HSG Sonrası Oluşan Gebelik

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/12 12:37 •

Vajinadan verilen sıvı, yumurtalıklara doğru gönderilirken görüntüleme işlemi yapılır.

HSG Sonrası Oluşan Gebelik

HSG; bebek sahibi olmak isteyip olamayan annelerin, tüp açıklığını kontrol etmek amaçlı yapılan bir görüntülemedir. Tedavi değil, tanı yöntemidir. Tüplerde herhangi bir tıkanıklık varsa, tahlil için verilen sıvı ile birlikte, bu tıkanıklık giderilebilir ve neticede bu testten sonra gebe olabilir. Bu istisnai durum, işlemin, tanı işlemi olduğu gerçeğini değiştirmez. Kadın Rahim Yapısı Kadının vajina girişinin daha üzerinde rahim bölgesi vardır. Rahim bu alanda iki kola ayrılır. Bu kollara fallop tüpü adı verilir. Bu kolların ucunda yumurtalıklar vardır. Bu yumurtalıklardan her biri bir ay aralıklarla büyür ve döllenmek üzere bu kanalda yani fallop tüpünde döllenmeyi bekler. Sperm bu alana ulaşabilirse, yumurtayı döller ve yumurta rahime taşınarak gebelik gerçekleşir.

Fallop tüpünde meydana gelen bir tıkanıklık ise, spermin olgunlaşmış yumurtaya hareket etmesini engeller ve döllenme gerçekleşemez. Döllenemeyen yumurta vücuttan dışarıya atılır.

HSG İşlemi Nasıl Yapılır?

HSG işlemi ilaçlı tomografi ile aynı mantığa sahiptir. Vajinadan verilen sıvı, yumurtalıklara doğru gönderilirken görüntüleme işlemi yapılır. Burada amaç, fallop tüpünde bir tıkanıklık olup olmadığını kontrol etmektir. Bu alanlarda tıkanıklık yoksa kısırlığın yani infertilitenin başka sebepleri araştırılır.

Ancak bazen bu işlem esnasında, bu kanallara verilen basınçla birlikte, tıkanıklığa sebep olan materyal de kayıp gider ve tıkanıklık açılmış olur. amaç bu değilken, işler bir anda kolaylaşmış olur ve kolaylıkla ve doğal yolla artık gebelik sağlanır.

Kısırlığın Diğer Sebepleri Nelerdir?

Kısırlık yani infertilite; pek çok sebepten ortaya çıkabilir. Spermin; sayısının, hareketliliğinin, kalitesinin yetersizliğinin olmuş olması erkeğe bağlı sebeplerdendir. Kadınlarda ise; fallop tüpünün tıkalı olması, hormonal bozukluk, yumurtanın tam olgunlaşamaması, sperm ile uyumsuzluk gibi durumlar da oluşabilir ve bunların tamamı infertilite tedavilerinde değerlendirilir.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?