Erkeklerde Prostat Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Yayın Tarihi : 2018/11/03 14:18 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/06 21:22 •

Prostat; erkeklerde, sidik torbasının alt kısmında bulunan, idrar atımında görevli, erişkin erkeklerde 18-20 gr ağırlığında bulunan iç salgı bezi olan bir keseciktir.

Erkeklerde Prostat Muayenesi Ne Zaman Yapılmalı?

Prostat Nedir?

Prostat; erkeklerde, sidik torbasının alt kısmında bulunan, idrar atımında görevli, erişkin erkeklerde 18-20 gr ağırlığında bulunan iç salgı bezi olan bir keseciktir.

Çeşitli faktörlere bağlı olarak prostat, yıllar içinde hastalığa yatkın bir bölge haline gelir. Hatta genel olarak erkek kanser türleri içinde; akciğerden sonra sık görülen kanser türü prostat kanseridir. Bu sebeple düzenli kontroller hastalığın erken tanı ve tedavisi için son derece önemlidir. Erken önlem alındığında, prostat henüz kansere dönüşmeden iyileştirilebilir.

Prostat kanserinde de her kanser türünde olduğu gibi, yaş faktörü ve genetik yatkınlık çok önemlidir. Kişinin aile öyküsünde prostat kanseri varsa, 40 yaşından itibaren düzenli olarak yılda 1 kez prostat muayenesi olmalıdır. Şayet ailede prostat kanseri öyküsü yok ve kişinin de hiçbir sorunu yoksa, 50 yaşından itibaren yine yılda bir kez olmak üzere prostat muayenesi olmalıdır.

Prostat Muayenesi Nasıl Yapılır?

Prostat muayenesinde öncelikle kan tahlili yapılır. Bunun dışında; prostatın sertliği, yapısının düzenli olmasına elle muayenede dikkat edilir. Şayet bir anormallikten şüphe edilirse, bu durumda hastadan biyopsi alınması önerilir. Biyopsi sonucu, hastalığın aşaması ve tedavisi konusunda yön belirleyen asıl sonuç kabul edilir.

Prostat tedavisinde kullanılan başlıca yöntemler vardır. Bu tedaviler, prostatın aşamasına göre değişir veya bir sıraya konur. Bu tedaviler; ameliyat, radyoterapi, hormon tedavisi ve kemoterapidir. Prostat kanseri vücuda yayılma göstermemiş ve tek bölgede sınırlı kalmış, henüz ilk safhalarındaysa ameliyat bile tek başına çözüm olabilmektedir. Ancak hastalık daha ileri aşamalardaysa diğer organlara ve kemik metastazına doğru gidiyorsa, öncelikle hormon tedavisi uygulanır ve bu ilerleme durdurulmaya çalışılır. Hormon tedavisinden cevap alınamıyorsa ve yayılım durdurulamıyorsa bu durumda kemoterapi süreci başlar.

Prostat Kanseri Nedenleri

Prostat kanserinin sebepleri henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak belirlenen risk faktörleri, muayenede öncelik oluşturmaktadır. Bu risk faktörlerinin başında; aile öyküsü, yaş faktörü gelir. Bunların devamında ise; sağlıksız ve yağlı beslenme, obezite, sigara ve alkol tüketimi de, her hastalıkta olduğu gibi, prostat kanserinde de tetikleyici sebeplerdendir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?