İmpetigo Nedir, Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/04/18 10:07 • Güncelleme Tarihi : 2019/03/30 13:02 • Yazar: İrem Yücel
İmpetigo, streptokok ve stafilokok diye adlandırılan iki bakteri grubunun oluşturduğu bir cilt enfeksiyonudur
İmpetigo Nedir, Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?

İmpetigo, streptokok ve stafilokok diye adlandırılan iki bakteri grubunun oluşturduğu bir cilt enfeksiyonudur. Oldukça bulaşıcı bir deri hastalığıdır. İmpetigo genellikle yazın ve sonbaharın başlangıcında görülür. Çocuklar ve gençlerde yetişkinlere göre daha çok görülür. İmpetigonun en sık görüldüğü bölgeler ise vücudun dışa açık olan yüz, eller ve boyun bölgeleridir.

İmpetigo’nun oluşmasını tetikleyen faktörlerden bazıları: hijyen ve temizliğe dikkat etmemek, yetersiz ve sağlıksız beslenme, beden sağlığının iyi olmamasıdır. İmpetigo daha sık tropikal iklim koşullarının hakim olduğu bölgelerde görülür.

İmpetigo oldukça bulaşıcı bir deri enfeksiyonudur. Vücutta bal rengi-sarı deri lezyonları, kabuklar ve döküntüler oluşturur. Bu oluşumlar kaşıntıya sebep olur, genellikle ağrı yapmaz. Kaşımakla veya yaralarla oynamayla kişinin cildinde çoğalır, başka kişilere de temas yoluyla bulaşır. İmpetigo olan bireye temas etmemeye özen göstermek gerekir. Mümkünse hasta bireyin kullandığı havlunun, tarağın, kişisel bakım ürünlerinin kişiye özel olması gerekir. Bu yolla bulaş önlenebilir.

İmpetigonun belirtileri ve çeşitleri nelerdir?

İmpetigo bülloz ve bülloz olmayan olarak ikiye ayrılır:

Bülloz olmayan İmpetigo küçük ve kırmızı lezyonlarla oluşmaya başlar. Yarım ay şeklinde halkalar oluşturarak ciltte yayılır. Çoğu kişide bu tür İmpetigo’ya rastlanır. Bal rengi-sarı kabuklu döküntülü lezyonlar oluşur. Kaşıntılı olan bu lezyonların kaşınmasıyla hem bulaşır, hem kanar hem de yaralar derinleşebilir. Lezyonların çapı genellikle 2 cmden büyük değildir. Yüzde en fazla burun ve ağız çevresinde görülür.

Bülloz İmpetigo türüne en sık stafilokok bakterileri neden olur. Bu tür İmpetigo’da ince, bal sarısı renkte kabuklu kabarcıklar oluşur. Bu kabarcıklar patladıktan sonra bül adı verilen yüzeysel, gevşek ve büyük artıklar oluşur. Bu tür İmpetigo’nun bulaşıcılığı çok fazladır. Halk arasında “gece yanığı” olarak da isimlendirilir. Yaş grubu olarak da en çok çocuklarda görülür.

İmpetigo nasıl tedavi edilir?

İmpetigo çok ciddi ve korkulacak bir enfeksiyon türü değildir. Çünkü tedavisi vardır ve kişi uygun tedaviyle oldukça kolay iyileşebilir. İmpetigo çeşitli antibiyotikler veya antibiyotik kremler uygulanarak tedavi edilir. Tedaviye doktorun önerdiği şekilde devam etmek, tüm eşyaların kişiye özel kullanılması, yaraları asla kaşıyıp dokunmamak ve sağlıklı beslenmek iyileşme sürecini hızlandıran faktörlerdir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?