Solunum Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/10 03:45 •
Solunum yetmezliği, karbondioksit atılımında veya oksijenlenmede yetersizliğe neden olan sinir-kas hastalıklarında, akciğer hastalıklarında ve hava yolunu ilgilendiren diğer hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir..Solunum yetmezliğine çeşitlie nedenler sebep olabilir.
Solunum Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Solunum Yetmezliği Nedir?

Solunum yetmezliği, karbondioksit atılımında veya oksijenlenmede yetersizliğe neden olan sinir-kas hastalıklarında, akciğer hastalıklarında ve hava yolunu ilgilendiren diğer hastalıklarda ortaya çıkabilmektedir. Ortaya çıkan hipoksi, hiperkarbi ve solunumsal asidozun derinliği solunum yetmezliğinin ciddiyetini ortaya koyar.
Çocukların metabolik hızları yüksek olduğu için kilogram başına düşen oksijen ihtiyacı da yetişkine göre fazladır. Oksijen tüketimi erişkinde 3-4 ml/kg/dk bebekte ise 6-8 ml/kgldk'dır. Bu nedenle çocuklarda apne veya yetersiz solununıla birlikte hipoksemi ve doku hipoksisi erişkine göre daha hızlı gelişir.

Solunum Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Hipoksemi ve doku hipoksisi nedenleri aşağıda belirtilmiştir:

• Akciğer parankim hasarı varlığında oksijen ve/veya karbondioksit değişiminde bozulma meydana gelir. 
•  Akciğerlerde ventilasyon perfüzyon oranındaki bozulma ile birlikte akciğer içinde şant oranında artış sonucu hipoksi ve hiperkarbi gelişebilir. Bu duruma örnek olarak astım, bronşit ve aspirasyon pnömonisi verilebilir. 
• Akciğer kompliansının azalması ve/veya hava yolu direncinin artması solunum işinde ve oksijen tüketiminde artışa neden olur. Bu duruma örnek olarak parankimal hastalıklar (ARDS, pnömoni vb.) veya astım verilebilir. 
• Merkezi sinir sistemi yaralanmaları ve ilaç zehirlenmeleri solunurnun kontrolünde bozulmaya neden olarak hipoksiye neden olabilmektedir. Özellikle kafa travmaları ve ilaç zehirlenmelerinde apne kolaylıkla oluşabileceği için solunum hızının sürekli izlenmesi gereklidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?