Neden Sigarayı Bırakmalıyız?

Yayın Tarihi : 2018/07/16 14:53 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/13 12:20 •
Sigara kullanımı bir çok hastalığa ve ölüme neden olabilir.Sigaranın sağlık için zararlı olduğu neredeyse artık çocuk yaşlarda kafamıza kazınıyor.Bunu bile bile de bir çok insan yine de sigara kullanmayı sürdürüyor.Bu yazımızda sigaranın neden bırakılması gerektiğine dair bazı bilimsel gerçekleri de sizlerle paylaşmak istiyoruz
Neden Sigarayı Bırakmalıyız?

Sigaranın sağlığa zararlarını bilince sigara kullananların sigarayı bırakma çabaları olur. Ne yazık ki bu çabalar çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanır.Bu yazımızda sigara tüketenlerin neden sigarayı bırakmaları konusunda bazı bilimsel gerçekleri de okurlarımızla paylaşmak istiyoruz.

Sigaranın Zararları Nelerdir?

Sigara kullanımı bir çok hastalığa ve ölüme neden olabilir.Bunlardan başlıcaları akciğer ve kalp-damar sistemi üzerinedir.
Tüm kronik akciğer hastalıklarının %80’inden kalp ve kansere bağlı ölümlerin üçte birinden sorumlu bulunmuştur.
Akciğer kanseri,Kronik Obstruktif Akciğer Hastalıkları( KOAH), damar tıkanıklıkları ve buna bağlı kalp krizi, dolaşım bozuklukları gibi hastalıklar ilk akla gelenlerdir.
Sigara içenlerde felç geçirme riski 2 kat dahafazladır. 
Diş eti hastalıkları, mide ülseri, kalın barsak polipleri, depresyon, eklem zedelenmeleri, kemik erimesi, üreme ve cinsel işlev bozuklukları, erken menapoz, cilt kırışıklıkları, mesane kanseri gibi tüm vücudumuzu kapsayan yaygın hastalıkların riski artar.
Bunların yanında yaşam kalitesinde genel bir düşme olur.

Neden Sigarayı Bırakmalıyız?

Yukarıdaki yazımızda sigaranın türlü zararlarını sizlerle paylaştık.Tüm bu sayılanlar sigarayı bırakmak için yeterli neden değil mi sizce ?
İçilen her sigaranın insan ömründen 11 dakika götürdüğüne dair de çeşitli yayın organlarında bir çok bilgi bulunmaktadır.

Sigara İçenlerden İstenen Tahliller Nelerdir?

Sigara içenler sigarayı bırakmak ve bu konudaki rahatsızlıklarını belirtmek üzere genellikle göğüs hastalıkları uzmanı doktorlara müracaat ederler.
Göğüs hastalıkları uzmanları, Göğüs hastalıkları polikliniklerinde tüm hastalarımızın geliş şikayetlerinin yanında sigara içme öykülerini de sorgular.
Sigara içiyor mu ? İçiyorsa kaç yıldır ve günlük kaç paket sigara içiyor? gibi.
Daha sonra fizik muayenelerini yapıp, genel bir tarama amaçlı tetkiklerini isterler.
Bu tetkikler arasında akciğer grafisi, solunum fonksiyon testi, EKG, hemogram, sedimentasyon, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, kan lipid düzeyleri yer alır.

Sigara Bırakmak İsteyen Hastalara Nasıl Bir Prosedür Uygulanır?

Bu testler ve hastanın öyküsü doktorlara hastanın hem mevcut hastalığı hem de sigara bağımlılığının tedavisi için yol gösterir.
Doktorlar hasstalarına sigarayı bırakmalarını her zaman tavsiye eder.
Bu süreçte hastaların öncelikle bırakma isteği değerlendirilir ve teşvik edilir.
Tütün bağımlılığının tedavisi mevcuttur.
Bu seçenekler hastaya sunulur. Onun için en uygun olan beraberce seçilir ve bu süreçte bırakma motivasyonunu arttırmak için gerekli psikolojik destek sağlanır, yol gösterilir

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
******* ******* :

Merhaba.Ben 20/08/2004 de sigarayı bıraktım.Çok şükür bir mikroptan kurtuldum.Nefesim açıldı.Şimdi ise eşime bıraktırmaya çalıştım ama nafile.Umarım bir gün içmemeyi tercih eder ve sağlıklı nefes almanın ne büyük bir nimet olduğunun farkına varır.


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?