5 Soru ve Cevapla Grip Hakkında Bilmeniz Gerekenler:Grip Nedir,Grip Testleri

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/09/30 23:32 •
Havaların giderek soğumaya başlamasıyla soğuk algınlığı ve grip vakaları önümüzdeki günlerde ister istemez artmaya başlayacak.Grip hakkında bilmeniz gerekenler, grip hastalığının tanımı, tanısı ve tedavisi konusunda aşağıdaki bilgilendirici yazımızda konuya dair detaylı bilgi bulabileceğinizi umuyoruz.
5 Soru ve Cevapla Grip Hakkında Bilmeniz Gerekenler:Grip Nedir,Grip Testleri

Havaların giderek soğumaya başlamasıyla soğuk algınlığı ve grip vakaları önümüzdeki günlerde ister istemez artmaya başlayacak.Bu sene geçen senelerin aksine grip gündemdeki yerini kaybetmiş gibi gözükse de her yıl olduğu gibi bu yıl da mevsimsek gripin yine sağlığımızı tehdit edebilecek hatta ölümlere yol açabilecek bir hastalık olduğunu da göz ardı etmemel gerekli.

Grip ve grip tanı yöntemleri hakkında sizlere gribi bir nebze olsun hatırlatabilmek,ve gribe karşı korunma yolları ve yapılan tahliller konusunda bilgilendirmek için Tahlil.com olarak bir bilgilendirme yazısı hazırladık.Kolayca aklınızda kalacağını umduğumuz bu yazıda 5 soru ve cevapta grip konusunda sizleri bilgilendirmek istedik.

1.Grip Nedir? Grip, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, ani olarak 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir infeksiyon hastalığıdır.

2.Grip Nasıl Bulaşır? Gribe neden olan influenza virüsü; hasta veya taşıyıcı kişilerin hapşırması ya da öksürmesi yoluyla kolaylıkla bulaşabilir. Grip virüsünün temas ettiği kişilerle temas etmek veya öpüşmek de grip virüslerinin bulaşmasına neden olur.
Grip hasta veya taşıyıcı kişinin tuttuğu kapı kolu, telefon veya havlu gibi ortak kullanım eşyalarından da bulaşabilmektedir.. Hasta kişilerden çevreye saçılan virüs parçacıklarının adeta bir balon gibi havada asılı kalabilme yeteneği olması, bulaşıcılığı daha da arttırmaktadır.
Grip enfeksiyonu ;ev, iş yeri, okul, kreş,kapalı alış veriş merkezi ve toplu ulaşım araçları gibi kapalı mekanlarda da kolaylıkla bulaşabilmektedir. Grip virusünün önemli bir bulaş yolu da, hastalığa yakalanmış ancak henüz belirgin yakınmaları olmayan taşıyıcı kişilerdir.Bu kişilerle aynı ortamda olmak da gribe yakalanma nedeni olabilir.Grip, bağışıklık sistemi güçlü olan insanlarda genellikle sağlığı ciddi olarak tehdit etmez.

3.Grip Nasıl Tedavi Edilir? Hafif geçirilen gripler herhangi bir tedavi olmadan da kendi kendine düzelebilir.Ancak ister istemez hastalığa yakalanan kişide yaşam kalitesinde bozulma,rahatsızlık ve kimi zaman iş gücü kaybı da yaratır.Ateş,kas ağrısı,halsizlik sıkça görülür.
Gribal enfeksiyonda yatak istirahatı yararlıdır.Ayrıca ateş düşürücü ilaçlar verilebilir, kas veya eklem ağrılarını gidermek amacıyla ağrı kesicilerden yararlanılabilir. Bol sıvı tüketimi ve C vitamini alınması da hastalığı kolay atlatmada yararlıdır. Grip virüslerin yol açtığı bir enfeksiyon olduğundan bakterilere etki eden antibiyotiklerin gripte kullanılması fayda sağlamaz.
Grip, dikkat edilmediği takdirde larenjit, farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına dönüşebilir. Sonbahar ve kış aylarında çocuklarda görülen orta kulak iltihaplarının yaklaşık yüzde 30-35‘inin nedeni geçirilmiş griptir. Ayrıca zatüree (pnömoni) menenjit, ansefalit gibi yaşamı tehdit eden veya ölümle sonuçlanan hastalıklar da gribe bağlı oluşabilir.
Tamiflu adındaki antigripal bir ilaç da özellikle ağır geçen grip vakalarında ,antiviral özelliğinden dolayı grip tedavisinde kullanılmaktadır.

4. Grip Tanısı Nasıl Koyulur.Ne Zaman Tahlil Yapılmalıdır? Genellikle Grip tanısı hekim tarafından hastanın belirtileri ve fizik muayene bulgularına göre konulur.Bu nedenle çoğu zaman tahlil yaptırmaya gerek yoktur.Özellikle ağır geçirilen griplerde ve/veya salgın şüphelerinde bazı tahliller yapmaya ihtiyaç olabilir.
Grip tanısında birçok tahlil ve tanı yöntemi vardır. Direkt virus antijen tayini, virus hücre kültürü ve serolojik yöntemlerdir.Genellikle pahalı olduklarından mecbur kalmadıkça yaptırılmaları tercih edilmez.
İnfluenza(Grip) testleri için uygun örnekler boğaz sürüntüsü, burun yıkama suyu, burun veya bronş aspiratı ve balgamdır. Örnekler hastalığın ilk dört gününde alınmalıdır.

5.Grip Tahlilleri Nelerdir? Hücre Kültürü:Salgın dönemlerinde etken virüsün tayini için kültür gereklidir. Zaman veemek gerektiren bir yöntemdir. Viral antijenlerin tayini: Antijen tayini hızlı tanı testleriyle yapılabilmektedir. Bu testlerin duyarlılığı %70’in üzerindedir. Özellikle salgın dönemlerinde hızlı tanı amacıyla kullanılan testlerdir.Güvenilirliği tam değildir. Moleküler tanı:Son yıllarda önemi ve popülerliği giderek artmıştır.Güvenilirliği çok yüksektir.:Polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile örneklerde viral RNA aranabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?