Tam Kan Sayımı (Hemogram) Nedir? Normal Değerleri Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/01/07 01:31 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/02 23:02 • Yazar: Batuhan Dağlı
Tam kan sayımı diğer adıyla da Hemogram testi tüm laboratuvarlarda çalışılan temel bir kan tahlilidir.Tahlil yapılan hemen her hastadan istendiğinden oldukça da merak edilmektedir.
Tam Kan Sayımı testine dair aradığınız tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Tam Kan Sayımı (Hemogram) Nedir? Normal Değerleri Nedir?

Tam Kan Sayımı (Hemogram) Nedir?

Tam kan sayımı, bir insanın genel sağlık durumunu değerlendirmek ve anemi (kansızlık), enfeksiyon ve lösemi gibi geniş kapsamlı hastalıkların tespitinde kullanılır.

Tam Kan Sayımı Kanda Neleri İnceler?

Oksijen taşıyan Kırmızı kan hücreleri
Enfeksiyonla savaşan Beyaz kan hücreleri
Kırmızı kan hücrelerinde Oksijen taşınmasından sorumlu Hemoglobin
Kırmızı kan hücrelerinin sayısının kandaki sıvı unsura yani plazma oranı olan Hematokrit ve kan pıhtılaşmasında görevli Trombositler

Tam kan sayımı sonucu bu hücrelerin sayılarında bir yükselme ya da düşme tespit edilmesi, bunun altında yatan tıbbi bir nedenin olduğu anlamına gelir ve daha derinden incelenmelidir.

Tam Kan Sayımı (Hemogram)  Neden Yapılır?

Tam kan sayımı kliniklerde oldukça yaygın bir şekilde yapılır ve yapılmasının da çeşitli nedenleri vardır örneğin:

1) Genel sağlığık durumunuzu elden geçirmek için: Doktorunuz tam kan testini rutin bir tedavi için isteyebilir, böylece genel sağlınız hakkında bilgi edinmiş olur ve anemi, lösemi gibi hastalıklar için de tarama yaptırmış olur.

2) Tıbbi bir duruma tanı koymak için: Eğer zayıflık, halsizlik, ateş, enflamasyon (iltihap), zedelenme/incinme veya kanama şikayetleriniz varsa tam kan sayımı bu semptomların nedeninin tanısında yardımcı olabilir. Doktorunuz enfeksiyon geçirdiğinizi düşünüyorsa tam kan testi tanıda yardımcı olacaktır.

3) Tıbbi bir durumu takip etmek için: Size kan hücrelerinin sayısını etkileyen bir hastalık teşhisi konulduysa doktorunuz durumunuzu görmek için tam kan testi isteyebilir.

4) Tedaviyi takip etmek için: Kan hücrelerinin sayılarını etkileyen bir ilaç kullanıyorsanız tam kan testi kontrol amaçlı kullanılabilir.

Tam Kan Sayımı Testine Nasıl Hazırlanırsınız?

Kan örneğiniz yalnızca tam kan sayımı için test ediliyorsa, testten önce normal şekilde yiyip içebilirsiniz. Kan örneğiniz ek testler için kullanılacaksa, testten önce belli bir süre aç kalmanız gerekebilir. Doktorunuz size özel talimatlar verecektir.

Tam Kan Sayımı Testi İçin Kan Nasıl Alınır?

Tam kan sayımı için bir sağlık personeli, kolunuzdaki bir damar içine bir iğne sokarak, genellikle kolunuzun ön tarıfında, dirsekten büküldüğü yerden bir kan örneği alır. Kan örneği analiz için laboratuvara gönderilir. Günlük aktivitelerinize hemen geri dönebilirsiniz.

Tam Kan Sayımı (Hemogram) Normal Değerleri:

Yetişkinler için normal değer aralıkları:

Kırmızı kan hücresi sayısı
Erkek: 4.35-5.65 trilyon hücre/L
(4.32-5.72 milyon hücre/mcL**)
Kadın: 3.92-5.13 trilyon hücre/L
(3.90-5.03 milyon hücre/mcL)
Hemoglobin Erkek: 13.2-16.6 gram/dL***
(132-166 gram/L)
Kadın: 11.6-15 gram/dL
(116-150 gram/L)
Hematokrit Erkek: Yüzde 38.3-48.6
Kadın: Yüzde 35.5-44.9
Beyaz kan hücresi sayısı 3.4-9.6 milyar hücre/L
(3,400 to 9,600 hücre/mcL)
Trombosit sayısı Erkek: 135-317 milyar/L
(135,000 to 317,000/mcL)
Kadın: 157-371 milyar/L
(157,000-371,000/mcL)

 * L = Litre
** mcL = Mikrolitre (10-6L)
*** dL = Desilitre (10-1L)

Tam bir kan sayımı ile tek başına kesin tanı koymak pek mümkün değildir.
Doktorunuzun bu testi önerme nedenine bağlı olarak normal aralığın dışındaki sonuçlar takip gerektirebilir veya gerektirmeyebilir.
Doktorunuzun Tam Kan Testinin sonuçlarına birtakım diğer kan testleriyle beraber bakması veya ek testler yaptırması gerekebilir.

Örneğin, sağlıklıysanız ve hastalık belirtileri veya semptomları yoksa, tam bir kan sayımında normal aralığın biraz dışındaki sonuçlar endişe nedeni olmayabilir ve takip gerekmeyebilir. Eğer kanser tedavisi görüyorsanız, normal aralığın dışındaki tam kan sayımı sonuçları tedavi planınızı değiştirme gereğini gösterebilir.

Eğer sonuçlarınız normal aralığın büyük ölçüde üzerinde veya altındaysa, doktorunuz sizi kan bozuklukları konusunda uzmanlaşmış bir doktora (hematolog) yönlendirebilir.

Kan Sayımı Sonuçları Nasıl Yorumlanır?

Aşağıdaki alanlarda tam kan sayımında yüksek veya düşük çıkan sonuçlar bir probleme işaret edebilir

1) Kırmızı kan hücresi sayımı, hemoglobin ve hematokrit. Kırmızı kan hücresi sayınız, hemoglobin ve hematokritin sonuçları birbirileriyle ilişkilidir, çünkü her biri kırmızı kan hücrelerinin özelliklerini ölçer.

Bu üç alandaki sonuçlar normalden düşükse, kansızlığınız olur. Anemi yorgunluk ve halsizliklere neden olur. Aneminin, düşük seviyelerde vitamin veya demir, kan kaybı veya altta yatan bir durum gibi birçok nedeni vardır.

Normalden yüksek kırmızı kan hücresi sayısı (eritrositoz) veya yüksek hemoglobin veya hematokrit seviyeleri,polisitemi vera veya kalp hastalığı gibi altta yatan bir tıbbi duruma işaret edebilir.

2) Beyaz kan hücresi sayımı. Düşük beyaz kan hücresi sayısı (lökopeni), beyaz kan hücrelerini, tahrip eden bir otoimmün bir durumdan kaynaklı olabilir veya kemik iliği hastalıkları veya kanser yüzünden de olabilir. Bazı ilaçlar da beyaz kan hücrelerinin sayısının azalmasından sorumludur.

Beyaz kan hücre sayınız normalden yükilişkie, bir enfeksiyon veya iltihaplanma olabilir. Veya, bir bağışıklık sistemi bozukluğunuz veya kemik iliği hastalığınız olduğunu gösterebilir. Yüksek bir beyaz kan hücresi sayımı ayrıca ilaca karşı bir reaksiyon da olabilir.

3) Trombosit sayımı. Normalden düşük (trombositopeni) veya normalden yüksek (trombositoz) olan trombosit sayısı, genellikle tıbbi bir rahatsızlığın işaretidir veya bir ilacın yan etkisi olabilir. Trombosit sayınız normal aralığın dışındaysa, nedeni teşhis etmek için muhtemelen ek testlere ihtiyacınız olacaktır.


Tam kan sayımı sonuçlarınızın ne anlama geldiğiyle ilgili ayrıntılı bilgi için normal aralığın dışında kalmaları durumunda doktorunuza danışmalısınız.




Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?