Koklama Duyusunun Azalması Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2015/05/08 11:10 • Güncelleme Tarihi : 2021/10/29 01:11 •

Koklama duyusunun azalmasına sebep olan en önemli etkenler burun tıkaniklığı, burundaki süngerimsi kemik veya beyindeki koku duyusu merkezinde oluşan hasarlardır

Koklama Duyusunun Azalması Neden Olur?

Koklama duyusunun azalmasına sebep olan en önemli etkenler burun tıkanıklığı, burundaki süngerimsi kemik veya beyindeki koku duyusu merkezinde oluşan hasarlardır.

Eğer burun tıkanıklığı söz konusuysa hasta konuşurken sesi burnundan çıkar.

Ancak diğer durumlarda  hastanın burnunda herhangi bir akıntı olmaz, hastanın sesinde değişiklikler olur.

Bir süre sonra hastada  koklama duyusunu azalır veya tamamen kaybolur.

Koklama Nasıl Gerçekleşir?

Koklama, kimyasal bir olaydır. Bir koku buruna geldiğinde, burun içindeki mukus denilen madde içerisinde bu koku, kimyasal bileşenlerine ayrılır. Bu kimyasal nano parçacıklar, beyine giderek, kokuyu anlamlandırır ve bildiği kokulara benzeterek koku tanıma işlemini gerçekleştirir. Yani burun; koku almakta bir araç iken, asıl işi yapan, beyindir.

Beyinin her kısmının farklı görevleri vardır. Denge sağlamak, dil öğrenmek, sanatsal faaliyetleri gerçekleştirmek, hafıza kontrolü, sayısal işlemler, duyma, tat alma, hissetme, ezber yapma gibi işlerin her biri beyinde kendileri için özelleşmiş bölgelerde gerçekleşir. Haliyle beyinin herhangi bir yerinde meydana gelebilecek bir hasar; beyinin o işlevi yerine getiremeyeceği anlamını taşır ki; koku duyusunun bölgesi hasara uğradığında da kişi bu duyusunu kaybedebilir. 

Burun Fonksiyonları Nelerdir?

Burun herşeyden önce, estetik bir organdır. Yüzü güzelleştiren, özelleştiren, diğer insanlardan farklı kılan bir yapıdır. Hatta bu sebeple estetik operasyonlara en sık dahil olan organdır. 

Koklama fonksiyonu, tabii ki en önemli işlevidir. Neticede yakalanan kokunun algılanması, kimyasal olarak çözünmesi ve beyne iletilmesi, burnun kontrolündedir. 

Burunun diğer önemli fonksiyonu ise, soluk alma organıdır. Soluk alma işi her ne kadar ağızdan alınabiliyor ve bu sebeple burun tolere ediliyorsada, bu devamlı olduğunda sorun teşkil eden bir yapıdır. Çünkü; burundan nefes alınırken hava, öncelikle burun kıllarından geçer. Burada kirleri tutulur ve hava bir miktar ısındıktan sonra akciğerlere verilir. Yani hem solunum yolları ile vücudun hasta olması engellenir, hem de soğuk algınlığı riski ortadan kalkar. 

Bu sebeple burun hastalıkları, hem soluk almayı, hem koku almayı etkiler.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?