Mesane Kanserinin Belirtileri ve Tedavisi Nedir?
Mesane kanseri özellikle erkeklerde görülen bir kanser türü olup sigara tüketimiyle de yakından ilgilidir. Mesane kanserinin belirtileri de sıklıkla merak edilen bir konudur. Mesane kanseri belirtileri, tanısı ve tedavisi konusunda aşağıdaki yazımızda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Mesane, karın alt bölgesinde yerleşmiştir ve görevi idrarı depolamaktır. Mesane, halk arasında idrar kesesi olarak adlandırılır. Dış tabakası düz kaslardan oluşur. Mesane kanseri ise mesanede kötü huylu tümör oluşumu ve büyümesiyle gerçekleşir. Mesane kanseri boşaltım sisteminde en sık karşılaşılan kanser türüdür.
Mesane kanserinin görülme sıklığı yaş arttıkça artar. Genellikle orta ve ileri yaş hastalığıdır. Mesane tümörleri erkeklerde kadınlardan üç kat daha fazla görülür.
Sistoskopi denilen yöntemle mesane tümörleri görülebilir.
Mesane kanserinin oluşumunda etkisi olan riskler nelerdir?
-Baca temizleyicileri, kuru temizleyiciler, plastik ve lastik sanayisinde çalışanlar gibi kimyasal maddelere maruz kalmak
-Sigara içmek
-Aşırı kahve ağrı kesici ilaç veya yapay tatlandırıcı kullanmak
-Zararlı mikroorganizmalardan (virüs, bakteri, mantar) kaynaklı tüm enfeksiyonlar
-Mesane taşları
-Kemoterapi ve radyasyon tedavisi görmek
Mesanede depolanan idrar, idrar borusu yoluyla vücuttan dışarı atılır. Mesanede oluşan bir tümör, özellikle idrar yapmayla ilgili sıkıntılar yaratır. Mesane kanserinin belirtileri nelerdir?
-En çok görülen belirtisi ağrısız ve kanlı idrardır.
-Sık sık idrara çıkma, idrar yaparken acı ve zorluk hissetme, mesanede idrar birikmesi gibi tıkanma sorunları oluşabilir. Bu belirtiler tümörün kapladığı alan ve yaptığı baskıyla ilgilidir.
-Karın alt bölgesinde ve bel bölgesinde ağrı görülür.
-Kanser mesaneden başka organ ve yapılara yayılmışsa orayla ilgili belirtiler verir.
Mesane kanserinin tedavi seçenekleri nelerdir?
- Transüretral Rezeksiyon (TUR): Anestezi altında mesaneye girilerek tümörlü bölgenin kesip çıkarılmasıdır.
-Sistektomi: Mesanenin çıkarılmasıdır.
-Total sistektomi: Kadınlarda mesane ve idrar borusunun, erkeklerde mesane, idrar borusu ve prostat bezinin çıkarılmasıdır.
-Radikal Sistektomi: Geniş yayılımı olan mesane kanserinde bu yöntem kullanılır. Total sıstektomiye ek olarak mesane yakınındaki lenf bezleri, kanser hücresi taşıyan tüm yakın organlar, idrar yollarının bir kısmı alınır. Kadınlarda rahim, yumurtalıklar ve fallop tüpleri çıkarılır. Erkeklerde ise sperm kesesi ve sperm kanalları çıkarılır..
-Kemoterapi ve radyoterapi tedavisi uygulanabilir.
Mesane ve üretra çıkarılmışsa kişi idrarını normal bir şekilde yapamaz. Bu durumda bir bölgeye idrar borusu ağızlaştırılır ve stoma açılır. İdrarın miktarı ve rengi önemlidir. Enfeksiyon açısından stomalı kişiler temizliğe çok dikkat etmelidir. Hekim tarafından verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.