Klima Kalp Krizi Riskini Arttırabilir
Kalp, Homeostazi adı verilen kararlı iç dengeyi sağlamak adına, vücut ciddi bir çalışma ortaya koyar ve vücudu sabit ısıda tutarak, kişinin hava değişimlerine uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Yaşanılan aşırı hava sıcaklıklarıyla birlikte tansiyon seviyesindeki ciddi artış kalp krizi riskini de tetikleyebilir.
Hava sıcaklıklarındaki değişiklikler; özellikle havanın çok sıcak ve çok soğuk olduğu dönemler kalp damarları üzerinde olumsuz etki yaparak, kalbin yükünü de artırmaktadır.
Bu sebeple yazın, klimalı ortamlara ihtiyaç duyulması ile özellikle aşırı sıcaktan klimanın etkisi ile soğuyan bir alana ani geçişler, kalp spazmına yol açarak kalp krizi tehlikesini ciddi oranda yükseltmektedir.
Kalp Neden Kriz Geçirir?
Bu soruyu cevaplamak için önce kalbi iyi tanımak gerekir. Kalp, tüm vücuda kan pompalamakla birlikte, metabolizmanın da çalışmasını düzenleyen organdır. Homeostazi adı verilen kararlı iç dengeyi sağlamak adına, vücut ciddi bir çalışma ortaya koyar ve vücudu sabit ısıda tutarak, kişinin hava değişimlerine uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Kalp bu işi yaparken damar kontrolünde yapar. Örneğin çok sıcak ortamlarda damarlar genişler, deri yüzeyine yaklaşır. Böylece damarlardaki kanın soğumasına fırsat verilir ve kişi gevşer. Ancak bu ortamdan soğuk ortama geçildiğinde kalp; damardaki kanı ısıtarak vücut ısısını yüksekte tutmaya çalışır. Bunun için de damarları inceltir, birim damardan daha fazla sıcak kan geçer, metabolizma hızlanır ve kişi uyanık, hatta kaslarını sıkar ve titrer hale gelir. İşte bu, kalbin aktif savunma mekanizmasıdır. Aslında amacı çok basit; tüm vücutta dolaşan kanı, belli bir ısıda tutarak bireyin hem aşırı sıcaklamasını, hem aşırı soğumasını engellemektir.
Bu fonksiyonlar gün içinde defalarca tekrarlanabilir ancak bu sirkülasyon sık devam ediyorsa, sürekli kalp bir adapte olma durumu yaşıyorsa, işte bu kalp yorulur ve kalp kirizi için uygun şartlar olmuş olur. Tabii kalp öyle hemen kriz geçirmez, yeterince savaş unsuru vardır elinde. Bu tamamen kişinin yaşam alışkanlıklarıyla ilgidir. Sağlıklı kalpler sadece bu sebeple kriz geçirmez.
Kalp krizine yatkın olan vücutlar genelde; sigara ve alkol kullanan, fazlaca kalitesiz havaya maruz kalan (maden işçileri gibi), yağlı yani kilolu bir vücuda sahip olan, aynı zamanda spor yapma alışkanlığı olmayan vücutlardır. Eğer vücutta bu unsurlar varsa, işte o zaman sık hava değişimi gibi basit görünen bir sebeple dahi kalp krizi geçirilebilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.