Laboratuvar Tahlili Sonuçlarına Nasıl Güvenelim?

25.10.2017 12:10 | Güncelleme: 29.10.2018 09:47 | Yazar: Uzm .Dr. Oğuz Alp Gürbüz
Laboratuvar çalışmalarında sonuca etki eden ve  tanıda hatalı sonuç alınmasına neden olan bir çok faktör vardır. Laboratuvar tahlil sonuçlarının en doğru ve sağlıklı şekilde yorumlanması için bazı kriterlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Laboratuvar Tahlili Sonuçlarına Nasıl Güvenelim?
A

Laboratuvar çalışmalarında sonuca etki eden ve   tanıda hatalı sonuç alınmasına neden olan bir çok faktör vardır.
Yapılacak test için süreç, örneğin alınmasından sonucun rapor edilmesine kadar birçok basamağı içerir ve bu basamakların hepsi kendi içinde ayrı bir öneme sahiptir.
Bu basamaklardan ilki olan preanalitik (analiz öncesi) dönem, örneğin alınmasından laboratuvara ulaşıp analiz edilmesine kadar geçen sürede yapılan hataları kapsar.
Bu unsurlar  fiziksel olan yaş, diyet, gebelik, sigara kullanımı gibi faktörler olabileceği gibi, örnekle ilgili yetersiz ya da fazla kan alımı, yanlış tüpe kan alımı, kanın antikoagülanla (pıhtılaşmayı engelleyici faktör) iyi karışmaması ve örneğin laboratuvara zamanında ve uygun koşullarda ulaşmaması gibi nedenler de  olabilir.
Analiz öncesi dönem bir laboratuvarın en az kontrol edebildiği dönem olduğu için daha çok  risk taşımaktadır.
Analiz öncesi dönem tüm sağlık personelini de ilgilendirdiği için laboratuvarların örnek kabul ve red kriterleri listesi olmalı ve bu liste tüm hastane çalışanları ile paylaşılmalıdır.
 Analitik hatalar dediğimiz ikinci grupta ise, hastanın kendisinden kaynaklanan lipemi, sarılık, lökosit sayısının yüksek olması gibi durumlar nedeniyle yanlış kan sayımı sonuçları ortaya çıkabilir.
Cihazla ilgili hatalar da analitik hatalar arasında yer almaktadır. Bu hataları önlemek için kan, lipemi ve hemoliz açısından gözle incelenmeli, pıhtı açısından kontrol edilmeli ve anormal sonuçlar ortaya çıktığında, örnekte tekrar pıhtı ve hemoliz kontrolü yapılmalıdır.
Laboratuvarda kullanılan  cihazların iç ve dış kalite kontrol örnekleri ile kontrolü yapılmalıdır.
 Postanalitik süreç ise (analiz sonrası), sonuçların rapor edilmesi sürecinde yaşanılan hataları kapsamaktadır. Aslında laboratuvar sonuçlarında hatadan bahsederken amacımız doğru sonuca ulaşmaktır.
Doğru sonuca ulaşmak bu basamakların doğru olarak yerine getirilmesi ile mümkündür. Bir hasta olarak bu süreçleri kontrol etmek mümkün olamayabilir, fakat günümüzde kalite iyileştirme çalışmaları ile sıfır hata ulaşılmak istenen noktadır. Bu aşamada akredite olmuş ve kalite belgesi olan laboratuvarlar hata oranları düşük güvenilir laboratuvarlar olarak değerlendirilebilir.

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

mavisim_benim_41 | 16.05.2014 06:10

Ben hemşireyim. burnumdan alınan sürüntü örneğinde mrsa saptandı. ve bana enfeksiyon hemşiresi 2X1 bactroban kullanmamı söyledi. kan tahlili vermem grekip gerekmediğini sordum ama gerekmediğini tedavinin 5 gün boyunca bactroban olduğunu ve geçeceğini söyledi. sizce geçer mi?

Tahlil.Com | 16.05.2014 06:21
Bizce ilaç kullanmanıza da gerek yok bu yönde.Bir doktora danışmanızda ve onun önerisine göre ilaö kullanmanızda yarar var.Zaten sizin için sağlık yönünden bir sorun yok.Burunda üreyen bu mikroorganizma çalıştığınız hastanedeki hastalar için bir tehdit sorunu olabilir.Sizin sağlığınıza zarar vermez, merak etmeyin.
| 13.08.2011 05:06

eşim 22 haftalık hamile... özel bir laboratuvar da idara kültür yatırdık 3 gün sonra bize eşimde 100.000 kolonin üzerinde Mrsa bakterisi bulunduğu çok acil olarak hastaneye başvurmaları söylendi. hemen fakülteye gittik. orada görüştüğümüz doktor söz konusu tahlil sonucun doğru olmasının mümkün olmadığını söyledi ve yeniden örnek verildi yapılan ilk incelemede eşimde her hangi bir bakteri ve enfeksiyona rastlanmadı. merak ettiğim konu böyle bir hatalı tahlil mümkün mü? birde bu gibi durumlarda hasta olarak nerelere başvurup şikayetimizi ve mağduriyetimiz bildirebiliriz.

Tahlil.Com | 15.08.2011 12:21
Bence de ikinci doktorun söyledikleri daha mantıklı.Ama daha kolayı güvendiğiniz bir laboratuvarda idrar kültürü testini tekrar ettirmeniz
| 14.05.2011 01:04

İyi günler.yaşım 34,bayanım.
troid testleri yaptırmıştım sonuçlar şöyle.
TSH = 1,95 ; 0,27-4,2 referans aralığı
Serbest T4 =12,8 12-22 referans aralığı

Anti TPO 32,4 20 pozitif
Anti Tiroglobulin Antikor <2,10 0-103 referans aralığı

Sorum ise bir sorun var mı,bu sonuçlar hasımato hastalığını gösterir mi?daha sonra tekrar tetkik yaptırmak gerekir mi?
Saygılar,teşekkürler

Tahlil.Com | 15.05.2011 11:29
Anti TPO pozitifliği oto immün tiroid hastalıklarında pozitif çıkar.Hashimato da bunlardan biridir.Ancak kesin tanıyı endokrinoloji uzmanı tüm tetkiklerinizi inceleyerek koyacaktır
| 11.03.2011 04:50

salam

bu lar inhibin A kite de DSL markasinda
suanda bular dan var me ya yox?
para rase kach?
lotfan ayire hormon kit larin para larin va hasatana da eshladix vasaelen para se agar olsada yolar mesiniz?
iran tabriz danesh tashkhish azar teb co.
0098411 5531453 phon & fax

Tahlil.Com | 11.03.2011 09:41
Sanırım yurt dışından yazıyorsunuz.Yazdıklarınızı anlamamız mümkün değil
Kadınlarda LH Yüksekliği Nedir? LH Hormonu Neden Yükselir?
LH hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur.Kadın üreme sisteminde önemli bir görevi vardır.Kadınlarda LH yüksekliği normal değildir. Bazı hastalıklarda LH yüksekliği görülebildiği gibi menopoz sonrası…
FSH Yüksekliği: FSH Yüksekliği Gebeliği Önler mi?
Kadında FSH hormonu beyinde hipofizden salgılanır ve yumurtalıklardaki folikülleri uyarıcı etkisi vardır.FSH salgısı kadınlarda yüksek değerlere çıktığında bu durum doğurganlığı olumsuz yönde etkileyecektir.Çocuk…
Boğaz Kültürü Örneği Verirken Nelere Dikkat Edilmeli?
Boğaz kültürü alınmadan önce bir şey yememeye özen gösterilmelidir.Eğer yenilmiş ise birkaç kez ağız çalkalanmalı veya dişler fırçalandıktan sonra kültür alınmalıdır.
Western blot Testi
Western blot testi günümüzde ELİSA yöntemiyle HIV pozitif bulunan yani AİDS şüphesi taşıyan hastaların tahlil sonuçlarını doğrulamak için kullanılan bir konfirmasyon (doğrulama) testidir.Moleküler biyoloji…
Anti TPO Testi Yüksekliği Nedir? Anti TPO Hangi Durumlarda Yüksek Çıkar?
Anti TPO tioid bezine karşı bir antikor ortaya çıkıp çıkmadığını ve oluşan bu antikor nedeniyle bir hastalık oluşup oluşmadığını ortaya koymak için yapılan bir tahlildir.Anti TPO yüksekliği otoimmün bir…
Solunum Testi Nedir? Ne Zaman Solunum Testi Yapılmalıdır?
Solunum fonksiyon testi astım, bronşit ve benzeri solunum hastalıklarının teşhisi için yapılır
Korunmasız Cinsel İlişkide Erkeklere HIV nasıl bulaşır? HIV Testi Ne Zaman Yapılır?
Korunmasız cinsel ilişki sırasında birlikte olunan kadının cinsel salgısı penisin  uç kısmına gelmişse HIV enfeksiyonu  bulaşabilir
Gebematik Nedir?
Gebematik bir Tahlil.com buluşudur.Tahlil.com doktorları kan veya idrarla yapılan gebelik testi sonuçlarını merak eden kadınlar için Gebematik programını geliştirdi.
Hemoglobin A1c Testi Hba1c Normal Değeri Nedir?
Hba1c diabetli hastalarda ve diabet tanısında sıklıkla istenen bir tahlildir. Hba1c  testi normal değerleri içinde olan kişiler son 3 aylık kan şekerinin normal aralıklarda seyrettiği bilgisini söyleyebiliriz.…
İnsülin Direnci Tanısında Kullanılan 6 Tahlil Nedir?
İnsülin direnci, vücudumuzda şekerin kullanılması için ilgili hücrelere girişini sağlayan insülin hormonuna yanıtta azalma görülmesidir.İnsülin direnci tanısı için doktorlar farklı testler istemektedir.İnsülin…
HbA1c Tahlili Nedir? Diabet Tanısı ve HbA1c Testi
HbA1c: kronik bir hastalık olan diyabetin takibinde en önemli tahlillerden birisidir. HbA1c tahlili son üç ayın kan şekeri ortalaması hakkında bilgi verir. Kanda şeker yükseldikçe HbA1c değeri de yükselir…
5 Soruda Hepatit Testleri ve Değerlendirilmesi
Tahlil sonuçlarının yorumlanması konusunda hizmet veren sitemize,en sık gelen gelen sorular arasında Hepatit testlerinin yorumlanması ve değerlendirilmesi bulunmaktadır.En çok istenen hepatit testlerinin…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com