Sedasyondan (Hafif Anestezi) Sonra Bebek Emzirilir mi?

Yayın Tarihi : 2017/06/22 21:43 • Güncelleme Tarihi : 2022/02/09 10:01 •

Sedasyon; hastaya verilen anestezi türüdür. Hastaya damardan anestezik ilaç verilir. Tamamen uyutmaz.

Sedasyondan (Hafif Anestezi) Sonra Bebek Emzirilir mi?

Sedasyon; hastaya verilen anestezi türüdür. Hastaya damardan anestezik ilaç verilir. Tamamen uyutmaz. Sarhoşluk hali verilir. Yani kişinin bilinci açık olur ancak tam olarak da tepki veremez ve hissi azdır. 

Bebek emzirmek oldukça hassas bir durumdur. Özellikle ilk 6 ayında bebek sadece anne sütü aldığından; kullanılan her ilaç, her kozmetik ürün iyice incelenmeli ve süte geçme durumu kontrol edilmelidir.

Sedasyın genel olarak; endoskopi, kolonoskopi gibi işlemlerde kullanılır. Amacı işlemin unutulması ve hastayı gevşetmektir. Özellikle endoskopi ve kolonoskopide, hastanın iç görüntüsünün alınabilmesi için, kişinin kasılmaması ve rahat bir halde olması gerekir. Sedasyon kasları bir süreliğine zayıflattığından bu işlem kolaylıkla gerçekleşir. Bu sebeple iç görüntüleme sistemlerinde sedasyon kullanılır. Ancak bu, sedasyon kullanmadan bu işlemlerin yapılamayacağı anlamına gelmez. Özellikle endoskopi, birkaç dakikalık bir işlemdir ve hasta sakin kalmayı başardığında, hiç bir sedasyona gerek kalmadan kolaylıkla uzman doktor tarafından yapılabilir. 

Sedasyonda kullanılan ilaçlar bir günde vücuttan atılır. Bunu atmanın yöntemi, vücut salgılarıdır. Yani; idrar yapmak, süt salgılamak, sedasyonun atıldığı mekanizmalardır. Bu sebeple sedasyon uygulanan annenin bebeğini emzirmesi doğru değildir. Sedasyon materyali anne sütüne bulaşır ve bu da emdiği sütle çocuğa verilir ki, bu hiç istenen bir durum değildir. Çünkü bebeğin alerjisi olabilir ve istenmeyen sonuçlar doğurabilir. 

Anne eğer sedasyon yaptırmak ve sonrasında emzirmek zorunda kalırsa; ilk sütünü sağıp atmalı. Sonraki gelen sütü bebeğe vermelidir. Bu sayede bebeğin istenmeyen sedasyon malzemesini tüketmesi engellenir ve bebekte herhangi bir semptoma sebep olmaz. Ancak sağımın iyi yapılması ve gerekli miktarda atılması gerekir. 

Şayet bebek 6 aydan büyükse ve ek gıda tüketiyorsa, anne hemen emzirmemelidir. Ancak ne zaman emzirecekse yine ilk sütünü sağıp atmalı, sonraki sütünü bebeğe vermelidir. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?