Osteoporoz Nedir? Tedavide Ne Önerilir?

Yayın Tarihi : 2016/11/02 00:50 • Güncelleme Tarihi : 2016/11/02 00:50 •
Menapoz ile ilgili olarak en çok endişe edilen bir durumdur
Osteoporoz Nedir? Tedavide Ne Önerilir?

Menapoz ile ilgili olarak en çok endişe edilen bir durumdur.Osteoporoz kemik doku yoğunluğundaki azalmayı tarif eder.
Kemiğe direncini veren maddelerin özellikle kalsiyumun kemikten uzaklaşması ile oluşur. Azalmanın şiddeti arttıkça kemiğin kırılganlığı artmaktadır.
Dünyada kemik erimesi oranı kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.Bu durumun görülmesinin  başlıca nedenleri arasında; kemik gelişimi sırasında erkeklerde olan kemik kütlesi oranının kadınlara göre daha fazla olması, kadınların erkeklere göre daha uzun süre yaşamaları, erkeklik hormonu olarak bilinen testeoteronun kemikler üzerinde koruyuculuk etkisi, menopoz döneminde kemik yıkımının artmasıdır.
Hastalarda; bel ve sırt ağrısı, omurga kırıklığı, boyda kısalma, el bileklerinde kırıklar gibi şikayetler görülmektedir.
Sigara alkol tüketimi,ailede kemik erimesi geçirilmiş hastanın olması, eklem rahatsızlıkları, kalsiyum ve D vitamini eksikliği, astım hastalığı olan kişiler risk altındadır.
Osteoporoz sadece ilaç kullanılarak giderilebilecek bir hastalık değildir.Yaşam biçimindeki değişiklikler ile osteoporoz ortadan kaldırılabilir.
Egzersiz ve spor düzenli olarak yapılmalı,yeterli , dengeli ve hastalığa uygun beslenilmeli( kalsiyumdan zengin gıdalar), D vitamini alımına özen gösterilmeli gerekirse  ilaçlarla takviye edilmeli, gün ışığında 15-20 dakika kalınmalıdır.
tedavi yöntemlerini bazı durumlarda uzun süre devam ettirmeleri gerekir.
Bu yüzden tedavi süresince sabırlı olunmalı ve uygulanan tedavinin sonuçları beklenilmelidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?