Sağırlığın Getirdiği Durum: Dilsizlik
Çoğu işitme engelli kişi aslında konuşabilme yetisine sahipken konuşamazlar. Bunun nedeni duymadan konuşmayı öğrenmenin neredeyse imkansız olmasıdır. Sağır bir kişi fiziksel olarak konuşabilme kabiliyetine sahip olsa da konuşmayı öğrenmekte oldukça zorlanır.
Duyma ve Konuşma Bağlantısı Nedir?
Her canlı, dünyaya geldiğinde bakıma ihtiyaç duyar. Taaki, kendi bakımını kendi yapma yetisine sahip olana kadar. Kendine bakma yetisine de ancak bakımını yapan kişiyi taklit ederek yapar. Bunu anlamanın yolu çok kolaydır. Bir bebeğin hareketlerine bakarak onu kimin yetiştirdiğini görmeniz oldukça kolaydır. Çünkü öğrenmenin temelinde taklit etmek vardır. Çocuk da bakımını kim yapıyor, kiminle vakit geçiriyorsa; onun gibi yer, onun gibi tepki verir, onun gibi yürür. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bu durum her canlıda böyledir. Örneğin bir yavru aslan dünyaya geldiğinde annesinin avlanmasını takip eder. Daha sonra annesi ve kardeşleriyle boğuşma oyunları oynar yani taklit ederler. Yetişkin olduklarında ise öğrendikleri ve taklitle pekiştirdikleri yetenekleriyle avlama yaparlar.
Konuşma da aynı böyledir. Bebek dünyaya geldiğinde konuşmalar onun için anlamsızdır. Ancak sesleri önce duyar, daha sonra taklit eder, daha sonra hangi nesneye nasıl seslenildiğini keşfeder ve nesneleri adlandırır ve beyninde bağlantı kurarak artık doğru konuşma şekline uyum sağlar. Farklı milletlerde yaşayan bebeklerin farklı dilleri konuşabilmelerinin temelinde de bu vardır. Kim ne duyarsa öyle konuşur.
Bu sebeple denir ki; konuşmanın temelinde duyma vardır. Ancak duyma hususunda yetersiz olan bireyler taklitte de yetersiz kalır. Dolayısıyla az duyan bireyler hiç konuşamaya bilirler veya yoğun uğraşlar neticesinde sadece temel düzeyde konuşabilirler.
Bu sebeple yenidoğan bebeklerde işitme testi son derece önemlidir. Eğer bir işitme problemi tespit edilirse erkenden müdahale edilmesi, çocuğun yaşıtları ile birlikte dil gelişimini tamamlamasında ana unsurlardandır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.