Bel Soğukluğu Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2017/12/27 14:20 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 16:03 • Yazar: İrem Yücel
Bel soğukluğu: cinsel yolla bulaşan bir bakteri nedeniyle olur
Bel Soğukluğu Nedir? Nasıl Bulaşır? Belirtileri Nelerdir?

Bel soğukluğu: cinsel yolla bulaşan bir bakteri nedeniyle olur.
Gözde, rahim ağzında, idrar yollarında, rektumda (dışkının geçici olarak depolandığı bağırsak parçası) ve üreme organlarında enfeksiyona sebep olduğu hastalık türüdür. Bu kadar tehlikeli bir hastalık türü olmasına rağmen halk arasında utanç verici hastalık olarak görülüp tedavi sürecine başlanmayan hastalıklardan biri diyebiliriz.
Kadınlarda en sık rahim ağzı iltihabı, erkeklerde ise idrar kanalında iltihaplanma olarak kendini gösterir. Ayrıca farenjite (boğaz enfeksiyonu), proktite (makat iltihabı), prostat iltihabına, orşite (testis iltihabı), ciltte enfeksiyona, kan zehirlenmesine, kalp kapakçıklarında enfeksiyona, beyin ve omurilik sıvılarında iltihaplanmaya ve hatta taşıyıcı anneden doğum sırasında bebeğe geçip bebekte konjuktivaya (gözün beyaz kısmının enfeksiyon kapması) neden olur.

Bel soğukluğu cinsel yaşantısı olan her birey için risk faktörüdür ama bu riski en çok 15-24 yaş aralığı genç bireyler ve çok eşli cinsel yaşantısı olan bireyler taşımaktadır.
Bel soğukluğu belirtilerini aniden göstermeyen bir hastalık türüdür. Hastalığı oluşturan virüs vücuda girdikten 1-14 gün sonra kendini bazı belirtilerle belli etmeye başlar ve bu belirtiler kadın ve erkekte farklılık gösterebilir.

Kadınlarda Belirtiler:

-Sarı ve yeşil vajinal akıntı (iltihabımsı)

-Ateş

-Kusma

-Cinsel ilişki sırasında şiddetli ağrı, kasılma

-Düzensiz adet kanamaları

-Boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü

-Kaşıntı, ağrılı eklemler

-Cinsel ilişki sonrası kanama

Erkelerde belirtiler:

-Yeşil veya sarımsı idrar

-Ağrılı ve sık sık idrara çıkma

-Göz kaşıntısı, akıntı

-Anüste kaşıntı

-Testislerde ağrı

Bel soğukluğundan korunma yolları çeşitlidir.
Vajinal veya an*l ilişkide prezervatif kullanmak, ağızdan ilişkide kondom kullanmak, tek eşlilik, karşılıklı anlaşmalı ilişki  korunmada etkilidir.
Eş veya bireyin kendisinde bu belirtilerden tek bir tanesinin dahi görülmesinde doktora başvurması büyük önem taşımaktadır.

Eğer gonore (bel soğukluğu) enfeksiyonuna sahip bir bireyseniz tedavi sürecinde dikkatli olunup diğer bulaşıcı hastalıkların da testlerini yaptırmanız gerekmektedir. Aksi takdirde kısırlığa ve birçok ciddi hastalığa neden olan, riski yüksek bir hastalık türüdür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?