Mantar Enfeksiyonu Nedir? Kaç Çeşit Mantar Vardır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/05 12:02 •

Mantarlar bir mikroorganizma çeşitidir. Doğal ortamlarda izlenen mantarlar tek hücreli mayalar veya dallı küf mantarları olarak bilinir.

Mantar Enfeksiyonu Nedir? Kaç Çeşit Mantar Vardır?

İnsanlarda mantar enfeksiyonları bir veya birkaç mantar türünün vücudumuzdaki dokulara yerleşmesi sonrası görülür.
İnsanlarda görülen mantar enfeksiyonları çoğunlukla kaşıntı veya ciltte bir lezyon şeklinde görüntü ve yaralarla karakterize olsa da kimi zaman özellikle de bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde hayatı tehdit edebilen sonuçlarla da seyredebilmektedir.

İnsanlara mantar enfeksiyonları çeşitli şekillerde gözlenebilmektedir. Bu çeşitler aşağıda sınıflandığı gibidir:

Mantar Enfeksiyonları

1. Yüzeyel ve yerel enfeksiyonlar; ayak parmakları, kasık veya tırnaklarda görülen mantar enfeksiyonları gibi

2. Sistemik etkiler içeren ciddi mantar enfeksiyonları: Kanda, akciğerlerde görülebilen ve ölümcül olabilen mantar enfeksiyonları
Bu tür enfeksiyonlara sebep olan mantarların bir kısmı fırsatçı enfeksiyonlara yol açarken bazıları da sistemik enfeksiyonlara yol açabilir.

Mantarlar bir mikroorganizma çeşitidir. Doğal ortamlarda izlenen mantarlar tek hücreli mayalar veya dallı küf mantarları olarak bilinir.

Maya mantarları mikrobiyolojik yöntemler ve mikroskopla yapılan incelemeler sonrası tespit edilir. Küf mantarları ise gözle görülebilen mantarlardır. Örneğin beklemiş ve taze olmayan meyvelerde, peynirde ve bayat ekmekte küf mantarlarını görebiliriz.

On binlerce mantar türü olmasına rağmen bunun 100 ile 200 türü insanlarda hastalığa yol açabilmektedir.

Mantar nemi seven bir mikroorganizmadır. Islak yüzeyler ve nemli ortamlarda daha rahat ürer. Bunun sebebi, onların da canlı olması ve bir enzim sistemi ile yaşamını devam ettirmesidir. Bu şekilde rahat yaşayabilmek ve üremek için nemli ortamları tercih ederler.
Terleyen ayaklar, yıkanma sonrası iyi kurutulmamış ayaklar ve vücudun nemli bölgelerinde mantar enfeksiyonları daha çok görülür.

Mantar enfeksiyonlarının tanısı mikrobiyoloji laboratuvarlarında koyulmaktadır. Özel besiyerlerine ekilmiş kültürler ve direkt mikroskopik incelemeler ve gram boyama gibi yöntemler mantar enfeksiyonlarının tanısında son derece sık kullanılan ve yararlı tanı yöntemleridir.

Mantar enfeksiyonu bulaşıcıdır. Nasıl küflü bir ekmeğin yanındaki diğer ekmekler de küfleniyorsa, görünen ve görünmeyen, insan üzerinde hastalık yapan tüm mantarlar da hastalık etkenidir ve vücutlar arasında geçiş yapabilir. Dolayısıyla toplu alanlarda kullanılan ortak terlikler, çıplak ayakla denenen ayakkabılar, ayakkabısız girilen alanlarda çıplak (çorap veya terlik olmaksızın) ayakla dolaşmak, ortak çorap kullanımı gibi durumlar mantar enfeksiyonunun yayılmasında en büyük etkenlerdir.

Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde anti fungal olarak bilinen krem, merhem, tablet, sprey, hap ve fitiller kullanılmaktadır. Mantar tedavisi uzun soluklu bir tedavidir. Özellikle yaygın cilt enfeksiyonlarında mantar tedavisi bir aya kadar uzayabilir.

Ayrıca özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış ve yoğun bakımda tedavi gören hastalarda da sistemik mantar enfeksiyonları görülmektedir. Bu enfeksiyonlar kimi zaman ölümcül olup hayatı tehdit edebilmektedir.



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a************ :

Bağırsakta mantar enfeksiyonu çok zor tespit ediyormuş doğrumudur ? Karbonhidrat ve şeker yediğim zaman aşırı gazım oluşuyor ve halsizleşiyorum.. doktoruma başvurdum ancak önemsemedi.. çölyak testim pozitif çıktı efendim mantarı net şekilde hangi testler tespit eder ? SFS testi olabilir mi ?


Cevap:

Öncelikle şunu söyleyelim bağırsakta mantar enfeksiyonu diye bir şey yoktur.

Zaten bağırsak ve dışkının normal florasında mantar bulunur.
Bazı gereksiz detaylara kafanızı takmış gibisiniz.
Size önerimiz rahatsızlıklarınız için bir gastroenteroloji uzmanına başvurmanız.

a****** :

haftada 1 aşırı belirgenleşen cilt mantarlarım var.ekzamant kren ve hafta 1 defa alınan hap kulanıyorum 1,5 ay oldu hala geçmediler.acaba hekimiimi değiştirsen cilt mantarları tedavi idilirse ne kadar zamanda geçer


Cevap:

1,5 aydır düzenli tedavi olmanıza rağmen düzelme olmadı ise yeniden doktora muayene olmanızı öneririz..

?