Kreatinin Nedir?
Kreatinin testi temel olarak böbrek fonksiyonları konusunda bilgi veren bir tahlildir.Kreatinin tetsi idrar ve kan örneğinden yapılabilir. Bu yazımızda kreatinin testi hakkında bilgiler bulacaksınız.
Kreatinin Testi Nedir?
Kreatinin testi, böbreklerimizin, kanda bulunan atıkları filtreleme işini ne ölçüde yerine getirdiğini ortaya koyan bir kan testidir.Biyokimya laboratuvarlarında çalışılmaktadır.
Kreatinin, kaslarda enerji üreten süreçlerden açığa çıkan kimyasal bir maddedir. Sağlıklı böbrekler kreatinini kandan filtreler. Normalde kreatinin insan vücudundan idrarla atılır. Kanda veya idrarda kreatinin ölçümü, böbreklerin ne kadar iyi çalıştığını belirlemesine yardımcı olacak ipuçları sağlar.
Doktorlar Kreatinin Testini Neden İster?
Doktorunuz aşağıdaki sebeplerden dolayı kreatinin testi isteyebilir:
1.Böbrek hastalığının belirti veya semptomları varsa tanı koymak için
2.Diyabet, yüksek tansiyon veya böbrek hastalığı riskini artıran diğer hastalıklar varsa böbrek hastalığını izlemek için
3.Böbrek hastalıklarınıntakip ve tedavilerini izlemek için
4.Böbrek hasarını veya böbrek fonksiyonlarını bozabilecek ilaçların yan etkilerini izlemek için
5.Böbrek transplantasyonu sonrası hastaların takibi için
Kreatinin Testi Öncesi Hazırlık:
Kandaki kreatinin düzeylerini (serum kreatinin) ölçmek için standart bir kan testi kullanılır. Doktorunuz testten önceki gece ve sabah test verene kadar aç kalmanızı önerecektir.
İdrarda kreatinintesti için 24 saat boyunca idrarınızı bir şişede toplamanız gerekebilir. Her iki test için de testten önce belirli bir süre et yemekten kaçınmanız gereklidir.
Kan testi için hemşire kolunuzdaki bir damara iğne sokarak kan örneği alır.
İdrar testi için ise, laboratuvara 24 saat içinde evde toplanan numuneyi getirmeniz gerekebilir.
Serum Kreatinin Normal Değerleri:
Kanda serum kreatinin, miligram kreatinin/desilitre kan (mg/dL) veya mikromol kreatinin/bir litre kan (mikromol/L) olarak rapor edilir. Serum kreatinin için normal değer şöyledir:
Yetişkin erkekler için 0,74 -1,35 mg/dL
Yetişkin kadınlar için 0,59 -1,04 mg/dL
EGFR ( Glomerüler filtrasyon hızı) (GFR)
Serum kreatinin ölçümü, böbreklerin kanı ne kadar hızlı filtrelediğini (glomerüler filtrasyon hızı) tahmin etmek için de kullanılabilir. Serum kreatinin düzeyinin kişiden kişiye farklılık göstermesi nedeniyle GFR, böbrek fonksiyonu hakkında daha doğru bir ölçüm sağlayabilir.
GFR'yi hesaplamak için kullanılan formül, serum kreatinin sayısını ve yaş ve cinsiyet gibi diğer faktörleri dikkate alır. GFR skorunun 60'ın altında olması böbrek hastalığını gösterir. 60'ın altındaki puan aralığı, tedaviyi ve hastalığın ilerlemesini izlemek için kullanılabilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|