Lösemi Nedir? Lösemi Genetik midir?
Lösemi; kantrolsüz şekilde büyüyen kan hücrelerinin, sağlıklı ve normal hücrelerinin üremesini durdurması neticesinde meydana gelen bir hastalıktır.
Lösemi; kantrolsüz şekilde büyüyen kan hücrelerinin, sağlıklı ve normal hücrelerinin üremesini durdurması neticesinde meydana gelen bir hastalıktır.
Lösemi Türleri Nelerdir?
Löseminin dört farklı tipi bulunmaktadır. Bunlar;
Akut miyeloblastik lösemi,
Akut lenfoblastik lösemi,
Kronik miyelositer lösemi,
Kronik lenfoblastik lösemi.
Kronik ve Akut Lösemi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Akut lösemi; hayatın belli bir kısmında oluşan, geçici türde kanserlerdir. Daha çok çocukluk yıllarında görülür.
Akut lösemi belirtileri; kan değerlerinde düşme, ateş, enfeksiyon, vücutta morlukların oluşması, halsizlik, kemik ağrısı, kalp çarpıntısıdır.
Akut lösemi tedavisi; kemoterapi ile başlangıç yapılır. Eğer ihtiyaç görülürse kök hücre tedavisi uygulanır.
Kronik lösemi; devamlı bir tedavi gerektirir. Erişkinlik çağında çoğunlukla görülür.
Kronik lösemi belirtileri; iştahsızlık, karın ağrısı, ateş, gece terlemesi, vücutta bezeler meydana gelmesi.
Kronik lösemi tedavisi; yavaş seyirliyse tedavi ihtiyacı olmayabilir ancak düzenli takip gerektirir veya ağızdan ilaç tedavisi uygulanır.
Lösemi Genetik Midir?
Pek çok hastalıkta genetik yatkınlık önemlidir. Hatta rutin sağlık kontrolleri yaptırılırken dahi ilk sorulan, ailede genetik bir hastalığın olup olmamasıdır. Ancak lösemi, genetik kökenli bir hastalık değildir. Yani ailede bir bireyde görülmesi, başka bir bireyde olmasını etkilemez. Bu sebeple hasta yakınları kaygılanmamalı, ancak rutin kontrollerini de ihmal etmemelidir.
Lösemiden Korunmak Mümkün Mü?
Lösemi, kan hücrelerinin düzensiz ve kontrolsüz büyümesiyle gelişen bir hastalıktır. Bu sebeple beslenmede antioksidan beslenme tarzı, hastalığı kişiden uzaklaştırabilir. Löseminden korunmada tabii ki kalp ve damar sağlığını korumak en başta gelir. Bu sebeple trans yağ içeren, fast food tarzı beslenme tercih edilmeme, asitli ve şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Ayrıca sadece lösemiden korunmak değil, pek çok hastalıktan korunmak ve sağlıklı bir hayat yaşamak için de spor yapmaya özen göstermek gerekir. Haftada en az 3 gün düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Kalp damar sağlığını korumak, dolayısıyla lösemiden korunmak için diğer bir unsur da, sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmaktır. Özellikle nikotin, damarlarda daralmaya ve kan akışında yavaşlamaya sebep olur. Bu sebeple yeterince beslenemeyen organlar hastalıklara karşı savunmasızdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.