Romatizma Teşhis ve Tedavi

Yayın Tarihi : 2017/07/14 08:24 • Güncelleme Tarihi : 2023/06/20 22:31 •

Romatizma öncelikle bacak veya el parmaklarında hissedilse de, ilerledikçe kollarda, ayaklarda ve tüm vücutta da etkilerini gösterebilir ve kişinin hayatını çok olumsuz etkileyebilir.

Romatizma Teşhis ve Tedavi

Romatizma teşhisi; bu konuda uzman romotologların muayeneleri, gözlemi, tahlil yöntemleri ile konulmaktadır. Öncelikli olarak hastanın hikayesi dinlenir. Şikayetlere uygun olarak kan, film veya diğer vücut örneklerinden analiz yapılarak gerekli araştırmalar yapılır. Tahlillerin sonucunda romatizmanın varlığı ve var ise hangi tür romatizma olduğu belirlenir. Sonraki süreçte ise romatizma türüne uygun tedaviyi uygulamak kalır. 

Romatizma Nedir?

Romatizma; kas ve dokuları etkileyen, kemiklerde şekil bozuklukları da meydana getiren bir sistem hastalığıdır. Bu hastalığa sahip kişilerde, hastalığın aşamasına göre yaşadıkları sıkıntılar da artmaktadır. Yani romatizma öncelikle bacak veya el parmaklarında hissedilse de, ilerledikçe kollarda, ayaklarda ve tüm vücutta da etkilerini gösterebilir ve kişinin hayatını çok olumsuz etkileyebilir.

Romatizma Hastaları Yağmuru Nasıl Hisseder?

Romatizma hastalarının toplumca en bilinen özelliklerinden biri de yağmuru önceden hissedebilmeleridir. Hatta çoğunlukla bu konu halk arasında sohbet sebebidir. Aslında romatizma hastalarının duyarlılıkları yağmura değil nemedir. Nemli atmosfere sahip alanlarda, romatizma kendini çok daha fazla açığa çıkarır. Yani romatizma atakları en fazla nemli ortamlarda tepki ortaya koyar. Yağmurdan önce bulutların toplanması, atmosferde sera etkisi olması, havanın nemlenmesiyle birlikte; kemiklerde meydana gelen huzursuzluklar artar. Dolayısıyla romatizmanın başlangıç noktası olan bacak kemikleri, nemi kolayca hisseder ve ağrı tepkisi ortaya koyar. Bacakları ağrıyan romatizma hastası kişi de bu sebepsiz ağrıyı yağacak olan yağmura yorar ki bunda zaten çoğunlukla da haklı çıkar. Hatta romatizma rahatsızlığı olan kişiler, deniz iklimi yaşayan şehirlerde daha fazla ağrı çekerler bu da yine neme olan hassasiyetle alakalıdır. Özellikle karasal iklimde yaşayan ve bu iklime alışık olan kişiler, kısa zamanlı deniz iklimi gezilerinde daha yoğun bir ağrıya maruz kalırlar.   Romatizma İyileşir mi? Romatizma, kronik bir rahatsızlıktır. İyileşmesi pek mümkün değildir. Ancak dikkat edilirse ilerlemesi engellenebilir ve hasta hayatına çok daha konforlu şekilde devam edebilir. İlaç tedavisi ve ihtiyaç varsa, hastanın durumuna ve yaşına göre fizik tedavi veya egzersizler uygulanabilir.  Bu sayede tam tedavi olmasa da, daha ağrısız bir hayat yaşamak, romatizma hastaları için mümkün ve güzeldir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?