Mide Kanseri Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/05/02 14:30 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 13:01 • Yazar: İrem Yücel
Mide tümörleri iyi ya da kötü huylu olabilir
Mide Kanseri Sebepleri ve Belirtileri Nelerdir?

Mide tümörleri iyi ya da kötü huylu olabilir. İyi huylu mide tümörleri çok az görülür. Kötü huylu mide tümörleri, tüm mide tümörlerinin %95’ini kapsar. Kötü huylu tümör, kanser olarak adlandırılır. Mide kanseri ülkemizde kanserler arasında 5. sırada yer alıyor.

Mide kanserine sebep olan faktörler nelerdir?

-Beslenme düzeninin mide kanserinin görülme oranıyla ilişkili olduğu saptanmıştır. Araştırmalar sonucu konserve sebze, tuzlu soslar, tuzlu tütsülenmiş balık ve tuzlu kurutulmuş balık tüketenlerde mide kanseri riski artıyor.

-Ailede mide kanseri bireylerin olması da genetik olarak geçişi sağlayabilir.

-Kan grubu A olan kişilerin mide kanseri riskinin daha fazla olduğu belirlenmiştir.

-Pernisiyöz anemi (B12 eksikliğine bağlı olan bir anemi türü) ile birlikte midede hidroklorik asit bulunmaması, mide kanserine zemin hazırlayan faktörlerdendir.

Mide kanseri genellikle sinsi bir hastalıktır. Hastalık ilerledikten sonra ve geç belirti verir. Mide kanserinde görülen belirti ve bulgular nelerdir?

-Başlangıçta ilk belirti mide bölgesinde tarif edilemeyen bir rahatsızlık hissidir.

-Daha da ileri evresinde görülen belirti kilo kaybı ve karın ağrısıdır.

-İştahsızlık

-Bulantı ve kusma

-Yutma zorluğu

-Halsizlik

-Kanama varsa dışkıda kan görülmesi

Mide kanserleri hangi yollarla vücuda yayılır?

Mide kanseri direkt kan yoluyla veya lenf sistemi yoluyla yayılır. Hastalar tedavi için başvurduğunda genellikle metastaz (tümörün vücutta başka organlara yayılması) vardır. Mide kanseri en sık karaciğere, pankreasa, dalak ve kalın bağırsağa yayılım gösterir. Kan yoluyla en çok karaciğere yayılır.

Mide kanserlerinin gidişatı oldukça kötüdür. Sinsi bir kanser türü olduğu için ve çok geç fark edildiği için diğer organlara kolayca yayılır. Yayılım olduktan sonra kanseri durdurmak çok daha zordur. Araştırmalara göre mide kanserine yakalanan bireylerin 5 yıllık yaşama oranı %15 civarındadır.

Mide kanserinin tedavisi nedir?

Mide kanserleri ameliyat yoluyla tedavi edilir. Ameliyat, tümörün türüne, büyüklüğüne ve diğer organlara yayılım olup olmamasına göre planlanır. Gastrektomi (midenin çıkarılması) ameliyatı uygulanır. İlerlemiş kanserlerde çıkarılan midenin yerine ince bağırsağın üst kısmı yemek borusuyla birleştirilerek mide görevi görür.

Ameliyat sonrası iyileşme geç olacağından hastanın beslenmesi önce suyla başlar. Yavaş yavaş sıvı gıdalarla devam edilir. Hastanın eski hayatındaki gibi 3 öğün yemek yemesi için bir yıl kadar bir süre gerekebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?