Hba1c (Glikozile Hemoglobin) Testi nedir?Kimlere yapılır?

Yayın Tarihi : 2017/03/13 22:30 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/28 10:13 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Hba1c kandaki şekerin eritrositlerde bulunan hemoglobinle etkileşimi sonucu ortaya çıkan kan proteinidir. Şeker hastalığı (diyabet)  tanı ve takibinde son derece önemli bir testtir. Bu yazımızda Hba1c testi, normal değerleri ve kullanımı hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Hba1c (Glikozile Hemoglobin) Testi nedir?Kimlere yapılır?

Hba1c Nedir?

Hba1c  Kandaki şekerin eritrositlerde bulunan hemoglobinle etkileşimi sonucu ortaya çıkan kan proteinidir.Hba1c değerinin kan testi ile ölçümü kişide son 3 aylık kan şekeri ortalamasını gösterir. 
 Ayrıca daha önce şeker hastalığı olmayan fakat hba1c degeri %6 üzerinde çıkan hastalarda gizli şeker (prediyabet)  şüphesi göz önünde alınması gerektiği ortaya konmuştur.
Bu durumlarda açlık, tokluk kan düzeyleri ve doktor bilgisi dahilinde  şeker yükleme testi (OGTT) testi ile araştırılması önerilmektedir.

Şeker hastalarında takip ve tedavide amaç, kan glukoz(şeker)  seviyelerini mümkün olduğu kadar normale yakın seviyede tutarak yüksek glukoz düzeyinin verdiği organ zararlarından kişiyi korumaktır. Bu organlar; böbrek,gözler,kalp-damar sistemi ve sinirler  olarak sıralanabilir.Organlara etkisinden dolayı takip edilmesi önem arz eden bir testtir.

Hba1c testi açlık tokluk durumundan etkilenmeyen bir testtir.bundan dolayı hastalar tahlil için günün her saati kan verebilirler.

Diyabet hastalarının takibinin yanı sıra yüksek kan glukoz düzeyine sahip diyabet şüphesi olan hastalarda da istenebilir.

Bu sonuçlar endokrin ve dahiliye uzmanlarınca değerlendirilir.

Hba1c Normal Değeri

HbA1c referans aralığı: %4 ile 5,7  arasındadır.Hba1c değerinin % 5,7ın altında olması istenir.  Erkek ve kadınlarda referans aralığı değişmemektedir.

Diyabet Hastalarında Hba1c

Diyabet hastalarında kanda hba1c düzeyinin %7altında tutulması hedeflenir. Bu amaçla hastalardan 3 ayda bir bu test için kan alınır ve takip edilir. 

Hba1c Düşüklüğü Nedir?

Kan testinde düşük Hba1c durumlarıda gözlenebilir bu durumda da hipoglisemi(kan şekeri düşüklüğü)riski oluşmaktadır..En önemli riskte beyin gelişimi tamamlanmadığı için 2 yaş altı çocuklardır bu grupta hipogliseminin beyne etkisi daha fazla olabilmektedir. % 4'ün altındaki değerleri düşük olarak kabul edilir.

Gebelerde Hba1c

Bilimsel araştırmalarda diyabet tanısı olmayan normal gebeliklerde Hba1c değerinin,  gebe olmayan kadınlara göre daha düşük olduğu saptanmıştır. Gebelikte yüksek Hba1c değerinin hamilelik yönünden risk seviyesinin yükselmesine sebep olduğu saptanmıştır. Bu nedenle HbA1c değerleri normalin üstnde olan anne adaylarının değerleri normal seviyeye inene kadar gebe kalmamaları önerilmektedir.

Hba1c Testi hakkında bu yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?