Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/04/03 07:26 • Güncelleme Tarihi : 2020/12/21 09:28 •
Saçların dökülmemesi, sağlıklı görünmesi, parlak olması ve kırılmaması için, saçlara özen gösterilmesi gerekir
Saç Dökülmesinin Sebepleri Nelerdir?

Saçların dökülmemesi, sağlıklı görünmesi, parlak olması ve kırılmaması için, saçlara özen gösterilmesi gerekir.
Saçların dökülmesi her ne kadar erkeklerde daha büyük sorun olsa da, kadınlarda bundan etkilenmektedir. Aslında sağlıklı görünen, canlı ve gür olan saçlara sahip olmak zor değildir. Fakat etkenler saç dökülmesine sebep olabilir.
Günlük olarak normal kabul edilmiş 100 saç telinden fazla saç dökülmesi halinde, kadın ve erkekler mutlaka bu konuda uzman bir doktora başvurmalıdır.
Yapılan değerlendirmeler sonucunda saç dökülmesinin nedenleri belirlenecek ve buna uygun çözüm yolları bulunacaktır.
Saç dökülmesi tıbbi sorunlardan kaynaklandığı gibi, çevresel etkilerden dolayı da oluşabilir. Tiroit bezinin düzensiz çalışması, kansızlık sorunları, saç derisindeki sorunlar, demir eksikliği, hormon düzensizliği gibi nedenler tıbbi sorunlar arasında yer alır.
Bunun dışında yetersiz saç bakımı, dengesiz beslenme gibi sorunlarda saç dökülmesine neden olabilir. Bu yüzden öncelikle saç dökülmesinin sebebi belirlenmelidir. Kişileri gereken kan tahlilleri yapılmalı, hormon testleri uygulanmalıdır. Bu tetkikler sonucunda olumsuzluk belirlenmezse, kişinin yaşam tarzı sorgulanmalı ve saç dökülmesinin nedeni belirlenmelidir.
Kişide herhangi bir tıbbi sorun tespit edilemediyse, saç dökülmesinin dış etkenlerden kaynaklandığı sonucuna ulaşılabilir. Buna sebep olan etkenlerin bulunması için, öncelikle kişinin sigara alışkanlığı ve beslenme düzeninin sorgulanması gerekir.
Beslenmede yapılan hatalar, özellikle vitamin ve mineral açısından zayıf bir beslenme düzeni saçların dökülmesinde etkili olur. Bunların yetersiz alınması halinde, metabolizmaya yetecek kadar bir alım yapıldığından, saçlar bunlardan faydalanamayacaktır.
Saç dökülmesi olanlar saçlarına uyguladıkları bakımın yeterli olup olmadığı konusunda, alışkanlıklarını sorgulamalıdır. Saçların soğuk havadan, kirli havadan, rüzgârdan, tozdan ve güneşten olumsuz etkilenmesi yüzünden, saç bakımının yetersiz yapılması halinde saç dökülmesi etkisi ortaya çıkabilir. Bu yeterli yapılmadığında, saçlar nemini kaybeder ve eskisi gibi sağlıklı görünmediklerinden dökülme sorunu yaşanır. Kişilerin mutlaka belirli aralıklarla saçları için doğal bakım maskesi uygulaması tavsiye edilir.
Saçların nemini kaybedip, kırılmamaları için ceviz yağı, tatlı badem yağı, zeytinyağı, susam yağı gibi doğal yağlardan faydalanmak gerekir. Bu ürünlerle saçlara ve saç diplerine masaj uygulanarak, hem yağ dengesi kurulmalı, hem de kan dolaşımı hızlandırılmalıdır.
Ayrıca menekşe yağı özellikle saç dökülmesinde etkili olan doğal bir yağdır. Saç dökülmesinin nedenlerinden birisi olan saç derisi iyi bir bakımla sağlıklı tutulmalıdır. Saç bakımında ve saç dökülmesinde saç derisinin önemi unutulmamalıdır. Saç derisi temiz olmalı, cildin yağdan arındırılması için gereken bakımın yapılması gerekir. Saç derisinde oluşabilecek bakterilere engel olunmalıdır. 

Cilt altı yağ bezlerinde olan bozukluklar nedeniyle, alın ve tepe bölgesinden başlayan saç dökülmeleri zaman içinde bu alanların tamamen açılmasına neden olabilir.
Bu etken özellikle erkeklerde etkili olur. Cilt altında olan yağ bezlerinin yağ salgılaması sebum denilen madde nedeniyle olmaktadır. Bu yağlanma fazla olduğunda, saçlar yağlanacak ve saç dökülmesi etkisi oluşacaktır.
Vücutta olan demir eksikliğinden kaynaklanan kansızlık sorunu, grip gibi üst solunum enfeksiyonları, tifo, zatürre, kan kanseri, şeker hastalığı gibi hastalıklar, tiroit hormonundaki düzensizlikler kadın erkek ayrımı yapmadan herkeste saç dökülmesi etkisi gösterebilir. Hamilelik, emzirme dönemi ve doğum gibi durumlar da kadınlarda etkili saç dökülmelerine neden olabilir. Bunlar bu dönemlerdeki hormonal dengesizliklerden ve bu dönemlerde salgılanan hormonlar nedeniyle oluşur. Kadınlar genetik olarak saç dökülmesine maruz kalmasa da, bu etkenler yüzünden saç dökülmesinden etkilenebilirler. Demir eksikliği saç dökülmesi nedenleri arasındadır.
Genetik faktörler özellikle erkekleri etkileyen saç dökülmesi sebepleri arasında yer alır. Erkekler genetik olarak saç dökülmesine daha yatkındır. Dengesiz ve yetersiz beslenme düzeni saç dökülmesi etkisi gösterir.
İhtiyacı olan vitaminleri ve mineralleri yeterince alamayan saçlar, zayıflayarak kırılır ve dökülebilir. Stres saç dökülmesinde oldukça etkilidir. Bu sürecin uzun sürmesi de, saç dökülmesinin etkisini daha fazla arttırır. Saç bakımı için kullanılan şampuan, saç kremi gibi ürünlerin saçlara uygun olmaması halinde de saç dökülmesi olabilir. Normalde erkekler saç dökülmesine genetik olarak daha fazla yatkındır. Kadınlar açısından saç dökülmesi ise, alışık olunmayan bir sorun olarak görülür. Erkeklerin aksine kadınlarda saç dökülmesi olduğunda, ön tarafta olan saçlar korunmakta, fakat arka tarafta olan saçlar dökülmektedir.
Erkeklerde ise saçların dökülmesi ön taraftan başlamakta ve genellikle arka tarafta olan saçlar korunmaktadır. Fakat bazı kişilerde yine genetik etkenlerin sebep olduğu tüm kafa derisindeki saçların döküldüğü görülebilir.
Genetik faktörleri olması kadınların saç dökülmesini etkileyebilir. Bu etkenler yüzünden saçlar incelir ve dökülme eğilimi gösterir. Bu durum ilerleyen aşamalarda kelliğe kadar gidebilecek sorunların yaşanmasını sağlayabilir.
Demir eksikliğine bağlı kansızlık, hormonal dengesizlikler, stresli bir yaşam, tiroit hormonu sorunları, doğum sonrasında yaşananlar, hamilelik, emzirme dönemi, menopoz süreci, doğum kontrol hapı kullanımı kadınlarda saç dökülmesinin arttığı dönemlerdir. Kadınlar saçlarıyla uğraşmayı oldukça fazla severler.
Özellikle saçlarına sıkça boya yaptırmaları, perma, röfle ve fön gibi etkenler kadınlardaki saç dökülmesinde etkili olan sebepler arasındadır. Beslenme konusundaki hatalar, erkeklerde olduğu gibi saç dökülme nedenleri arasındadır.
Özellikle yiyeceklerde düşük kalorili ve yağlı olanların tercih edilmesi, besin değeri düşük olan gıdaların alınması etkendir. Düzenli olarak kullandıkları bazı ilaçlar, özellikle hormon ilaçları saç dökülmesine neden olabilir. Kadınların rağbet ettiği estetik yüz germe operasyonlarından sonra kalıcı saç dökülmesi etkisi ortaya çıkabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?