Kolesterol Yüksekliği: Kimler Kolesterol Testi Yaptırmalı?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/20 08:24 •

Kolesterol her hücrede bulunan ve vücudumuz için gerekli bir moleküldür.Ancak kolestorolün kanda normalin üstünde olması istenen bir durum değildir.

Kolesterol Yüksekliği: Kimler Kolesterol Testi Yaptırmalı?

Kolesterol Nedir?

Kolesterol her hücrede bulunan ve vücudumuz için gerekli bir moleküldür. Kolesterol, insan hücrelerinde akışkanlığı ve madde alış verişini kontrol eder. Yani hücre için yapıcı ve onarıcı, olması gereken bir moleküldür.

Ancak kolesterol yüksekliği istenen bir durum değildir. Kolesterol yüksekliği birçok sağlık risklerine neden olabilen bir durumdur. Özellikle kötü kolesterol adı verilen LDL kolesterol değerinin yüksek olması; damarlarda tıkanıklık, organların yağ ile kaplanması gibi durumlara sebep olur.

Bu sebeple kolesterol değerlerin referans aralıklarda olması çok önemlidir. Eğer referans aralıklarda değilse gerekli diyetler ve aktiviteler uygulanarak normal değerlere getirilmelidir.

Kolesterol Yüksekliğinin Zararları

Yüksek kolesterol düzeyleri kan damarlarında yağ birikimlerine neden olabilir. Bu yağ birikimleri damarlardan dokulara yeterli miktarda kan geçişine engel olabilir (aterosklerozis) ve bu da kalbin iş yükünü artırabilir, kalp krizine neden olabilir. Ayrıca beyne giden kan akımının azalması inmeye (stroke) neden olabilir.
Yüksek kolesterol seviyeleri herhangi bir klinik belirtiye neden olmaz. Yüksek kolesterol düzeylerinin tespit edilmesi için tek yol kan tahlili yaptırmaktır.

Kimler Kolesterol Testi Yaptırmalı?

Kolesterol değeri çoğunlukla rutin testlerle birlikte kontrol edilir. Bunun dışında 20 yaşından itibaren her beş yılda bir kan kolesterol düzeylerinin ölçülmesi önerilmektedir. Eğer sonuçlarınız istenen aralıkta çıkmamışsa ya da ailede yüksek kolesterol, diyabet (şeker hastalığı), kalp hastalığı, sigara veya başka bir risk faktörü varsa doktorunuz daha sık tetkik yaptırmanızı isteyebilir.
Çocukların da en azından bir kez kolesterol tahlili yaptırması önerilmektedir. Eğer aile öyküsü daha erken yaşta ve daha sık aralıklarla takip edilmesi gerekebilir. Herhangi bir risk faktörü ya da aile öyküsü yoksa ez azından bir kez 10 yaşında kolesterol tahlili yapılması önerilmektedir.
Kan kolesterol düzeyini ölçmek için lipid profili denilen bir grup test yapılır. Bu testler Total kolesterol, Trigliserid, LDL-Kolesterol ve HDL-Kolesterol düzeylerini içerir. Bu tetkikler için açlık numunesinin alınması çok önemlidir (su dışında hiçbirşey yenilip içilmemelidir).
En az 10-12 saat açlık sonrası kan verilmelidir. Sonuçlar hastanın yaşına, sahip olduğu risk faktörlerine ve eşlik eden hastalığı olup olmadığına göre değerlendirilir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
m************ :

Merhaba. Kolesterol sonucum 245 çıktı. ޞžu an aknatrent ilacı kullanıyorum. Her ay kan tahlili yaptırıyorum. Acaba bu yüksek kolesterolun her hangi bir zararı olur mu? İlaç kullanmadan nasıl düşüre bilirim? Teşekkür ederim.


Cevap:

Düzenli egzersiz ve diyet mutlaka düşürmede faydalı olacaktır


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?