Sinir Krizi Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/12/13 17:01 • Güncelleme Tarihi : 2024/05/22 09:14 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Sinir krizi çoğu zaman bastırılmış öfke kaynaklıdır. Aslında kişinin teşhisi yetişkinlikte konuyor veya kişi sinir krizi tanımını ergenlikten sonra yapıyor olsa da; bu durum çocukluk döneminden başlar.

Sinir Krizi Nedir?

Sinirlilik halinin en üst seviyeye ulaştığı durum sinir krizi olarak nitelendirilir. Bu durum kişide yoğun stres, baskı ve yorgunluk sonrası olabileceği gibi yapılamayan öfke kontrolü sonrasında da izlenebilir. Sinir krizi kişiyi fiziksel ve ruhsal açıdan zedeler. O nedenle mutlaka uzman desteği ve kontrolü gerekir.

Sinir Krizi Nasıl Başlar?

Sinir krizi çoğu zaman bastırılmış öfke kaynaklıdır. Aslında kişinin teşhisi yetişkinlikte konuyor veya kişi sinir krizi tanımını ergenlikten sonra yapıyor olsa da; bu durum çocukluk döneminden başlar. Çocukların öfkelerini dışa vurmaları henüz küçükken engellenir, sürekli bastırılır veya duygularını yaşamaya izin verilmeden başka bir duyguya yönlendirilirse; işte bu durumlarda devam eden sinir bastırma işlevi, yetişkinlikte kendini patlamaya bırakır. Bu patlamalar zamanla kişilik haline gelir ve birey artık sinirli, agresif, anında sert tepki veren bir kişiliğe bürünür.

Çocukların Duygularını Baskılamayın

Baskılanan her duygu; ortadan kaybolmak yerine, patlamak için zaman bekler. Bu sebeple duyguları, duygu olduğu anda yaşamak gerekir. Bu çocuklar için de böyledir. Ayrıca sadece öfke için değil; sevinç, kırgınlık, hüzün, yas, kıvanç dahi vaktinde yaşanmalıdır. O an yaşandığında vücut kendi boşalmasını ve rahatlamasını gerçekleştirir.

Sinir Krizi Nasıl Ortadan Kaldırılır?

Sinir krizi yaşandığında kişi, bilinçsizce bağırma, dağıtma eğilimine girer. Bunu durdurmak içsel bir durumdur. Sinir krizi geldiği anda kişide kuvvetli bir hareket enerjisi ortaya çıkar, bu enerji ortadan kalkana ve kişi yorulana kadar devam eder. Tabii bu aşamada kişi çevresine ve kendine fazlaca zarar vermiş olur.

Sinir krizini yöntemek, hastalık vücuda geldikten sonra oldukça zordur. İşte bu sebeple sinir krizi tedavileri görece uzun süre desteklenmek ister. Bu bir süreçtir. Tedavinin hemen başında kişinin tamamen stressiz bir hayata dönmesi neredeyse olanaksızdır. Ancak zaman içinde rahatlama ve gevşeme, olaylara bakış açısında genişleme durumu gözlenir.

Sinir krizi psikolojik bir durumdur bu sebeple psikologlar eşliğinde, onların öngördüğü tedavilerle uygulanmalıdır. Süreç, kişinin kriz geçirme sıklığı, kriz süresi ve süreçte yaptığı davranışlara göre belirlenir. Tam iyileşme sağlandığında dahi, zaman zaman destek seanslarının yapılması gereklidir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?