Çocuğunuza Sorumluluklarını Öğretirken Ödül Vermeyin

Yayın Tarihi : 2018/06/22 10:03 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 10:03 •
Son zamanlarda artan suç oranları, mutsuz yetişen toplumlar farkındalığı, hayvanlara dahi merhamet etmeyen, tahammülsüz neslin gelişi, psikolojik çalışmaları ve araştırmaları artırmış ve aslında çocukluktan gelen hataların farkına varılmıştır
Çocuğunuza Sorumluluklarını Öğretirken Ödül Vermeyin

Son zamanlarda artan suç oranları, mutsuz yetişen toplumlar farkındalığı, hayvanlara dahi merhamet etmeyen, tahammülsüz neslin gelişi, psikolojik çalışmaları ve araştırmaları artırmış ve aslında çocukluktan gelen hataların farkına varılmıştır. Bu sebeple ebeveynlere, öğretmenlere, çocuklara verilen psikolojik eğitimler, seminerler artırılmakta ve yapılan bu psikolojik çalışmalar toplumun ”iyileştirilmesi” için topluma sunulmuştur.

Yapıldığı fark edilen hatalardan biri de, çocuğa sorumluluk bilincinin doğru anlatılamamış olmasıdır. Bunun altında yatan sebep de, ödül mekanizmasının çok yanlış anlaşılmasından geçer. 

Sorumluluk: toplu yaşamanın kolaylaşması adına, her bireyin kendi adına düşen görevi yerine getirme bilincidir. Yani, aslında bir karşılık beklenmeksizin yapılan davranışlar bir bütünüdür ve her birey üzerine düşen sorumluluğu yerine getirdiğinde gerçekten yaşanılabilir bir toplum olur. Böyle bir toplumda sokaklar temiz, park ve bahçeler çocukların yaşamına uygun, komşuların geçinebildiği bir ortam sağlanmış olabilir. Toplum ancak bu şekilde refaha kavuşabilir. İşte bu bilincin kazanılması çocukluk çağlarından itibaren başlar. Doğru pedagojik eğitimin faydaları, ilerleyen yıllarda görülebilir. Peki bu aşamada ödül nasıl bir davranış bozukluğu ortaya koyar?

Ödül, yapılan bir iş karşılığında maddi olarak sunulan bir imkandır. Çocuğa söylenen “odanı toplarsan dışarı çıkabilirsin” , “ödevlerini yaparsan oyun oynayabilirsin” gibi aslında teşvik edici gibi görünen ama aslında sorumluluklarını unutturan durumlardır. Halbuki ödev yapmak, odasını toplamak çocuğun zaten görevidir. Bunun karşılığında bir ödül vermek, çocuğu yetişkin hayatında da sürekli karşılık bekleme eğilimine sürükler. “yerdeki çöpü neden ben alacağım ki bana ne getirisi olacak?” , “neden yaşlı kadının poşetini taşıyacağım ben bu işten ne kazanacağım?” gibi devamlı bir beklenti ortaya çıkacaktır.

Ayrıca her seferinde aynı ödülü vermek çocuk için heves kırıcıdır. Çünkü insan sahip olduğu şeyi aklında sıradanlaştırır. Yani her oda toplamaya verdiğiniz dondurma ödülü bir süre sonra dondurmayı sıradanlaştıracak ve çocuk dondurmayı odayı toplama zahmetine değecek bir ödül olarak görmeyecek. Bu sebeple aile sürekli ödülü büyütmek zorunda kalacak ve sorumluluk bilincinden bihaber nesil ortaya çıkacaktır. 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?