Bu Günlerde Alerjik Rhinit (Bahar Nezlesi) Vakaları Artıyor

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 18:00 •
Bahar aylarında alerjik nezle(rhinit) vakalarında artış olmaktadır
Bu Günlerde Alerjik Rhinit (Bahar Nezlesi) Vakaları Artıyor

Bahar aylarında alerjik nezle(rhinit) vakalarında artış olmaktadır.Rhinit burun enfeksiyonu bir diğer tanımla da nezle anlamına gelir.
Alerjik rhinit, akan ve kaşınan burun ile göz, hapşırma, boğaz kaşıntısı ve burun, boğazda çok miktarda akıntıyla birlikte seyreden bir hastalıktır. 
Havayla solunan parçacıklara karşı gelişen alerji, burnumuzda alerjik rhinite (saman nezlesi) sebep olmaktadır.
Özellikle bahar aylarında alerjik rhinit vakaları artış göstermektedir. Alerjik rhinit, kimi hastalarda hafif geçerken  bazılarında ise daha ağır seyredebilir.
Alerjen olarak bilinen parçacıklar, burundan vücuda girdiğinde, bağışıklık sisteminde reaksiyon gelişir.
Alerjenler insan vücudunu antikor yapmak üzere uyarır. Bunlar daha sonra allerjenlerle birleşerek, vücutta bu  istenmeyen etkilere yol açan bazı kimyasal maddelerin salgılamasına neden olurlar.
Histamin  en iyi bilinen kimyasal maddedir.
Bu madde kişide burun zarlarının şişmesine, kaşıntı, tahriş ve aşırı miktarda sümük oluşumuna yol açar.
Havada taşınabilecek kadar küçük ve hafif olan hayvan ve bitki proteinleri gözümüz burnumuz ve boğazımızdaki zarlar üzerinde birikir.
Polenler, mantar sporları, hayvan tüyleri ve ev tozu alerjik nezle etkenleri arasındadır.
İlkbaharın erken dönemlerinde saman nezlesine polenler yada çevrede sıklıkla rastlanan ağaçlar yol açmaktadır.
İlkbaharın geç dönemlerinde ise polenler çayırlardan kaynaklanmaktadır. Renkli süs bitkilerinin polenleri havayla taşınamayacak kadar ağır olduğundan nadiren  alerjiye sebep olmaktadır.
Alerjik rhinit hastaları aynı zamanda soğuk algınlığı, gribal enfeksiyonlar, sinüsit, astım ve kulak enfeksiyonlarına karşı daha hassastır.Bu hastalıklara daha kolay yakalanabilir.

Alerjik Rhinit Tanısında Kullanılan Tahliller Nelerdir?

Alerji araştırmalarında kan tahlili, deri testi ve nasal smear tahlili yapılabilir.Ancak hastanın öyküsü, fizik muayene bulguları da tanıda yol göstericidir.

Alerjik Rhinit Tedavisi Nasıl Olur?

Allerjik rhinit tedavisinde bir çok ilaçtan yararlanılmaktadır ve doktorunuz bunlar arasından size en uygun olanını seçecektir.
Bunlar arasında anti histaminik madde içeren haplar, dekonjestanlar, kromolin ve kortizonlu ilaçlar ve burun spreyleri doktorlar arasında tercih edilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?