Ramazan Bayramında Nasıl Beslenelim?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/25 16:32 •

Ramazan ayı, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için çok uygun bir dönemdir. Bu dönemde vücut sindirimle vakit kaybetmemekte ve kendini onarıp yenileme fırsatı bulmaktadır.

Ramazan Bayramında Nasıl Beslenelim?

Ramazan ayı, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için çok uygun bir dönemdir. Bu dönemde vücut sindirimle vakit kaybetmemekte ve kendini onarıp yenileme fırsatı bulmaktadır. Ancak iftarda ve bayramda hemen bozulan alışkanlıklar, orucun çabasını da karşılıksız bırakmaktadır. Bu sebeple ramazan ayı bir dönüm noktası, bir fırsat olarak değerlendirilmeli ve bundan sonraki beslenme düzeni buna göre ayarlanmalıdır.

Ramazan ayında sahuru kahvaltı tarzında geçirmek, akşamları hafif yemek yemek, yemekleri sindirene kadar yeni bir yemek yememek ve bol su içmek, yatmadan birkaç saat önce de hafif yürüyüş yapmak ramazanı en iyi şekilde değerlendirmek demektir.

Ramazandan sonra da bu alışkanlıklara devam etmek gerekir.

Sağlığımızın korunmasında yaşamın her döneminde yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir.
Ramazan ayında oruç tutan kişilerin beslenme düzeninde meydana gelen değişiklikler nedeniyle bayramda da normal beslenme düzenine geçtiklerinde zorlanmaktadırlar.
Bunun sonucunda da psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine gidilmektedir. Bu nedenle bayram sırasında ve sonrasında bazı sindirim sistemi problemleri ortaya çıkmaktadır. Bunların en önemlileri hazımsızlık ve mide problemleridir.
Birden bire aşırı yemek yemek; şeker, çikolata, ağır hamur tatlıları ile diğer tatlıları fazla miktarda tüketmek, sindirim sistemi ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açar.
Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Eğer tatlı tüketmek gerekiyorsa şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ancak tatlı tüketirken porsiyon kontrolü göz ardı edilmemelidir.
Sıvı alımı arttırılmalı; sıvı tüketimini arttırmak için öğünlere ayran, komposto gibi sıvı gıdalar eklenmektedir. Ramazan aylarında oruç nedeniyle yaşanan kabızlık; hazımsızlık gibi bazı sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesi açısından sebze ve meyve tüketimi de arttırılmalıdır.
Şeker hastalığı (diabet) , kalp damar hastalıkları, yüksek tansiyon (hipertansiyon) gibi kronik hastalığı olan kişiler, hastalıklarının gerektirdiği diyetlerine bayram süresince özen göstermeliler. Bu konuyla ilgili olarak diyetisyenlerinden de öneri almayı unutmamalıdırlar.
Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve ikramlarına dikkat edilmeli mümkünse bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Oruç nedeniyle azalan metabolizma hızının artmasına olanak sağlamak için günlük fiziksel aktivite yapma alışkanlığı kazanılmalıdır. Sağlıklı beslenme hayatın her döneminde yaşam tarzı olarak benimsenmelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?