Kist Hidatik (Köpek Kisti) Nasıl Bulaşır?

Yayın Tarihi : 2018/03/25 18:28 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/25 18:28 •
Kist hidatik, echinococcos granulosis adlı bir parazitebağlı ve hayvanlar yoluyla bulaşan bir hastalıktır
Kist Hidatik (Köpek Kisti) Nasıl Bulaşır?

Kist hidatik, echinococcos granulosis adlı bir parazitebağlı ve hayvanlar yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Halk arasında “köpek kisti”diye de bilinir. Bu parazit köpeklerin ve et yiyen diğer hayvanların incebağırsağında yerleşip olgunlaşır. Parazitin yumurtaları hayvanın dışkısıylaberaber dışarı atılır. Bu parazitler daha sonra otla beslenen hayvanların içorganlarına yerleşirler.

İnsanda kist hidatik oluşması için bu parazitin larvalarınınbir yolla vücuda alınması gerekir. İnsanlar bu larvaları iyi yıkanmamış sebzelerden,temiz olmayan suların içilmesinden, kedi ve köpeğin tüylerinden ağız yoluylaalırlar. İnsan ince bağırsağından kan dolaşımına geçen larvalar öncekaraciğerde yerleşir, daha sonra da akciğer, beyin, kalp, kemik gibi başkaorganlara taşınabilir.

Solunumla akciğere giren larvalar insan akciğerinde normalgelişimini sürdüremeyip vücut tarafından bir kapsülle çevrilir. Bu oluşuma kistadı verilir. Kistin yırtılması yoluyla içindeki küçük kistler yayılır.

Kist hidatik hastalığının ortaya çıkması uzun yıllar alır vegenellikle belirti vermez. Belirti verdiğinde de yerleştiği organa özgübelirtiler verir. Kistin büyüyüp organa baskı oluşturmasıyla da hissedilebilir.Başka bir sebepten dolayı çekilen ultrasonda tespit edilebilir.

Kist hidatik hastalığının organlara göre gösterdiğibelirtiler nelerdir?

-Akciğer: öksürük, yan ağrısı, ağızdan kan gelmesi, nefesdarlığı, kist bronş içine yerleşirse ağızdan berrak sıvı gelmesi, öksürürkenağızdan üzüm kabuğu benzeri parçalar gelmesi (yırtılan kistin iç tabakası)

-Karaciğer: Bulantı-kusma, sarılık, karaciğerin olduğubölgede ağrı, kaşıntı

-Beyin: Baş ağrısı, bilinç veya hafıza kaybı, kusma.

-Kalp: Ritim bozuklukları, kalp krizi bulguları, sıkışma veağrı hissi, kalp duvarında yırtılma görülebilir.

-Kemik: Kemiklerde kolayca kırılabilme, uzun süren kemikağrıları

Kist oluşumunu önlemek için temizlik kurallarına çok dikkatedilmelidir. Yenen besinlerin ve içilen suların temiz olmasına özengösterilmelidir. Köpeklere çiğ et veya kurban bayramında kesilen hayvandançıkan sakatatları vermemek gerekir. Parazit olup olmadığını bilmediğimiz,özellikle sokak hayvanlarını sevdikten sonra eller iyice yıkanmalı ve ağzagötürülmemelidir.

Kist Hidatik tedavisi nedir?

Kistin büyüklüğüne, yaptığı baskıya ve gösterdiğibelirtilere göre ameliyat uygulanabilir. Sıklıkla farklı yöntemler kullanılarakkist vücuttan çıkarılır. Yayılım yapıp yapmadığı tespit edilir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?