Adet Döneminde Jinekolojik Temizlik İhmal Edilmemeli

Yayın Tarihi : 2018/04/24 00:52 • Güncelleme Tarihi : 2021/05/30 07:52 •
Adet dönemi; kadınlarda ergenlikten itibaren başlayan, düzenli yumurtlama dönemleridir
Adet Döneminde Jinekolojik Temizlik İhmal Edilmemeli

Adet dönemi; kadınlarda ergenlikten itibaren başlayan, düzenli yumurtlama dönemleridir. Bu dönemde başta vajinal bölge olmak üzere, bütün vücut çok hassastır. Bu hassasiyet sebebiyle kişinin mikropları vücuduna alması kolaylaşır. Bu sebeple; adet döneminde temizlik son derece önemlidir.

Adet Dönemi Temizliği Neden Gereklidir?

Adet dönemi, vajinadan devamlı kan akışının olduğu dönemdir. Ayrıca bu kanın dışa vurumunun engellenmesi için de, pedler kullanılır ki, bunlar kanı hapsettiği gibi, hava alışverişini de engeller ve vajinanın da nemli kalmasını sağlar. Nem ise, vajinanın en büyük düşmanıdır. Zaten dış dünyaya açık olan vajina, zaten hastalıklara açık bir haldedir. Nemde enfeksiyon tutulma olasılığı artar. Bu sebeple vajinal enfeksiyonlar açısından en riskli dönem, adet dönemidir. 

Ayrıca adet kanı, kullanılmayan yani döllenmeyen yumurtanın atık kanıdır. Bunun bir an önce vücut temasından ayrılması gerekirken, günlük hayat akışında bunu sağlamak pek mümkün değildir. Bu sebeple pedlerin üzerinde bir süre bekletilen kan, bu süreden sonra uzaklaştırılabilir. Bu da yine enfeksiyon açısından risk demektir. Bu riski en aza indirmenin yolu ise, pedleri sık değiştirmektir. 

Ayrıca bir süre ten temasında kalan atık kan, nemlenmenin dışında bu bölgenin kirlenmesine de sebep olabilir. Bu sebeple her ped değişiminde vajina da doğru şekilde yıkanmalı, temizlendiğinden emin olunmalı ve mutlaka kurulanmalıdır. Bu sayede temiz kalma süresi de uzatılır. 

Vajina Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Sadece adet döneminde değil, normal günlerde de vajina temizliği çok önemlidir. Bu sebeple vajina mutlaka su ile temizlenmelidir. Su, temizlemek için yeterlidir. Kullanılan sabun, şampuan gibi maddeler, vajinanın doğal florasını bozabilir. Bu sebeple tercih edilmemeli ve direk temasından kaçınılmalıdır.

Ne adet döneminde, ne de başka bir dönemde vajinaya parmak sokarak yıkamak doğru değildir. Sadece dış kısmını yıkamak yeterlidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?