Sağlıklı Uyku İçin Sağlıklı Oda Şartları Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/03/13 00:11 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/13 00:11 •
Pek çok kişi uyku ile ilgiliproblemler yaşar
Sağlıklı Uyku İçin Sağlıklı Oda Şartları Nelerdir?

Pek çok kişi uyku ile ilgiliproblemler yaşar. Uyumakta zorlananlar kadar, uyusa dahi dinlenemeyenler deçoktur. Uykunun dinlendirici olması, uyku kalitesini belirleyen başlıcaunsurdur. Sağlıklı bir uyku; daha aktif bir hayat, daha açık bir zihin, dahaverimli günler, okulda daha iyi bir dinleyici ve öğrenici, iş hayatında dahaverimli ve atik bir çalışan demektir. Bu sebeple neredeyse hayat kalitesinintamamını etkileyen bir güce sahiptir konforlu uyku.

Peki uyku kalitesini artırmakiçin odadaki şartlar ne olmalıdır?

Yatak odasında olması gerekenilk şart; geceleri karanlık olmasıdır. Uyku hormonunun yoğun salgılanabilmesiiçin oda tam anlamıyla karanlık olmalıdır. Işık uyarıcı etkiye sahiptir vegözünüze gelen küçük bir ışık odağı dahi uykunuzu kaçırmanıza sebep olabilir.

Odanın doğru ısıda olmasıgerekir. Bu sıcaklık kişiden kişiye değişir ancak ortak hedef, biraz üşümektir.Uyku hormonları salgılandığında vücut fonksiyonları yavaşlar. Haliyle vücutkendini soğumaya alır ki, daha az çalışsın ve uyku haline girebilsin. Hızlı çalışanbir metabolizma, hızla çarpan kalp uykuya engeldir. Bu sebeple yatak odası çoksıcak olmamalıdır. Hafif üşütecek, ancak titretmeyecek ısıda olmalıdır.

Odanın nem dengesisağlanmalıdır. Özellikle kaloriferlerin açık olduğu kış aylarında odanın havasıkurur. Bu da uyku esnasında boğaz kuruluğuna ve öksürmeye sebep olur. Uyku dağılmışve sekteye uğramış olur. Özellikle kış aylarında kaloriferin yanında ağzı açıkbir kapta su koymak bu durumu çözecektir ve kaliteli bir uyku için yeterincenemi sağlayacaktır.

Odada az eşya olmalıdır. Uykututmadığı zamanlarda kargaşa canınızı sıkabilir ve eşyalara takılabilirsiniz. Buduyguyu ortadan kaldırmak ve daha sakin, daha az göz yoran bir odada uyumakiçin eşyaların azaltılması güzel bir yöntemdir.

Yatmadan önce odayıhavalandırın. Oksijen, zihni hareketlendirme ve odaklanma için doğru havadır. Yatmadanönce havalandırdığınız oda sayesinde uyumaya daha iyi odaklanabilir ve uykudadinlenme kalitesini artırabilirsiniz.

Güzel ve taze kokular,huzurlu uyku sağlar. Bunun için çeşitli yöntemler vardır ancak en çokkullanılanı limondur. Limonu parçalayıp üzerine tuz döktüğünüzde limonsulanacak ve odaya yayılacak taze kokusuyla kaliteli bir uyku sağlayacaktır. Sadecekaliteli uyku için değil, sağlığınız için de uygulayabileceğiniz müthiş biryöntemdir dilimlenmiş ve sulandırılmış limon. Çünkü asit içeriği sayesindemikrop kırıcı etkiye sahip olan limon, odanın havasını temizleyecektir vevücudunuzu mikroplardan arındıracaktır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?