Kapalı Mekanlarda Koronavürüse Karşı Tedbirli Olalım

Yayın Tarihi : 2021/11/26 10:36 • Güncelleme Tarihi : 2021/11/26 11:00 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Tüm dünyada Koronavirüs vaka sayılarında  artışlar görülmeye başlandı. Bu durum ister istemez ülkemizde de vaka sayılarında artışlar yaşanacağını düşündürüyor.Kış ayları yaklaşırken, havanın soğumasıyla birlikte kapalı mekanlarda daha çok vakit geçireceğiz .Kapalı mekanlarda enfeksiyonun bulaşıcılığının arttığı da bilinen bilimsel bir gerçektir. Bu nedenle kış aylarında Covid 19 enfeksiyonuna riskine karşı kendimizi daha çok  korumamız ve tedbirli olmamız gerekmektedir.

Kapalı Mekanlarda Koronavürüse Karşı Tedbirli Olalım

Tüm dünyada Koronavirüs vaka sayılarında tekrar artışlar  görülmeye başlandı. Kış ayları yaklaşırken, havanın biraz daha soğumasıyla birlikte  kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirmeye hazırlanırken,  koronavirüse karşı kendimizi korumamız büyük önem taşıyor.

Covid 19 enfeksiyonunun bulaşıcılığı, en sık olarak enfekte kişilerde belirtilerin başlamasından 1-2 gün önce görülüyor. Başka kişilerle, kapalı ortamlarda birlikte olunduğunda enfeksiyona yakalanma yönünden de ister istemez riske giriyoruz.Özellikle evde buluşmalarda, birlikte daha çok vakit geçirildiğinden sosyal mesafeyi de korumak çoğu zaman mümkün olmuyor.

Bilimsel çalışmalarda yeterince havalandırılmayan kapalı mekanlar en riskli ortamlar olarak görülüyor.Aynı çalışmalar bulaşı zincirinin başlangıcının  sıklıkla kalabalık, kapalı mekanlar ve iletişim kurmak için insanların konuştuğu veya oturduğu yerlerde bulaşmanın daha çok olduğunu gösteriyor.Hanelerin buluşmasının da, vaka sayılarındaki artışın başlıca nedenlerinden biri olarak görülüyor.

Virüsü dışarı soluyan biriyle aynı mekandaysanız, havalandırma da yoksa, zamanla birikim oluyor. Bu sadece Covid'e yakalanma ihtimalinizi değil, aynı zamanda daha fazla "virüs yüküne" sahip olma ve hastalığı daha ağır geçirme riskimizi de artırıyor

Covid 19 aşıları, enfeksiyona karşı bağışıklığı arttırarak bulaşmayı büyük ölçüde düşürüyor. Bilimsel veriler, aşının yalnızca aşılı bireyleri korumakla kalmadığını, ayrıca kişinin virüsü başkalarına bulaştırma olasılığını da azalttığını gösteriyor.

Bulaşma hastaların belirti göstermesinden önce başlıyor. Yani başkalarıyla buluştuğumuzda, bilmeden riske giriyoruz. Hane buluşmaları, bulaşmada bir itici güç oluşturuyor, çünkü insanlar bu tür buluşmalarda birlikte daha çok vakit geçiriyor ve sosyal mesafeyi korumak kolay olmuyor. Virüsü dışarı soluyan biriyle aynı mekandaysanız, havalandırma yoksa, zamanla birikim oluyor.. Bu sadece Covid'e yakalanma ihtimalinizi değil, daha fazla "virüs yüküne" sahip olma ve hastalığı daha ağır geçirme riskimizi de artırıyor

Aşı olduysanız, şiddetli hastalığa karşı korunduğunuzu, başkasına bulaştıracak kadar yoğun bir şekilde enfekte olamayacağınızı düşünebilirsiniz. Ancak yeni varyantların ortaya çıkışı ve ülkemizde henüz toplumsal bağışıklığının tam olmaması, enfeksiyon riskleri ve bulaşa karşı tedbirli davranmamızı gerektiriyor.

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
?