Reflü Nedir? Reflü Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/01 23:08 •
Reflü hastalığı, son yılların en çok konuşulan sağlık problemlerinden biridir
Reflü Nedir? Reflü Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?

Reflü hastalığı, son yılların en çok konuşulan sağlık problemlerinden biridir.

Reflü Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar?

Yediğimiz gıdalar yemek borumuzdan midemize ulaşmaktadır. Çeşitli nedenlerle bunun tersi bir döngü olduğunda yani mide içeriğinin, tekrardan yukarıya yemek borusuna kaçmasına ise reflü adı verilir.
Normal olmayan bu durum uzun süre devam ederse, asitli olan mide içeriği yemek borusunu tahriş eder. Asite maruz kalan mide borusu ise zamanla kendini mide asidinden koruyamaz hale gelir. Reflü hastalığı olanlarda sıklıkla yemekten sonra ağza acı su ve besin kalıntısı gelmektedir.
Reflünün ortaya çıkmasında bir diğer sebep ise, mideyle yemek borusu arasındaki kapağın görevini tam olarak yerine getirememesidir. Normalde bu kapak, mide içeriğinin yemek borusuna geçişini engellemektedir.Ancak iyi çalışmadığında bu engelleme görevini yapamamaktadır.
Reflü hastalığı, Türkiye'de de sık görülen bir sağlık sorunudur.

Reflü Belirtileri Nelerdir?

Reflü belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse de, kimi şikayetler bir kişide daha hafif iken diğerinde daha ağır görülse de, temel olarak görülen reflü belirtileri aşağıda bilginize sunulmuştur:

1.Mide yanması en çok görülen belirtidir,
2.Mide içeriğinin yukarıya doğru çıktığının hissedilmesi,
3.Göğüs bölgesinde yanma ( çoğu zaman kalp hastalığı ile de karıştırılabilmektedir)
4.Ağza acı suyu tadı gelmesi,
5.Kalp çarpıntısı olması,
6.Rahatsız edici mide şişkinlikleri ve öksürme isteği,
7.Boğazda yanma şikayetleri, ağrı veya gıcık hissi,
8.Yutkunurken zorlanma hissi,
9.Öksürük, Stres durumlarında reflü şikayetlerinin hissedilmesi daha kolay olur.

Bilindiği gibi stres; gastrit ve ülser gibi mide hastalıklarına yol açacağından ve mide asidini arttıracağından, dolaylı da olsa reflü şikayetlerin de artmasına yol açabilir.
Reflü, ağız kokusunun sık rastlanan nedenlerinden biridir. Reflü hastalığı teşhisi için gastroenteroloji uzmanlarına, dahiliye uzmanlarına veya genel cerrahi uzmanlarına gidilebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
M****************** :

Hocam rabelis ve meteospasmyl ilaçları ne içindir ?


Cevap:

Bu ilaçlar gastrointestinal sistem hastalıklarında kullanılır. Gastrit, peptik ülser, reflü bu hastalıklara örnek verilebilir.

C****** :

Daha önce çok sayıda ilacın kanıma karışması ve mideme zarar vermesi oldu. nefes alamama hissi yaşıyorum akciğerlerimde sorun yokmuş kansızlığım da yok sinüzit var. öksürüm ve mide şişkinliğim var arada bir midemde yanma oluyor sırt ve göğüs ağrılarım var reflü kaynaklı olabilir mi acaba ?


Cevap:

Reflü benzeri şikayetlere yol açabilir.Ancak en doğrusu tercihen bir gasrroenteroloji uzmanına başvurup muayene olmanız.

?