kan şekeri düşüklüğü görülebilir.

Kan Şekeri Yüksekliği Neden Olur?

Stres, kan şekerinin yükselmesini aşırı tetikleyen durumlardan biridir. Bunun dışında; pankreas kanserleri, böbrek hastalıkları, steroid içerikli ilaç kullanımı, hormonal bozukluklar ve genetik yatkınlık kan şekeri yüksekliği sebeplerindendir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?