Prezervatif Nedir? Prezervatif Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Yayın Tarihi : 2018/07/16 12:22 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/10 12:54 •

Prezervatif, pen*se geçirilen ince lateks, plastik veya hayvan dokusundan üretilmiş bir doğum kontrol yöntemi olup piyasada en kolay bulunabilen doğum kontrol aracıdır. Bu yazımızda prezervatif ve kullanımına dair detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Prezervatif Nedir? Prezervatif Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Prezarvatif Nedir?

Prezervatif, gebelik veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyonların olasılığını azaltmak için cinsel ilişki sırasında kullanılan bir kılıfır.Prezervatifler hem kadınlar hem de erkekler için üretilmektedir.
Erkeğin cinsel organına dışarıdan takılan prezervatifler (erkek prezervatifi) ve kadınlarda vajinanın içine takılan iç prezervatifler (kadın prezervatifi)  olmak üzere 2 çeşittir. 
Bu yazımızda sıklıkla kullanılan erkek prezervatifleri konusunda sizleri bilgilendireceğiz:

Prezervatif, cinsel yönden uyarılmış erkeğin cinsel organına  geçirilen ince lateks, plastik veya hayvan dokusundan üretilmiş bir doğum kontrol yöntemi olup piyasada en kolay bulunabilen doğum kontrol aracıdır.Kondom olarak da isimlendirilebilir. Prezervatifler markası,menşei ve özelliklerine göre farklı görünümlerde olabilir.
Cinsel ilişki sırasında nemlendirici, losyon ve vazelin gibi yağ bazlı ürünler lateks ve poliizopren prezervatiflere zarar verebilir, ancak poliüretan prezervatiflerle bu ürünlerin  kullanımları güvenlidir.
Su bazlı kayganlaştırıcı, tüm prezervatiflerle güvenle kullanılabilir.

Prezervatif Nasıl Yapılır?

Prezervatif çok ince lateks (kauçuk), poliizopren veya poliüretandan yapılmıştır. Temel olarak ise boşalma sonrası erkeğin sperm hücrelerinin cinsel partneriyle temas etmesini engellemek için tasarlanmıştır.

Prezervatif Koruma Oranı Nedir?

Cinsel ilişkide doğru olarak kullanıldığında,  erkek prezervatifleri %98 etkilidir. Bu, istatistik ise, erkek prezervatiflerinin doğum kontrol aracı olarak kullanıldığında,  1 yılda 100 kadından  2'sinin hamile kalacağı anlamına gelir.

Prezervatif Kullanırken Bilmeniz Gerekenler

Kaliteli latex kullanılarak üretilmiş olan prezervatifler kullanıcılarında alerji riskini en az orana indirmektedir.Bu nedenle kaliteli latex kullanılarak üretilmiş ancak fiyat olarak da yüksek segmentte olan markalar sağlık ve doğum kontrol güvenliği açısından tercih edilmelidir.
Prezervatif cinsel ilişkiye girilmeden önce ereksiyon durumundaki (dik) pen*sine takıldığında en etkin şekilde kullanılabilir. Prezervatif, erkek boşaldığı zaman (orgazm olduğunda) spermlerin döllenme için yumurtayla karşılaşmadan önce yakalanmalarını sağlar.
Cinsel ilişkiden sonra erkek, spermin vajinaya geri akmaması için prezervatifi dikkatli bir şekilde çıkarır. Kullandıktan sonra prezervatif atılmalıdır.
Cinsel ilişki sırasında prezervatif doğru ve sürekli kullanılırsa hamileliği önlemede yüzde 98 etkilidir. Spermisid içermeleri halinde, yüzde 99’a kadar etkili olabilir.
Prezervatifler klamidya (chlamydia), bel soğukluğu ve HIV gibi belirli cinsel yolla geçen enfeksiyonlara karşı da koruyucu özellik taşımaktadır.
İlişki öncesi prezervatifi takı veya tırnaklarla yırtmamaya dikkat ederek paketinden çıkarın. Paketi dişlerinizle açmayın.
Prezervatifi yavaşça dikleşmiş cinselorganın  tabanına doğru yuvarlayın.
Prezervatif aşağı yuvarlanmıyorsa, yanlış şekilde tutuyor olabilirsiniz. Bu tür bir durumda prezervatifin üzerine  sperm bulaşmış olabilir. Böyle bir durumda bu prezervatifi atın ve yenisiyle değiştirin.
İlişki sonrası, erkeğin cinsel organı hala erekte haldeyken çıkarın ve bunu yaparken prezervatifi erkeğin cinsel organının tabanından tutun.
Spermi dökmemeye dikkat ederek prezervatifi çıkarın. Prezervatifi tuvalete değil, çöp kutusuna atın.
Tekrar ilişki kuracaksanız yeni bir prezervatif kullanın.

Prezervatifler Nasıl Saklanmalıdır?

Prezervatiflerin çok sıcak veya soğuk olmayan yerlerde ve onları yırtabilecek veya aşındırabilecek keskin veya pürüzlü yüzeylerden uzakta saklanması gerekir.
Prezervatiflerin ambalajında ​​son kullanma tarihi vardır. Son kullanma tarihi geçmiş prezervatifleri kullanmayın.

Prezervatife dair aşağıdaki içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

HPV enfeksiyonu prezervatif kullanımına rağmen bulaşabilir.
Tırtıklı prezervatif daha çok zevk verir mi?
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
e********* :

Zevk suyunda sperm mevcut olduğunu varsayarsak prezervatifin dış tarafına takmadan önce az bi miktar temas ettiğinde hamilelik riski oluştururmu? kulağa saçma geliyor biliyorum ama lütfen evet yada hayır diye cevap verin yani böyle direk temas olmayıp prezervatif aracılığıyla transfer mümkünmü?


Cevap:

Zevk suyunun vajinaya teması ile hamileliğin oluşma ihtimali yok denecek kadar düşüktür ancak adet tarihinde bir haftadan fazla bir gecikme olursa gebelik testi yapılmasını öneririz. 

k************* :

Merhaba,
Biz esimle iliskiye her girdigimizde prezervatif kullaniyor. Iliskiden once prezervatifsiz surtunme oldu bi kac sefer... 4 aylık evliyim.. Son adetim normal geldi.. Son 4 gundur mide bulantilarim var ne yesem cikaricak gibiyim ve canim surekli birseyler cekiyor Hamile olabilirmiyim :/


Cevap:

Bu durumda hamilelik pek mümkün görülmüyor.Adetinizde 1 haftalık bir gecikme olursatest yaptırabilirsiniz.

z******* :

mrb kiz arkadashimla ilishkiye girdim, prezervatif takmishtim herhangi bi yerine boshalmada olmadi, 10 gun sonra kiz arkadashimin adeti geldi ama normalden az kendisi rahatsiz antibiyotik ve atesh dushurucu kullandi az gelmesinin nedeni bu mu yoksa ustune gorme mi? Hamile kalmish olabilir mi?


Cevap:

Gebelik testi yaparsanız öğrenirsiniz..

e******** :

mrb ben yaklasik 9 gun once erkek arkadasimla iliskiye girdim prezervatif takti fakat dun adet gordum herzamanki gibi karin arisi vardi bi hafta oncesi sancilanmaya bashladi bi ay oncede beraber olmustuk ozamanda adet gorum buseferkinin miktari cok az gunede bi bet dolmuyo antibiotikten olablirmi


Cevap:

Antibiyotikten olma olasılığı yoktur, yine de test yapmanızı öneririz.

b********** :

partnerim prezervatifle sürtünmede hamilelik ihtimali olmaz dyor.doğru mudur?tabi ki %100 koruma olmaz ama,ne düşünüyorsunuz.


Cevap:

Sizin gibi yaşadığı ilişki sonrası çoğunlukla pişman olan veya hamilelik ihtimali nedeniyle oldukça huzursuz olan okurlarımız da, bazen psikolojilerini bozacak kadar derecede hamilelik korkusu bulunuyor.

Adet görmüş olsa da hamile olacağından hala şüphelenen, gördüğü adet kanamasını üstüne görme zanneden ama aslında üstüne görme ile adet kanaması arasındaki farkı bile bilmeyen veya gebelik testi negatif çıktığı halde yine de hamilelik korkusu olan okurlarımıza önerimiz, bu kuşkuları giderek daha da artıyorsa psikolojik bir destek almaları yönünde.
Ayrıca sakin bir kafayla ve dikkatli bir şekilde aşağıdaki bağlantıda verilen tüm konuları detaylı şekilde okumanız da, bilgisizlik nedeniyle duyabileceğiniz korkuları yenmenizde işe yarayacaktır.

http://tahlil.com/hamile-olup-olmadiginizi-merak-ediyorsaniz-sorun-bize-soyleyelim


t*********** :

merhaba,cinsel yol ile bulaşan HIV,hepatit vs.virüslerden korunmak için prezervatif yeterli bir çözüm müdür ? bütün yazıları okudum ama yinede sorma gereği duydum,eliza testi yapmaya gerek var mıdır ?


Cevap:

Prezervatif güvenilir bir kontrol yöntemidir, enfeksiyon bulaşına karşı

v******* :

prezervatif varken bile cinsel ilişkiye benimle girdği anlaşılır mı ? bide birinin kiminle cinsel ilşkiye girdği nasıl anlaşılır anlatırmısınız şimdiiden teşekkür ediyorum yardımınız için..


Cevap:

Sorunuzu anlayabilsek anlatacağız ama anlayamadık.Belki anlayan biri anlatır diye sorunuzu yayınlıyorz

v******* :

merhaba ben 19 yaşındayım sevgilimle ilişkiye girmek istiyoruz ama sevgilim 17 yaşında bunun yasalara haykırı olduğunu biliyorum ama bunu yapmak istiyorum prevervatif kullanarak ilşkiye girsem prezervetif varken bile içine boşalsam sevgilm hamile kalır mı ? bide yarın öbür gün bir şey olsa sevglm beni şikayet etse onunla cinsel ilişkiye girdğim anlaşılırmı ? şimdiden teşekkür ederim..


Cevap:

Prezarvatif varken güvenli bir koruma sağlar, şikayet ederse sorun yaşayabilirsin.

e*************** :

meraba ben ilişkiye 2 ay önce girdim Prezervatifle 2 aydada adet oldum 1, adetim tam gününde oldu ilişkiye girdikten 5 gün sonra adet oldum 2, adetimde 4 gün geçikti ama oldum yine ve kendim evde test yaptım 4,5 tane negatif çikti hep tek çizgi sizce hamilemiyimdir birisi cevap yazarsa cok sevinirim :(


Cevap:

4,5 tane test yaptırmışsın ( ne demekse 4,5 test) ve hepsi de negatif çıkmış.İlişki sonrası bir de adet görmüşsün, cidden hamile olabileceğine inanıyor musun?

c**** :

Sevgilimle bir önceki adetimden tam 2 hafta sonra yani bildiğim kadarıyla yumurtlama dönemimde ilişkiye girdik. Prezervatif kullandı ancak sertleşip , içimde biraz prezervatifsiz gidip geldikten sonra taktı prezervatifi. zevk suyunda sperm olduğunu da biliyoruz..ve ilişkiden 3 gün sonra iç çamaşırımda pembe kan damlaları gördüm,şu an o damlaları gördüğümün 3. günü hala geliyor ancak adet kanaması gibi değil. her gün bir günlük pedi dolduracak kadar. ancak reglime de var. sizce bu damlalar ne demek istiyor bana?? yerleşme kanaması filan duydum. çok korktum. test yaptırmak istiyorum. doğru sonucu alabilmek için ilişkiden kaç gün sonra yaptırmalıyım kan testini yada idrar testini.
şimdiden teşekkür ederim


Cevap:

Beklenen adet tarihinizde en az 5 günlük bir gecikme olursa test yaptırın.ilişkiden 3 gün sonra gelen kanamalar, gebeliği düşündürecek bir bulgu değildir.
Üstüne görme ve yerleşme kanaması denen durumla ilgili de aşağıdaki yazımızı okuyabilirsiniz.
http://tahlil.com/ustune-gormek-uste-gormek-nedir-nasil-anlasilir/

?