Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Normal Değeri

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/29 11:21 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Glukoz yani açlık kan şekeri en sık yapılan tahlillerden biridir. Kanda glukoz testi özellikle şeker hastalığı (Diabetes Mellitus) şüphesinde sıklıkla istenen bir tahlildir.Gebelik takibinde de istenen kan tahlillerinim Her check up panalinde de yer almaktadır.Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Normal Değeri de en çok merak edilen kan tahlili referans değerlerinden biridir.

Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Normal Değeri

Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Testi Nedir?

Glukoz yani açlık kan şekeri doktorlarca en çok istenen testlerin başında gelmektedir. Bu test adından da anlaşılacağı üzere kişi sabah açken verilmeldiri Açlık kan şekeri testi için ideal olarak en az 8 ile 10 saat arası bir açlık önerilmektedir. Kan vermeden önce her ne kadar  belirtilen açlığa uyulmuş olsa da olağan diyetten farklı olarak aşırı derecede yemek yemek, tatlı tüketmek veya alkol kullanmak da önerilmemektedir. Açlık kan şekeri için kan tahlili damardan alınan kan örneğinin serumunun ayrılması ve elde edilen serum örneğinin biyokimya cihazında çalışılması ile yapılır.

Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Testini Doktorlar Neden Hangi Durumlarda İster?

Kanda glukoz testi genel check up testleri başta olmak üzere kan şekerinin normal değerler arasında olup olmadığını tespit amacıyla aşağıdaki durumlara doktorlarca istenir:

  • Şeker Hastalığı (Diabetes Mellitus) şüphesi ve tanısı
  • Prediyabet (Şeker hastalığı öncesi erken teşhis amacıyla)
  • Hiperglisemi ve/veya hipoglisemi araştırmasında

Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Normal Değeri Nedir?

Glukoz normal değeri bir çok kaynakta 70 ile 110 mg/dl arası belirtilmektedir.Ancak günümüzde 100 mg/dl ve üstü değerler diyabet riski yönünden yüksek bulunup  endokrinoloji uzmanlarınca değerlendirmeye alınmaktadır.

Bu nedenle glukoz yani açlık kan şekeri normal değerileri 70 mg/dl - 99 mg/dl arası olarak kabul edilmektedir.

Bu nedenle 100 mg/dl ve üstü glukoz yani açlık kan şekeri değeri çıkanlar gerekirse ilave tahliller de yaptırmak üzere bir endokrinoloji uzmanına başvurmalıdır.Endokrinoloji uzmanı yapılan tahliller sonrası kişiyi tıbbi yönden bilgilendirecektir.

Glukoz (Açlık Kan Şekeri) Sonuçları Nasıl Yorumlanmalıdır?

Glukoz değerleri şeker hastalığı yönünden aşağıda belirtilen değerler üzerinden yorumlanmalıdır.

Normal Glukoz (Açlık Kan Şekeri) : 70 -99 mg/dl

Anormal Glukoz (Açlık Kan Şekeri) : 100- 125 mg/dl (Bu değerler prediyabet bulgusu olarak yorumlanır, bozulmuş glukoz toleransı olarak da tanımlanabilir.)

Diyabet Tanısı (bu tanının koyulması için en az 3 farklı zamanda tahlil sonucunun bu değerin üstünde çıkması gerekmektedir) : 126 mg/dl ve üstü çıkan kan şekeri değerleri

Glukoz (açlık kan şekeri)  test sonuçlarınızı bir doktora sormadan online yorumlatmak şeker hastalığı riskinizi öğrenmek ve sonucunuz hakkında ön bilgi almak için TAHLİLMATİK  uygulamamızı hemen kullanabilirsiniz.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?