Molloskum Kontagiozum Hastalığı ve Tedavi Şekli

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/29 07:38 •

Hem kadında hem de erkekte , genital bölgeler ve makat civarında, çok sayıda, inci taneleri gibi, sivilce benzeri ama sivilceden daha sert, göbekli kabartılar şeklinde görülür.

Molloskum Kontagiozum Hastalığı ve Tedavi Şekli

Molloskum Kontagiozum Hastalığı Nedir?

Molloskum Kontagiozum Hastalığı Poxvirus tarafından meydana gelen cildin iyi huylu bir hastalığıdır. Molloskum kontagiosum (molluskum, molloscum contagiosum, moloskum, moloscum) bir zamanlar en çok çocuklarda görülür iken son yıllarda cinsel temasla bulaşan bir hastalık haline gelmiştir.
Hem kadında hem de erkekte , genital bölgeler ve makat civarında, çok sayıda, inci taneleri gibi, sivilce benzeri ama sivilceden daha sert, göbekli kabartılar şeklinde görülür. Hastalar bunu genital siğil ile karıştırırlar ve gereksiz yere paniğe kapılırlar.
Genital siğil, HPV virüsü gibi her ne kadar kanserojen riski olmasa da benzer şekilde tedavi edilmelidir. Molloskum kontagiosum (molluskum, molloscum contagiosum, moloskum, moloscum) hastalığı hızlı bir şekilde tüm vücuda hatta yüze yayılabilirler.
Cinsel temasla bulaşabildiği gibi direk temasla, eşyalarla virüsle bulaşık olan havlu, çarşaf vb. ile de kolaylıkla bulaşır.

Molluscum Contagiosum Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Genital bölgeler ve makat civarında çok sayıda, inci taneleri gibi, sivilce benzeri ama sivilceden daha sert, göbekli kabartılar şeklinde görülür.
Hızlı bir şekilde tüm vücuda yayılabilirler. Sıkıldıklarında içlerinden süt rengi ve kıvamında sıvı gelir ve bağışıklığı düşük kimselerde daha yaygındır.

Bu şekliyle bakıldığında ağız kenarında çıkan çıbanla hemen hemen aynı özelliklerdedir. Dolayısıyla korunmak için bağışıklığı yüksek tutmak, dengeli ve düzenli beslenmek ve de en önemlisi stresten uzak yaşamak gerekir.

Molloscum Contagiosum Tanısı Nasıl Konur?

Deneyimli gözler muayene ile tanıyı koyabilir, şüphe olduğunda patolojik inceleme yeterli olmaktadır. Genital Siğiller (Kondülom, HPV Virüsü lezyonları), su çiçeği, herpes genitalis (cinsel uçuk) en çok karışan , karıştırılan hastalıklardır.

Molloskum Kontagiozumun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kendiliğinden kısa sürede iyileşmeyen lezyonların yayılmasını ve başka kişilere bulaşmasını önlemek için, doktor tarafından lokal anestezik kremler sürüldükten elektrokoter ile yakılarak (koterizasyon) yada kriyoterapi ile dondurularak kolaylıkla tedavi edilebilir.

Molloskum Kontagiozum Hastalığı Bulaşı Nasıl Engellenir?

Molloskum kontagiozum hastalığı; özel bölge olduğu için dışarıdan bakıldığında kişinin böyle bir durumu olup olmadığı tahmin edilemez. Ancak özellikle umumi alanlarda böyle insanların da olabileceği unutulmamalıdır. Bunun için tedbir olarak; otel gibi herkese açık alanlarda çarşaf temizliğinden emin olunmalı, ortak tuvaletleri kullanırken temizliğinden emin olunmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?