Horlama ve Uyku Apnesi Nedir, Nasıl Önüne Geçilir?

Yayın Tarihi : 2017/11/03 14:18 • Güncelleme Tarihi : 2017/11/03 14:18 •
Horlama yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sorundur
Horlama ve Uyku Apnesi Nedir, Nasıl Önüne Geçilir?

Horlama yaşam kalitesini etkileyen ciddi bir sorundur.Kişinin normal bir solunum gerçekleştiremediği mesajını verir. Kas yapısındandolayı erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Uyanık olduğumuzdaboğazımızın içindeki kas ve dokular gergindir ve hava giriş çıkışı rahatsağlanabilir. Uyku sırasında bu kaslar gevşer ve fazla gevşemesine bağlıdaralma oluşarak hava akımı azalır ve bu sürtünmeye bağlı sese horlama denir.Horlama uyku apnesinin büyük bir belirtisi olabilir. Bunu anlamak için uykuapnesinin belirtilerini bilmeniz gerekiyor.

Uyku apnesi denen hastalık uyurken ani olarak solunumundurması ve hava giriş çıkışının sağlanamamasıdır. Nefes alabilmek içinhatırlanmayan ani uyanmalar yaşanır ve tekrar uyunur. Bu şekilde uykunuz sıksık bölünerek kaliteli bir uykuya sahip olamazsınız.

Uyku Apnesinin Belirtileri:

-Şiddetli horlama

-Ağızdan nefes almaya bağlı ağız kuruluğu

-Uyku sırasında terleme

-Reflü

-Gece sık sık idrara kalkma

-Ani solunum durmalarıyla el kol hareketleriyle çırpınarakuyanmaya çalışma

Uyku Apnesi tedavi edilmesi şart olan ciddi bir sorundur.Kandaki oksijenin azalmasına yol açar bu da dokuların yeterli beslenememesidemektir. Tedavi edilmezse kişide birçok hastalığa veya kazaya yol açarak ölümriskini arttırır. Günlük hayatınızı ve sağlık durumunuzu büyük ölçüde etkiler.Görülen problemler şöyle sıralanabilir:

-Gün boyu uykulu olma durumu

-En çok baş ağrısı olmak üzere boyun ve omuz ağrılarıgörülebilir. Sabahları ciddi baş ağrısıyla uyanılır ve migren ataklarıgörülebilir.

-Araba kullanırken, işte çalışırken, okulda, evde TVkarşısında ve birçok yerde uyuklama, uykuya dalma görülür.

-Özellikle trafikte kolay kaza yapma durumu

-Depresyon

-Uyku alınamadığı için sinirlilik ve rahatsızlık durumuoluşur.

-Hafızayla ilgili problemler yaşanabilir.

-Yapılan işlere kendini verememe ve konsantrasyonbozuklukları oluşur.

-Uyku apnesi doğrudan damar sağlığını etkileyerek kalpkrizine yol açar. Kalp Krizlerinin neredeyse yarısından sorumludur.

-Hem erkek hem de kadınlarda cinsel isteksizlik veiktidarsızlık görülebilir.

-Yüksek tansiyon hastalığına yol açar.

Uyku Apnesini önlemek için nelere dikkat etmeli veya neleryapmalısınız?

-Sırtüstü veya yüzüstü uyumaktansa yan şekilde uyumayaçalışın. Bu şekilde hava giriş çıkış yolu daha açık olacaktır ve solunumunuzurahatlatır.

-Alkol, psikiyatrik uyku ilaçları, sakinleştirici ilaçlarkasları gevşetip solunumu daha da zorlaştıracağı için kullanmamalısınız.

-Kilo uyku apnesine yol açan büyük bir faktördür. Kilo verenhastaların %70’inin bu hastalıktan kurtulduğu ve rahat uykuya sahip olduklarıkanıtlanmıştır. Düzenli egzersizle kilo vererek, kaslarınızı güçlendirerek veakciğer kapasitesini arttırarak apnesiz ve daha sağlıklı bir uykuya hattayaşama sahip olursunuz.

Uyku apnesi hastalığı için bu faktörlerle tedavisağlanamıyorsa hekim tarafından cerrahi işlemler de uygulanabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?