FSH Hormonunun Erkekte Görevi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/09/16 21:36 • Güncelleme Tarihi : 2020/07/07 16:52 •
FSH hormonu (Folikül uyarıcı hormon)  erkeklerde  testiste bulunan sertoli hücrelerine ve sperm hücrelerinin oluştuğu  seminifer tüpler üzerine etkilidir. FSH hormonunun erkekte sperm hücre oluşumuna direkt etkisi sebebiyle üreme fonksiyonları üzerindeki etkisi önemlidir.FSH hormonu erkeklerde, sperm ve gonadların üretilmesi ve gelişmesi için yardımcı olur.
FSH Hormonunun Erkekte Görevi Nedir?

FSH Hormonu (Folikül uyarıcı hormon) Nedir?

FSH  glikoprotein yapısında olan bir gonadotrop hormonudur. FSH, ön hipofiz bezinde yer alan gonadotropik hücreler tarafından sentezlenip, salgılanmaktadır.FSH hormonu her iki cinste de (kadın ve erkekte) vücudun gelişimi, büyümesi, pubertal olgunlaşma ve üreme süreçlerinin düzenlenmesi ve takibinde görev almaktadır.
FSH hormonu erkeklerde de üreme sürecinde büyük öneme sahiptir.

Erkekte FSH Hormonunun Görevi:

FSH,  erkekte testis büyümesini uyarır.FSH hormonu erkeklerde, sperm hücrelerinin oluşumunda rol sahibidir.
FSH hormonu  erkeklerde  testiste bulunan sertoli hücrelerine ve sperm hücrelerinin oluştuğu   seminifer tüpler üzerine etkilidir.
FSH hormonu sayesinde erkeklerde  sertoli hücrelerinden  inhibin adında bir hormon salgılanmaktadır.İnhibin hormonun görevi ise   FSH hormonunun hipofizden  gereğinden çok  salgılanmasını önlemektir.
Erkeklerde  FSH  hormonunun temel görevi testiste bulunan seminifer tüplerinde sperm gelişimini sağlamaktır.

Erkeklerde FSH Hormonu Normal Değeri Nedir?

Erkek üreme fonksiyonlarında önemli pay sahibi olan FSH hormonu testinin normal değerleri yaşa göre farklılık arz etmektedir.

0-7 Yaş arası erkekler:FSH Hormonu 6.6 mIU/ml ve altıdır.
8 yaş ve üstü erkekler:FSH Hormonu 1,3 ile 19,2 mIU/ml arası normal değerdir.


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?