Romatizma Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/04/07 10:47 • Güncelleme Tarihi : 2024/08/05 10:51 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Eklemler, kemiklerin arasında bulunan, hareketleri kolaylaştıran yapılardır. Romatizma hastalığı da genellikle eklemleri etkisi altına alan ve yaşam kalitesini düşüren bir sağlık sorunudur. Bu yazımızda romatizma hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Romatizma Nedir?

Romatizma Nedir?

Romatizma, eklemlerde ciddi ağrı hissiyle baş gösteren bir hastalıktır. Romatizma kemikleri, kasları ve sinir sistemini etkiler. İltihaplı romatizma tipleri de mevcuttur. Romatizma etkeni bazı mikroorganizmalar olabileceği gibi genetik yatkınlıktan dolayı da olabilir. Uygun ilaç tedavisinin yanında romatizmayı tetikleyecek yaşam koşullarından da uzak durulmalıdır. 


Eklemler Neden Hastalanır?

Eklemler, kemiklerin arasında bulunan, hareketleri kolaylaştıran yapılardır. Ancak eklemler kemik başları olduğu için, eğer aralarında akışkan bir yapı olmasaydı, kemikler sürtünmeye bağlı olarak zamanla aşınırdı. Bu da kemiklerde ağrıların oluşması şöyle dursun, ciddi boyut kısalmalarına, kemik törpülenmesine, vücutta yapı bozukluklarına sebep olurdu. İnsanların her hareketinde kemikleri ağrır ve hareketsiz bir yaşam şekli benimsemek zorunda kalırdır.

Bunların yaşanmaması için vücudun geliştirdiği çok güzel bir savunma mekanizması vardır. Bunun adı eklem sıvısıdır. Eklemlerin arasında kemiklerin birbirine sürtünmesini ve tahriş olmasını engelleyen eklem sıvısı vardır. Bu sıvı, su kadar akışkan değil, aksine bir hayli yoğundur. Çünkü bunun damarlara ve organlara katılmaması ve sadece eklemlerin arasını doldurması gerekir.

Bu sıvı yoğun olduğu için adeta sümüksü bir kıvamdadır. Bu kıvam da onun kemiklerin sertliği karşısında yer değiştirmesini ve ezilebilmesini ancak buna rağmen zarar görmeden işini yapabilmesini sağlar.

Romatizma denilen hastalık, işte bu kemik arası yapıların zarar görmesi sebebiyle oluşur. Bu sıvı, eğer gerekli minerallerle ve su ile beslenmezse zamanla özelliğini yitirir ve kemik sürtünmelerine karşı vücudu koruyamamış olur.

Eklemler görevini yeterince yerine getiremezse, yukarıda bahsedilen durumlar meydana gelir. Yani kemikler aşınır, yapısal bozukluklar ortaya çıkar ve kişinin o bölgesinde kuvvetli ağrılar meydana gelir. Bu ağrılar ilaç tedavisi ile hafifletilse de, tam geçmesi nerede ise olanaksızdır. Bu hastalığın tedavisinde sıkı takip ve egzersizler yaşam konforu açısından oldukça önemlidir.

Romatizma rahatsızlığı yaşayan kişiler havanın neminden fazlaca etkilenirler. Denizel ve nemli bölgelerde yaşayanlar bu havalara alışık olduğundan bu kişiler nemden çok da yoğun etkilenmez ancak özellikle karasal bölgelerde yaşayan insanlar, yağmur neminden dahi kolaylıkla etkilenip eklem ağrılarına tutunabilirler. Hatta halk arasında yağmur yağmadan önce tahmin edebilen insanlar olarak tanınırlar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için buraya tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?