Şimdi Sıra Domuz Gribinde
Deli dana hastalığı, kuş gribi, kırım kongo ve Kene derken; şimdi de domuz gribi gündemde yoğun bir yer kaplamaya başladı.
Deli dana hastalığı, kuş gribi, kırım kongo ve Kene derken; şimdi de domuz gribi gündemde yoğun bir yer kaplamaya başladı.
Hastalıklar Neden Artıyor?
Eski çağlardan beri yaşamın devam etmesi, çeştili pandemilerin de gündeme gelmesini olağan kılmıştır. Ancak insan yaşamı devam ettiği sürece bu meselelerin gündeme geliyor olması çok normaldir.
Doğanın kaynakları çoğu zaman sınırlıdır dolayısıyla doğanın kendini temizlemesi, bazen de insanların kendilerine daha fazla alan açmak istemesi, böyle problemleri de olağan hale getirmektedir.
Öncelikle hastalıkların daha fazla artmasının sebebi beslenmenin git gide kalitesizleşmesidir. Topraktan yetişen ürünler dahi on yıl önce sahip olduğu vitamin ve mineral değerlerine sahip değildir. Çünkü toprak içindeki mineraller de yenilenmediği sürece minerallerini kaybeder.
Kötü yaşam alışkanlıkları, hareketsiz olmak, alkol sigara benzeri kötü alışkanlıkalrı artırmak gibi unsurları da unutmamak gerekir.
Ayrıca hastalıkların teşhisinin kolay ve hızlıca yapılması da hastalıkların çok olması gibi algılanabilir. Yani aslında hastalık sayısı artmış değil, teknoloji sayesinde eskiden önemsenmeyen pek çok hastalığın adı konmuştur diyebiliriz.
Yukarda belirttiğim hastalıkların sırasıyla gündemimizi işgal ettiğini hepimiz hatırlıyoruz. Deli Dana ile bir süre kırmızı etten uzak durduk, çok sevdiğimiz dönerden bile korkar olduk, tavuk ve balık etine yöneldik.
Sonraki yıllarda kuş gribinin konuşulmasıyla birlikte namı diğer tavuk vebasına yakalanmamak için bu kez de tavuk etinden uzak durarak kırmızı ete yöneldik. Tavuk ve yumurta üreticileri gazete ve televizyonlara reklamlar vererek tavuk eti ve yumurtalarında kuş gribi olmadığını anlatmak için akla karayı seçtiler.
Kuş gribi de sırasını savdıktan sonra geçen sene de Kene paniği başladı. Havaların ısınmasıyla birlikte pikniğe gidip mangal sefası yapmak isteyenler kene tarafından ısırılma kabusunu da yaşadılar. Özel giysiler ve kene kovucu sprey ve ilaçalar satılmaya başlandı. Tam havalar soğudu ve keneden kurtulduk diye sevinmişken, sitemizde yayınladığımız haberde de okuduğunuz gibi kışın da keneye bağlı Kırım Kongo Hastalığı görüldüğü ortaya çıktı.
Şimdi de havalar ısınıyor, kene tehditi yine artacak diye düşünürken bu sefer de Domuz Gribi belası ortaya çıktı.
Başımızın bir türlü dertten kurtulmaması beraberinde komplo teorilerini de getiriyor doğal olarak. Yukarda bahsedilen tüm hastalıkların birer Biyolojik Savaş malzemesi olabileceği önümüzdeki günler veya yıllarda farklı hastalıkların da gündeme gelebileceği dost sohbetlerinde söyleniyor. Kim ne derse desin bu tehditlere karşı alınabilecek en etkin önlemin, sağlıkla ilgili yetkili kurumların önerilerine uyulması ve internetin de olabildiğince kullanılmasıyla hastalık etkenlerine karşı bilgi edinmek olduğu düşüncesindeyim.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.