Anti Gliadin IgG ve IgA Testi (AGA) Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/05/13 16:03 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/14 17:43 •
Anti Gliadin IgG ve IgA Testi gluten enteropatisi (Çölyak hastalığı) hastalığı tanısında kullanılan testlerdir.Bu testler kısaca AGA testi olarak da isimlendirilir.
Anti Gliadin IgG ve IgA Testi (AGA) Nedir?

Anti Gliadin IgG ve IgA Testi(AGA Testi)

Anti Gliadin IgG ve IgA Testleri glutene duyarlı enteropati (çölyak hastalığı) tanısında kullanılan antikor testleridir.Bu testler serolojik yöntemle uygulanan kan testleridir.
Çölyak hastalığında besinlerle aldığımız gluten ve gliadin gibi maddelere karşı insan vücudu otoantikorlar üretir. Bu hastalıkta tipik olarak görülen bu otoantikorların varlığını Anti Gliadin IgG ve IgA testleri ile ortaya koyabiliriz.
Çölyak hastalığı diğer adıyla da gluten enteropatisi veya glutene duyatlı enteropati hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız...
Anti Gliadin IgG ve IgA Testleri damardan alınan kan örneğinden çalışılmaktadır.Bu testlerin pozitif olması kişide Çölyak hastalığı olduğu yönünde bilgi vermektedir.Ancak kesin Çölyak hastalığı tamısı endoskopi sonrası incebarsaklardan alınan biyopsi örneği ile koyulmaktadır.
Anti Gliadin IgA testi özellikle hastalıktan şüphelenilen 2 yaş altı çocukların (semptomları olan) klinik tanısında değerlidir.

Anti Gliadin IgG ve IgA Testi Normal Değerleri:

Anti Gliadin IgG – IgA referans aralığı testin çalışıldığı laboratuvar ve kullanılan laboratuvar kitine göre küçük farklılıklar gösterebilir.Bu konuda laboratuvar test sonucunda verilen referans değerleri dikkate alınmalıdır.
Ancak genel bir bilgi olarak:

Anti Gliadin IgG ve IgA Testi değerlerinin 10 ünitenin üstünde olmas (11 ve üstü değerler)ı testin pozitif olduğunu düşündürür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?