Kserostomi: Ağız Kuruluğu Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/12/13 17:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/06 10:00 •

Kserostomi yani ağız kuruluğu, çene altında yer alan tükürük bezlerinin gerektiği kadar çalışmaması halinde oluşan bir durumdur.

Kserostomi: Ağız Kuruluğu Nedir?

Kserostomi yani ağız kuruluğu, çene altında yer alan tükürük bezlerinin gerektiği kadar çalışmaması halinde oluşan bir durumdur. Bu durumun nedeni kalıtsal olabileceği gibi tükürük bezlerinde yaşanan bir sorundan da kaynaklanabilir. Ağız kuruluğu ayrıca şeker hastalığı gibi bazı hastalıkların da en belirgin belirtilerindendir. 

Ağız Kuruluğu Nedir?

Vücut, yüzde yetmişi sudan oluşan bir organizasyondur. Bu su, cildin karasal yaşama uyum sağlaması için nemli kalmayı, aynı zamanda iç sistemlerin işleyebilmesi için de akışı kolaylaştırılması için önemlidir.

Ağız kuruluğunun ilk ve daha yaygın olan sebebi ağız kuruluğudur. Vücutta yeterince su olmadığı durumda; vücut savunma sistemini devreye sokar ve hangi bölgesinde su eksikse, nerede daha hayati bir öneme sahipse önce oraya mevcut suyu taşır. Dolayısıyla kişi yeterince su içmiyorsa, iç organların işleyişi devam eder ancak ciltte, saçta ve ağız içinde kuruluklar başlar. Ayrıca az su içmek, tükürük bezleri ve gözyaşı bezleri depolarının dolmasını da engellediği için hem ağız yeterince tükürük sıvısı üretemez, hem de göz kuruluğu problemleri de ortaya çıkabilir.

Bu sebeple ağız kuruluğu yaşayan kişiler günlük tükettiği su ve sıvı miktarını artırmalıdır. Neticede çok daha parlak, sağlıklı bir cilde sahip olurlar ve tükürük bezleri de yeterince çalışmaya başladığı için ağız kuruluğu problemi de yaşamazlar.

Ağız kuruluğunun bir başka sebebi de şeker hastalığıdır. Şeker hastalığı olan kişilerde vücut emilimi çok farklı çalışır. Dolayısıyla kişi ne kadar su içerse içsin, ağız içinde hep yapışkanlık ve kuruluk hissedebilir.

Bazı ilaçların kullanımı da ağız kuruluğuna sebep olabilir. Bu bir hap, bir şurup hatta bir serum dahi olabilir. Kişinin bir süre kullandığı ilaçlar, vücutta yerine getirdiği fonksiyonuna bağlı olarak ağızda kuruluk meydana getirebilir. Örneğin böbrek ilacı kullanan, gargara kullanan, kemoterapi alan hastalarda bu durum sıklıkla görülmektedir.

Ağız kuruluğunun sebebi her ne olursa olsun kişinin yeterince sıvı alması bu kuruluğu azaltacaktır. Ancak bu kuruluğun tamamen geçmesi için mutlaka hergün içilen su miktarını artırılması gerekir. Birkaç günlük dikkat ve sonrasında yeniden az su içmek Maalesef sıkıntıları kalıcı olarak geçiremez.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?