Sepsis Nedir? Sepsis Neden Ölümcül Bir Hastalıktır ?

Yayın Tarihi : 2018/08/30 23:04 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/10 03:35 •
Sepsis vücudun bir enfeksiyona karşı gösterdiği, sistemik organaları da etkisi altına alan kompleks bir hastalıktır. Sistemik tutulum nedeniyle ölümcül seyredebilmektedir.
Sepsis Nedir? Sepsis Neden Ölümcül Bir Hastalıktır ?

Sepsis Nedir?

Sepsis vücudun bir enfeksiyona karşı gösterdiği, sistemik organaları da etkisi altına alan kompleks bir hastalıktır.
Vücudun enfeksiyona verdiği yanıtta enfeksiyon bölgesi hedeflenir ancak sepsiste, immün sistem enfeksiyonla savaşmak için zincir şeklinde kombine bir reaksiyon başlatır.
Vücudun yanıtı, enfeksiyon bölgesinde lokalize olmak yerine tüm vücutta sistemik belirtilerin oluşmasına neden olur.
Bu sistemik cevabı müteakip ise, sepsisli hastada genelde ateş, normalden hızlı kalp atımı ve normalden hızlı nefes alma gibi belirtiler görülür.
Sepsisli hastaların çoğu zaman kanında bakteri, mantar gibi mikroorganizmalar bulunur.Bu durum halk arasında kan zehirlenmesi olarak da adlandırılır.

Sepsis Tanısı:

Sepsis tanısında en önemli tahlil kan kültürü testidir.
Bu bakteriyolojik analiz ile kanda bulunan mikroorganizmaların tanısı koyulur ve bu etkenlere göre tedavi planlanır. Bu temel tahlilin yanında tam kan sayımı, CRP ve sedimentasyon testi gibi ilave testler de kullanılabilir.

Sepsisli Hastaların Kliniği

Sepsisli hastalarda, enfeksiyona verilen yanıt kontrolden çıkarsa, vücudun dengesi bozulabilir.
Sistemik reaksiyon sonucu bir veya daha fazla hayati organ hasar görebilir.
Bu organların başlıcaları, kalp, akciğerler, böbrek veya karaciğerdir. Oluşan bu sistemik yanıt veya enfeksiyona verilen “aşırı-reaksiyon” sonucunda oluşan organ hasarına ağır sepsis adı verilir.Bu durum hayati yönden çok tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.
Sepsis uygun şartlarda çok hızlı bir şekilde, bazen birkaç saat içinde ağır sepsise dönüşebilir.
Ağır sepsis gelişen hastaların neredeyse yarısı, enfeksiyon sonrası meydana gelen sistemik bozukluklar nedeniyle hayatlarını kaybedebilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
c***** :

MRB.Benim dilimde 15-20 gündür değişik bir yanma şekli var tarifi çok zor. Kan değerlerimde yüksek çıkıyor htc 53.3 gibi birazda kilo kaybım oldu 77,5 kilodan 74 kiloya düştüm boyumda 1,75 cm. Bu arada mart ayı boyunca yüksek stres ve tvanva yaşadım şu anda rahatlamaya çalışsamda dilimdeki durum ktü


Cevap:

Hematokrit ( Htc) testi yüksek, kan fazlalığınız olabilir, dilinizdeki rahatsızlığınız için öncelikle kulak burun boğaz ve cildiye uzmanlarına danışabilirsiniz.

?