Mide Fıtığı (Hiatal Hernia) Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/12/19 00:00 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/01 11:08 •

Diyafram kasındaki deliğin zayıf veya gergin olması nedeniyle midenin bir bölümü bu boşluktan göğüs bosluğuna çıkıntı yaparsa bu hastalığa  mide fıtığı adı verilir. Mide fıtığı tıbbi adıyla da hiatal hernia hakkında yazımızda detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Mide Fıtığı (Hiatal Hernia) Nedir?

Mide Fıtığı (Hiatal Hernia) Nedir?

Midenin üst kısmı, karın ve göğüs bölgesini ayıran büyük kasın içinden dışarı doğru çıkıntı yaptığında, mide fıtığı meydana gelir. Diyaframın hiatus adı verilen küçük bir açıklığı vardır. Yiyecekleri yutmak için kullanılan yemek borusu adı verilen tüp mideye bağlanmadan önce bu boşluktan geçer. Hiatal fıtıkta mide bu açıklıktan yukarıya ve göğse doğru itilir.

Basit  bir mide fıtığı genellikle belirti vermez ve sorun yaratmaz. Doktorunuz, bunu bir endoskopi muayenesi sırasında tesadüfen fark edebilir.

Fakat ilerlemiş ve büyük bir mide fıtığı, yiyecek ve asidin yemek borunuza geri dönmesine izin verebilir. Bu mide yanmasına neden olabilir. Kişisel bakım önlemleri veya ilaçlar genellikle bu semptomları hafifletebilir. Çok büyük bir mide fıtığı ameliyat gerektirebilir.

Mide fıtığında, diyaframdaki deliğin gevşemesi mide asidinin özefagusa (yemek borusu) girmesine sebep olur. Bu durumda, yemekten 1 saat sonra geğirmek, kusmak, yemek borusunda yanma hissi ve bazen yutkunmada sıkıntı oluşur.

Mide fıtığı 50 yaş ve üstü kişiler ile aşırı kilolu kişilerde daha çok görülür

Bu hastalığın tedavisi cerrahidir.Tercihen genel cerrahi ve/veya gastroenteroloji uzmanlarına başvurmak gerekmektedir.

Mide Fıtığı (Hiatal Hernia) Belirtileri

Küçük mide fıtıklarının çoğu hiçbir belirtiye neden olmaz. Ancak daha büyük mide fıtıkları aşağıdaki belirtilere sebep olabilir.

Göğüste ağrılı yanma hissi.
Yutulan yiyecek veya sıvıların ağza geriye doğru akışına regürjitasyon denir.
Mide asidinin yemek borusuna geri akışı (asit reflü)
Yutma güçlüğü.
Göğüs veya karın ağrısı.
Yemek yedikten hemen sonra tokluk hissi.
Nefes darlığı.

Mide Fıtığı Nedenleri

Zayıflamış kas dokusu midenin diyaframdan yukarı çıkmasına izin verdiğinde mide fıtığı oluşur.
Mide fıtığı ağaıdaki nedenlere bağlı olabilir:

Diyaframda yaşa bağlı değişiklikler.
Travma veya belirli ameliyat türlerinden sonra bölgenin yaralanması.
Çevredeki kaslara sürekli ve yoğun baskı. (Öksürürken, kusarken, bağırsak hareketi sırasında ıkınırken, egzersiz yaparken veya ağır nesneleri kaldırırken meydana gelebilir.)

Mide Fıtığı Tanısı

Endoskopi, sindirim sisteminizi endoskop adı verilen küçük bir kameralı uzun, ince bir tüple incelemek için yapılan bir işlemdir.Mide fıtığı tanısı en sık endoskopi muayenesi sırasında koyulmaktadır.

Mide Fıtığı Tedavisi


Mide fıtığı olan kişilerin çoğunda herhangi bir belirti görülmez ve tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Sık sık mide yanması ve asit reflü gibi semptomlar oluşuyorsa ilaca veya ameliyata gerek olabilir.
Mide ekşimesi ve asit reflü varlığında, mide asidini nötralize eden antasitler kullanılmaktadır.  Ayrıca yine asit üretimini azaltan veya bloke eden ilaçlar da tedavide yer alır. Bu ilaçlar H-2 reseptör blokerleri olarak bilinir. 

Bazen mide fıtığı ameliyat gerektirir. Cerrahi, ilaçlardan fayda görmeyen kişilerin mide yanmasını ve asit reflüsünü hafifletmesine yardımcı olabilir. Cerrahi ayrıca ciddi iltihaplanma veya yemek borusunun daralması gibi komplikasyonları olan kişilere de yardımcı olabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?