Çocuklarınıza Tuvaleti Pis Olarak Tanıtmayın

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/08/12 02:11 •

Tuvalet alışkanlıklarının kazanıldığı yaşlarda çocuklarda soyut algısı yoktur. Haliyle bu dönemlerde çocuklara herşey dozunda ve kıvamında, olması gerektiği gibi öğretilmelidir.

Çocuklarınıza Tuvaleti Pis Olarak Tanıtmayın

Çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir. Bu süreç bazen çok kolay olabildiği gibi; bezen çok uzun da sürebilir. Önemli olan çocuğun psikolojisini bozmadan bu işi yapabilmektir.

Çocuklar, tuvaleti, pis bir yer olarak tanırsa; oraya girmekten çekinir ve iğrenirler. Bu sebeple tuvaleti pis bir yer olarak tanıtmak son derece yanlıştır. Bebeğin tuvalet alışkanlığını geç kazanmasının yanında, aileye olan güvenini sarsabilir.

Tuvalet Bir İhtiyaçtır ve Böyle Tanıtılmalıdır

Tuvalet alışkanlıklarının kazanıldığı yaşlarda çocuklarda soyut algısı yoktur. Haliyle bu dönemlerde çocuklara herşey dozunda ve kıvamında, olması gerektiği gibi öğretilmelidir. Yani; evet çocuk tuvaleti pis tanımamalı ve tiksinmemelidir. Ama aynı zamanda oyun haline de getirilmemelidir. Yani çocuk burada haddinden fazla vakit geçirmemeli, etrafa dokunmaması gerektiğini bilmelidir. 

Ayrıca çocuk bir alışkanlığı nasıl edinirse, o alışkanlığı hayatı boyunca öyle devam ettirir. Bu sebeple tuvalet alışkanlığı edindirirken maksat, günü kurtarmak olmamalı çocuğa kalıcı alışkanlıklar kazandırılmalıdır. Bu alışkanlıklar;

Tuvalete sadece ihtiyaç duyulduğunda gidilmeli, ihtiyaç bittiğinde kalkılmalıdır.

Mutlaka su ve peçete ile dışkı yolları temizlenmelidir.

İhtiyaç giderildikten sonra kullanılan tuvalet mutlaka yıkanmalıdır.

Eller yıkanmadan ve kıyafet giyilmeden tuvaletten çıkılmamalıdır. 

Bunları yapmak, ilk dönemler uzun sürebilir ve anne için hiç kolay olmayabilir. Ancak sabırla ve her seferinde kurallara uyularak yapıldığında, bir süre sonra pratik hale gelir ve çocuk kendiliğinden bu gerekleri sağlayabilir. 

Bunların yanında çocuğa, ihtiyaç duyduğu her alanda (başka evlerde, parklarda, piknik alanlarında, okullarda, hastanelerde...) tuvalet bulabileceği öğretilmeli ve hatta bu alanlarda da ihtiyacını gidermesi sağlanmalıdır. Aksi takdirde, evinden başka yerde tuvaletini yapamayan, özellikle okullarda sorun yaşayan ve algısı kapanan, arkadaşlarıyla vakit geçiremeyen bir birey olarak karşınıza çıkma ihtimali artacaktır. 

Ayrıca çocuk süreci öğrenidkten sonra aşama aşama, kendi işini yapması için izin verilmelidir. Örneğin siz yıkadıktan sonra kurulama işini ona bırakmalısınız, yaptığı tuvalete su dökmesine izin verebilirsiniz gibi. Bu durumlar çocuğun alışkanlığı içselleştirmesini ve daha kolay öğrenmesini sağlar. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?