RDW (Eritrosit Dağılım Genişliği) Nedir? RDW Yükseliği Neden Olur?

Yayın Tarihi : 2019/03/05 18:44 • Güncelleme Tarihi : 2019/04/05 15:42 • Yazar: Başak Pırıl Gökayaz
Bu makalemizde RDW kan testinin ne olduğunu, neden ihtiyaç duyulduğuna ve sonuçlarına değinilmiştir. Aynı zamanda testin herhangi bir risk veya zorluk içerip içermediğini de öğrenmeniz mümkündür.
RDW (Eritrosit Dağılım Genişliği) Nedir? RDW Yükseliği Neden Olur?

RDW Kan Testi Nedir?

Eritrosit dağılım genişliği (RDW)  kan testi, hacim ve farklı büyüklükteki kırmızı kan hücresi miktarını ölçer.

Akciğerlerinizden vücudunuzun her yerine oksijen taşıması için kırmızı kan hücrelerine ihtiyacınız vardır. Kırmızı kan hücresi genişliği veya hacmindeki normal aralığın dışındaki herhangi bir şey, vücudun çeşitli bölgelerine oksijen girmesini etkileyebilecek bedensel işlevle ilgili olası bir problemi gösterir. Ancak, bazı hastalıklarda hala normal bir RDW'niz olabilir.

Normal kırmızı kan hücrelerinin çapı standart olarak 6 ila 8 mikrometredir. Hücreler daha büyükse, RDW kan testi değerleriniz daha yüksek  olacaktır. Bu, bir besin eksikliğiniz, aneminiz veya altında yatan bir rahatsızlığınız olabileceği anlamına gelir.

RDW Testi Neden Yapılır?

RDW testi anemi tiplerini ve aşağıdakiler de dahil diğer tıbbi durumları teşhis etmeye yardımcı olmak için kullanılır:

  • Ağır anemiye neden olabilecek kalıtsal kan bozukluğu olan talasemi hastalığı
  • Şeker hastalığı
  • Kalp hastalığı
  • Karaciğer hastalığı
  • Kanser

Bu test genellikle tam kan sayımının ( hemogram testi ) bir parçası olarak yapılır. Hemogram testi, kan hücrelerinin türlerini ve sayısını ve trombositlerin, kırmızı kan hücrelerinin ve beyaz kan hücrelerinin ölçümü gibi kanınızın çeşitli özelliklerini belirler. Bu testler genel sağlık durumunuzu belirlemeye yardımcı olur ve bazı durumlarda enfeksiyon veya diğer hastalıkları teşhis eder.

Aşağıdaki durumlar sizde varsa doktorunuz tam kan sayımının bir parçası olarak RDW testini sizden isteyebilir:

  • Baş dönmesi,  cilt solgunluğu ve uyuşma gibi anemi belirtileri
  • Demir ya da vitamin eksikliği
  • Ailede orak hücreli anemi gibi kan bozukluğu öyküsü varsa
  • Ameliyat veya travma esnasında önemli kan kaybı
  • Kırmızı kan hücrelerini etkileyen bir hastalık teşhisi konulduysa
  • HIV veya AIDS gibi kronik bir hastalık

Test için Nasıl Hazırlanılır?

Bir RDW kan testinden önce, doktorunuzun istediği diğer kan testlerine bağlı olarak hızlı olmanız istenebilir. Doktorunuz testinizden önce size özel talimatlar verecektir.

Test beş dakikadan fazla sürmez. Bir sağlık uzmanı kanınızın bir örneğini alıp bir tüpün içine koyacaktır. Tüp kan örneğiyle dolduktan sonra iğne çıkarılır ve kanamayı durdurmaya yardımcı olması için giriş bölgesine basınç uygulanıp küçük bir yara bandı yapıştırılır. Tüp daha sonra test için labaratuvara gönderilecektir.

İğne bölgesi birkaç saat kanamaya devam ederse, derhal bir doktora gidin.

                             RDW (Eritrosit Dağılım Genişliği) Nedir? RDW Yükseliği Neden Olur?

RDW Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

RDW için normal aralık yetişkin kadınlarda yüzde 11.9 ila 15.5 ve yetişkin erkeklerde yüzde 11.8 ila 15.6'dır. Bu aralığın dışındaysanız, besin eksikliğiniz, enfeksiyonunuz  veya başka bir rahatsızlığınız olabilir. Bununla birlikte, normal RDW seviyelerinde bile, hala sağlık durumunuzda sıkıntılar olabilir.

Düzgün bir tanı koymak için doktorunuz  tam kan sayımının (hemgram) bir parametresi olan eritrosit ortalama volümü (MCV) testi gibi diğer kan testlerine de sonuçları birleştirmek ve doğru bir tedavi önerisi sunmak için bakmalıdır.

Diğer testlerle birleştirildiğinde tanıyı doğrulamaya yardımcı olmasının yanı sıra, RDW sonuçları sahip olabileceğiniz anemi tipini belirlemeye yardımcı olabilir.

RDW Yüksekliği:

RDW'niz çok yükilişkie, demir, folat veya B-12 vitamini eksikliği gibi bir besin eksikliğinin göstergesi olabilir.

Bu sonuçlar, vücudunuz yeterince normal kırmızı kan hücreleri üretmediğinde ve ürettiği hücreler normalden daha büyük olduğunda, makrositik anemiye de işaret edebilir. Bu, folat veya B-12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir.

Ayrıca, normal kırmızı kan hücrelerinin eksikliği olan mikrositik anemiye sahip olabilirsiniz ve kırmızı kan hücreleriniz normalden daha küçük olacaktır. Demir eksikliği anemisi, mikrositik aneminin yaygın bir nedenidir.

Bu durumların doğru bir şekilde teşhis edilmesine yardımcı olmak için sağlık uzmanınız bir tam kan sayımı (hemogram) testi yapacak ve kırmızı kan hücresi hacminizi ölçmek için RDW ve MCV test bölümlerini karşılaştıracaktır.

Bazı makrositik anemilerde yüksek RDW ve yüksek bir MCV ortaya çıkar. Mikrositik anemilerde yüksek RDW ve düşük bir MCV ortaya çıkar.

Normal Sonuçlar

Düşük bir MCV ve normal bir RDW'niz varsa, kronik böbrek hastalığının neden olduğu gibi kronik bir hastalıktan kaynaklanan bir aneminiz olabilir.

RDW sonucunuz normalse ancak yüksek bir MCV'niz varsa, aplastik aneminiz olabilir. Bu, kemik iliğinizin kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere yeterli kan hücresi üretmediği bir kan bozukluğudur.

Değerlendirme

Anemi tedavi edilebilir bir durumdur, ancak düzgün teşhis ve tedavi edilmezse yaşamı tehdit eden komplikasyonlara neden olabilir. Bir RDW kan testi, diğer testlerle birleştirildiğinde kan bozuklukları ive diğer rahatsızlıklar için test sonuçlarını doğrulamaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, doktorunuz size tedavi seçenekleri sunmadan önce bir tanıya ulaşmalıdır.

Durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak, doktorunuz vitamin takviyeleri, ilaç veya beslenmenizde değişiklikler önerebilir.

RDW kan testinizden veya tedaviye başladıktan sonra herhangi bir anormal belirtiler yaşamaya başlarsanız derhal doktorunuzu arayın.

Kaynak: https://www.healthline.com/health/rdw-blood-test

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?