Smear Testi? 7 Soru ve Cevapla Smear Testi

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/29 19:42 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Smear testi özellikle aktif cinsel hayatı olan bayanlarda kadın doğum uzmanları tarafından yapılan rutin kontrollerde sıkça istenen bir tahlil yöntemidir.Kadınlara yapılan smear testi ile ilgili en çok merak edilen konuları 7 soru ve cavapta Tahlil.com okurları için derledik.
Smear Testi? 7 Soru ve Cevapla Smear Testi

Smear testi özellikle aktif cinsel hayatı olan bayanlarda kadın doğum uzmanları tarafından yapılan rutin kontrollerde sıkça istenen bir tahlil yöntemidir.Rahim ağzı kanserinin erken teşhisinde önemli rol oynamaktadır.Kadın doğum doktoru tarafından jinekolojik muayene sırasında rahim ağzından alınan sürüntü örneği patoloji uzmanlarında değerlendirilir. Kadın doğum doktoru da gelen sonucu yorumlayarak hastasında tedavi gerekiyorsa planlama yapar.
Tahlil.com olarak,ziyaretçilerimizin önemli bir bölümünü oluşturan bayanlar için, 7 soru ve cevapla Smear testine açıklık getirdik.

1.Smear Testi Nedir?

Patoloji Laboratuvarlarında patologlar tarafından değerlendirilen bir testdir. Bayanlarda rahim ağzında bulunan kötü huylu (malign) veya kötü huylu bir hastalığa dönüşme olasılığı olan (premalign) değişiklikleri belirleme amacıyla yapılmaktadır.
Smear testi, kadınlarda sıklıkla rastlanan rahim ağzı kanseri ve bu kansere yol açabilen ve rahimde bulunan kanser öncesi diğer adıyla da prekanseröz oluşumların saptanması amacıyla yapılmaktadır. Smear testi için örnek alınması ağrılı bir işlem değildir.

2.Smear Testi Hangi Yaştaki Bayanlara Yapılmalıdır?

Aktif cinsel hayatı bulunan bayanlara, yılda bir kere yapılması önerilmektedir. Kadının aktif cinsel hayatının bulunması tahlilin yapılması için temel koşuldur herhengi bir yaş da tahlilin yapılacağına dair şart bulunmamaktadır.

3.Smear Testi Kesin Kanser Tanısı Koydurur mu?

Smear testi tek başına kanser tanısı koydurmaz. Smear testi kadın doğum uzmanına klinik tanı konusunda yol gösterir.Kesin tanı için ise biyopsi, konizasyon gibi tıbbi işlemlere ihtiyaç vardır.

4.Smear Testi Nasıl Yapılır ?

Smear Testi, kadın doğum doktorları tarafından jinekolojik muayene sırasında özel bir fırça veya tahta çubuk yardımı ile rahim ağzı bölgesinden örnek alınarak gerçekleştirilir.Acı veren bir uygulama değildir ve kolaylıkla örnek alınır. Alınan sürüntü örneğinde bulunan salgı, mikroskopta özel boyalarla incelenir.

5.Smear Testi Nasıl Değerlendirilir?

Smear testi değerlendirmesinde ,alınan örnekte tespit edilen normal hücreler, atipik yani normal olmayan hücreleri veya ara hücreleri belirlenir. Test sonucuna göre daha ileri tetkiklere ihtiyaç olup olmadığı anlaşılır.

6.Servikal Smear Testi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Smear alınmasından önce ,bayanların en az 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunmaması ideal olandır.Buna dikkat edilmesi sonucun daha sağlıklı değerlendirilmesini sağlayacaktır..Ayrıca smear alınmadan önce 3 gün süreyle herhangi bir vajinal krem ya da ilaç kullanılmamalıdır.
Test öncesi vajinal duş veya yıkama da tavsiye edilmemektedir.

7.Servikal Smear Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Uygun olan zaman, son adet kanamasından 10 gün sonrasıdır.Ancak bu konuda smear testini isteyen hekimde belirleyici olabilmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
s******** :

Merhaba, cinsel ilişkiden bir gün sonra vajinal kanama yaşadım ovulasyon tarihimdi bir gün sonra jinekolojik muayene yapıldı ve doktora kanama olduğunu söylediğimde yumurtlamadan kaynaklanabileceğini söyledi. ama smear testi de istedi ilişkiden dolayı smear testi güvenilir sonuçlar verir mi?


Cevap:

Smear alınmasından önce ,bayanların en az 24 saat süre ile cinsel ilişkide bulunmaması ideal olandır

g****** :

aylardır smear testi yaptırmak için uğraşıyorum fakat doktora her gittiğimde mantar teşhisi konuyor antibiotik veriyorlar fakat işe yaramıyor..enfeksiyonlu olduğum için benden örnek almıyorlar. belki uzunca bir süredir kanserim ve bu yüzden öğrenemiyorum bile. neden mantarlıyken test yaptıramıyorum?


Cevap:

Vajinal mantar kolaylıkla tedavi edilen bir enfeksiyon hastalığıdır.Uygun bir tedaviyle geçer.Öncelikle neden bu enfeksiyonun bir türlü geçmediği konusunda doktorunuz araştırma yapmalı.Smear testi, normal şartlar altında mantar enfeksİyonu olan kadınlarda da yapılabilir.BU KONUDA SON KARARI İSE DOKTORUNUZ VERMELİDİR.

c*********** :

malignite veya intraepitelyal lezyon yönünden negatif servikovajinal smear

reaktif selüler değişiklikler

inflamasyon ve reperasyon bulguları

not: smear değerlendirmek için yeterlidir.endoservikal hücreler mevcuttur.



smear sonucum bu şekilde geldi. açıklayabilirseniz sevinirim. iyi günler


Cevap:

Sorun görünmüyor..

f******** :

43 yaşındayım.regl in 3.günü yapılan sonuçlarım: :tsh : 3,38 µIU/mL ref 0,35 - 5.50 /T3 2.63 pg/ ref: 2,3 - 4,2/ Serbest T4 :1.11 ng/ ref: 0,7 - 1,76/ FSH : 6.90 / LH : 4.74 IU/mL/ Prolaktin :23 ng/mL Estradiol : 64 pg/mL Progesteron :0.52 ng/mL bu sonuçlara göre hamile kalabilirmiyim


Cevap:

Sonuçlarınızda bir problem görünmüyor..

e********** :

Gebelik öncesi smear testini doktorum 1 yıl önce smear tesi yaptırdığım için yapmadı. 30 yaş altı kişilerde 3 yılda bir yapılması gerekir diye okudum bazı yerlerde de senede bir yapılması gerekir diye okudum. Acaba hangisi doğrudur? (2 yıllık evliyim)


Cevap:

30 yaş üzerindeki kişilerde risk faktörü yoksa 3 yılda 1 kez yapılması yeterlidir..

y********* :

mikroskopik bulgu: transformasyon zonu mevcuttur. Orta yoğunlukta PNL, kokobasil içeren zeminde süperfisyel, intermedier ve endoservikal glandüler hücreler izlendi. Benign hücresel değişiklikler, bakteriyel vajinozis ile uyumlu bulgular. acaba sonucumu yorumlayabilir misiniz?


Cevap:

Korkulacak bir durum yok muhtemelen vajinal bir enfeksiyon geçiriyor olabilirsiniz

Doktorunuz gerek görürse vajen kültürü isteyebilir enfeksiyon yönünden

s********** :

intraepitelyal lezyon veya malignite çısından negatif. servikal yayma sitolojisi.

inflamasyon hücresel değişiklikler. smear testımı degerlendırırmısınız.


Cevap:

Kötü huylu bir bulgu saptanmamış enfeksiyona dair bulgular var, yani korkulacak bir sonuç yok.

n*********** :

sonucumda intraepitelyal lezyon veya malignite çısından negatif. organizma: spesifik mikrorganizma izlenmedi, inflamasyon yazıyor, sonucumu yorumlayabilir misiniz?


Cevap:

Kötü huylu bir bulguya rastlanılmamış, iltihabi bulgular gözlenmiş

y** :

Mikroskobi Sonucu : Gr:5-6 Epitel Hücreleri, PNL ler ve 9-10 Gr (+) Basiller Görüldü

Üreme Durumu : Normal Flora Elemanları Üredi

vajen kültüründen alınan örnek sonucu bu şekilde yazıyor acaba sonucu yorumlamanız mümkünmü?


Cevap:

Normal sonuç, problem yok

?