Sedef Hastalığı Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/01/17 12:56 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/14 11:07 •

Sedef hastalığı, çoğunlukla dizlerde, dirseklerde, gövdede ve kafa derisinde kaşıntılı, pullu lekeler içeren döküntülere neden olan bir cilt hastalığıdır.Bu yazımızda sedef hastalığı, türleri, belirtileri ve tedavisi konusunda bilgiler bulabilirsiniz.

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı, üstü gümüş rengi pullarla kaplı kırmızı lekelerle yansıyan, nedeni bilinmeyen deri hastalığıdır. Lekeler çoğunlukla kaşıntısızdır. Sedef hastalığında, ciltte pul pul lekeler görülür. Sedef hastalığında kişinin ten rengine göre lekeler de farklı renklerde görülebilir.  Kahverengi, siyah ve beyaz deride lekeler pembe veya kırmızı, pullar ise beyaz veya gümüş renginde  görünebilir. Kahverengi ve siyah deride, lekeler mor veya koyu kahverengi görünebilir ve pullar gri görünebilir. Bu hastalık hastayı yalnızca görünüş açısından rahatsız ettikleri gibi ilaçla geçirilebilirler. Bir süre sonra yeniden ortaya çıkabilirler.
Bazı hastalarda sedef hastalığı, bir eklem iltihabıyla birlikte görülebilmektedir. Sedef hastalığının baş­langıç belirtileri deride kızarma ve pullanmadır. Hastalık, ömür boyu bir­kaç cilt lekesiyle sınırlı kalabileceği gibi, tüm vücuda da yayılabilir. 

Sedef Hastalığı Belirtileri:

Sedef hastalığının yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır:

Görünümü kişiden kişiye büyük ölçüde değişen, kepek benzeri lekelerden vücudun büyük bir kısmında büyük döküntülere kadar değişen, düzensiz bir döküntü
Kahverengi veya siyah ciltte gri pullu mor tonlarında ve beyaz ciltte gümüş pullu pembe veya kırmızı renkte olma eğiliminde olan, rengi değişen döküntüler
Küçük ölçekli lekeler (genellikle çocuklarda görülür)
Kanamaya neden olabilecek kuru, çatlak cilt
Kaşıntı, yanma veya ağrı
Birkaç hafta veya ay boyunca alevlenen ve sonra azalan döngüsel döküntüler

Sedef Hastalığı Türleri

Sedef hastalığının çeşitli türleri vardır ve bunların her birinin belirti ve semptomları farklılık gösterir:

Plak psoriazis: Sedef hastalığının en yaygın türü olan plak sedef hastalığı, pullarla kaplı kuru, kaşıntılı, kabarık cilt lekelerine (plaklara) neden olur. Az veya çok sayıda olabilir. Genellikle dirseklerde, dizlerde, sırtın alt kısmında ve kafa derisinde görülürler. Yamalar cilt rengine bağlı olarak renk bakımından farklılık gösterir. Etkilenen cilt, özellikle kahverengi veya siyah ciltte geçici renk değişiklikleriyle iyileşebilir.
Tırnak sedef hastalığı: Sedef hastalığı el ve ayak tırnaklarını etkileyerek çukurlaşmaya, anormal tırnak büyümesine ve renk değişikliğine neden olabilir. Psoriatik tırnaklar gevşeyip tırnak yatağından ayrılabilir (onikoliz). Şiddetli hastalık tırnağın parçalanmasına neden olabilir.
Püstüler sedef hastalığı: Nadir bir tür olan püstüler sedef hastalığı, açıkça tanımlanmış irin dolu kabarcıklara neden olur. Yaygın yamalar halinde veya avuç içi veya ayak tabanının küçük alanlarında meydana gelebilir.
Eritrodermik sedef hastalığı: Sedef hastalığının en az görülen türü olan eritrodermik sedef hastalığı, yoğun şekilde kaşınabilen veya yanabilen soyulan bir döküntü ile tüm vücudu kaplayabilir. Kısa süreli (akut) veya uzun süreli (kronik) olabilir.
Sedef hastalığı seyrek olarak yerel komplikasyonlara yol açar. Yanlış ilaç kullanımı ya da hastaların ilaçlara aşırı duyarlı olması sonucu  komplikasyonlar görülebilir.

Sedef Hastalığı Tedavisi

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmediğinden ne­dene yönelik spesifik tedavi yöntemi yoktur. Ancah hastalığın belirtilerine göre tedavi çoğunlukla başarılıdır. 
Kortikosteroitli pomatların kulla­nılması klasik bir tedavi yöntemidir. Enjeksiyon yoluyla deri içine uygulanan kortizon türevleri de iyileşme sağlamaktadır. Ama uygu­lanan bütün tedavi yöntemlerinin etkisi geçicidir ve soruna kesin çözüm
getir­mez. Bir fototerapi yöntemi olan PUVA tedavisi de tedavi seçenekleri arasında yer almaktadır.İyileşmenin ne kadar süreceği­ni önceden kestirmek de olanaksızdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?