Rubella (Kızamıkçık) Testi, Rubella IgM ve Rubella IgG Nedir? Rubella Testi Nasıl Yapılır?
Kızamıkçık (rubella) testi nedir, belirtileri, hastalığa kimler yakalanır, Rubella (kızamıkçık) testi kimlere yapılır? ve Rubella IGM ve IGG antikorlar nelerdir gibi sorularınıza bu yazımızda cevap bulabilirsiniz.
Kızamıkçık (Rubella) ve Kızamıkçık Testi Nedir?
Alman kızamığı veya 3 günlük kızamık olarak da adlandırılan kızamıkçık enfeksiyonu, çoğu insan için bir sorun değildir. Birkaç gün içinde kaybolan hafif ateş ve kızarıklığa neden olur. Çocukların çoğu, MMR (kızamık-kabakulak-kızamıkçık, KKK) veya MMRV (su çiçeği de dahil) aşılarıyla aşılanmaktadır.Fakat hamileyken geçirilen kızamıkçık çok daha ciddi olabilir. İlk 4 ayda kızamıkçık olursanız, bebeğinizin görmesinde, işitmesinde veya kalbinde problemler olabilir veya erken doğum riski olabilir.
Kızamıkçık (Rubella) Testini Kimler Yaptırır?
Bebek sahibi olan veya olmayı planlayan bir kadın
Annesi hamileyken kızamıkçık olmuş yenidoğan bir bebek
Kızamıkçık nedenli olabilecek doğum kusurları olan bir bebek
Kızamıkçık belirtileri olan herkes
Kızamıkçık hastalığı veya aşısı olmayan sağlık çalışanları
Üniversiteye başlayan öğrenciler
Organ nakli planlanan hastalar
Kızamıkçık (rubella) Testi Nasıl Yapılır?
Kızamıkçık testi için bir sağlık personeli, elinizde veya kolunuzda bir damardan küçük bir kan örneği almak için bir iğne kullanır. Kan alınırken küçük bir cilt sızısı hissedebilir ve iğnenin girdiği yerde kanama veya çürük olabilir. Sonra kanınızı bir laboratuvara gönderilir.
Kızamıkçık kan testi kızamıkçık virüsüne karşı antikorunuz olup olmadığını kontrol eder. Kandaki antikorlar, bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla savaşmanıza yardımcı olmak ve sizi hastalanmaktan korumak için ürettiği proteinlerdir.
Antikorlar belirli mikroplara, virüslere ve diğer istilacılara yöneliklerdir. Doktorunuz kanınızdaki antikor türünden çok şey saptayabilir.
Kızamıkçık (rubella) Antikorları Nelerdir?
Rubella IgM:
Kızakmıkçık geçirdiğinizde kanınızda ilk artan antikordur. Yetişkinlerde 7-10 gün, yenidoğanlarda bir yıla kadar mevcut kalır. Doktorunuz kızamıkçık olabileceğinizi düşünüyorsa bu testi ister.
.
Rubella IgG:
Yaşam boyu kan dolaşımında kalır. Bu, geçmişte hastalık veya aşı geçirdiğiniz ve şimdi de virüse karşı bağışık olduğunuz anlamına gelir. Kızamıkçığa yakalanmayacağınızı bilmek istediğinizde bu testi yaptırmanız muhtemeldir.
Hamileyseniz ve doktorunuz kızamıkçık olduğunuzdan şüpheleniyorsa her iki testi de yaptırmanız gerekecektir. Bebeğiniz de doğumdan sonra da her iki teste de ihtiyaç duyacaktır.
Kızamıkçık (Rubella) IGG ve IGM Testleri Nasıl Yorumlanır?
Kanınızda IgM bulunduğunu gösteren "pozitif" bir IgM testi, yakın zamanda bu hastalığa yakalandığınız için olabilir. Ancak kızamıkçık sık görülen bir hastalık olmadığından test "yanlış pozitif" olabilir ve/veya farklı bir virüsle infekte olmuş olabilirsiniz veya test kanınızdaki diğer proteinlere tepki gösteriyor olabilir. Diğer testler sonucu onaylayabilir.
Bir "negatif" Rubella IgM testi genellikle enfekte olmadığınız anlamına gelir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler (HIV'li biri ya da bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar gibi) enfekte olmuş olabilirler ve testte ortaya çıkacak kadar antikor üretemezler.
Rubella IgG test sonuçlarınız şöyledir: Pozitif test 1.0 veya daha yüksektir. Bu, kanınızda kızamıkçık antikorları olduğu ve gelecekteki enfeksiyonlara karşı bağışıklık kazandığınız anlamına gelir.
Negatif bir test 0.7 veya daha düşüktür. Bağışıklık sağlamak için çok az antikor vardır.
0,8 veya 0,9 skoru, yeni aşı yaptırdığınız ve antikorların henüz kanınızda görünmediği anlamına gelebilir. Doktorunuz tekrar test isteyebilir.
Bebekler annelerinden IgM antikorları alamazlar; bu nedenle yenidoğanın pozitif bir Rubella testi varsa doğumdan hemen önce veya hemen sonra enfekte olmuştur. Bir annenin Rubella IgG antikorları bebeğini hamilelik sırasında ve doğduktan birkaç ay sonra koruyabilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.